Active Beauty
Naš cilj: brzo se riješiti hunjavice

Opet dobro

Naš cilj: brzo se riješiti hunjavice

„Hunjavica traje 14 dana ili dva tjedna“, tako glasi jedna stara narodna izreka. Prilično dugo vrijeme za sve nestrpljive nosiće. Ta se izreka, doduše, temelji na istinitoj jezgri, ali je ne moramo bespogovorno prihvatiti. Uz ovih se osam savjeta možete brzo riješiti hunjavice.

Što zapravo podrazumijevamo pod hunjavicom?

Uslijed prehlada često dolazi do upale sluznice nosa – to se kolokvijalno naziva hunjavicom. Najčešći simptomi su poriv za kihanjem i nos koji curi ili je začepljen. Često se javljaju još i simptomi koji su uvjetovani virusima prehlade, poput kašlja i grlobolje.

 

Uz ovih se osam savjeta možete brzo riješiti hunjavice

Često postanemo svjesni koliko nam je važno naše zdravlje tek kada smo bolesni. Odjednom opet sanjamo o tome da možemo slobodno disati i jednostavno se opet osjećati dobro. Naši savjeti naravno NE zamjenjuju mirovanje u krevetu i kod jačih simptoma posjet liječniku. U svakom je slučaju najvažniji savjet tijelu pružiti mirovanje kod hunjavice! Ali moguće je razmotriti i neke druge aspekte.
 

1. Odgovarajući zrak u prostoru

Osobito zimi u našem stambenom prostoru često vlada zagušljiva i suha klima zbog grijanog zraka. To u prvom redu pogoduje zarazi: dlačice u nosu se isušuju i više ne mogu tako učinkovito odbijati strana tijela i uzročnike bolesti. Osim toga virusi prehlade su dugovječniji kod suhog zraka.
Hladnija klima prostora, pak, potiče opuštajući san čime se tijelo može bolje oporaviti i hunjavica se brzo riješiti.
Preporučena vlažnost zraka u stambenom području iznosi između 40 i 60 posto. Ta se vrijednost, na primjer, može postići vlažnim ručnicima koji se stave preko radijatora, hidrofilnim sobnim biljkama, rubljem koje sušite u stambenom prostoru ili ovlaživačima zraka (oprez, obavezno redoviti čistiti!). K tome može biti dobro smanjiti grijanje za nekoliko stupnjeva - hladnijim temperaturama automatski raste vlažnost zraka.
 

2. Inhaliranje vodene pare

Udisanje vruće vodene pare smatra se pravim čudotvornim lijekom protiv hunjavice. Sluznice i gornji dišni putevi tako se lakše mogu osloboditi gustog sekreta. K tome Vam je za inhaliranje potrebno samo nekoliko sastojaka: lonac s vrućom posoljenom vodom i jedan ručnik sasvim će biti dovoljni. Ako se želite brzo riješiti hunjavice, možete dodati ljekovite biljke, majčinu dušicu i poljski timijan (sušeno ili kao eterična ulja). Inhaliranje će posebno jednostavno biti kada mješavinu stavite u inhalator na paru.
Važno: neka se voda prije upotrebe dovoljno ohladi, a kod problema s očima ili cirkulacijom u potpunosti se odreknite inhaliranja.
 

3. Dovoljan unos tekućine

Ne mora samo zrak u prostoru biti dovoljno hidriran, nego i Vaše tijelo. Piti dovoljno tekućine je valjda jedan od najjednostavnijih trikova za ubrzanje ozdravljenja. I tu vrijedi: najbolje je preventivno piti puno tekućine tako da se sluznice ne isuše i mogu optimalno funkcionirati. Ako Vas je bolest već uhvatila, onda pripazite da unosite najmanje dvije litre tekućine dnevno - tako ćete podržati svoj imunološki sustav. Ako uslijed prehlade dobijete i vrućicu, onda je važno još više piti jer znojenjem gubite dodatne količine tekućine.
Pijte nešto što Vam je ukusno kako biste ostali motivirani oko toga. Međutim, odreknite se napitaka s velikim udjelom šećera i radije posegnite za voćnim ili biljnim čajevima. Njih možete zasladiti žlicom meda. Med ima antibakterijski učinak i dobro će doći i Vašem grlu. Preporučuje se i sok od bazge jer sadrži mnoge važne elemente u tragovima kao i vitamin C. Ako želite uživati u toplom soku, nemojte dopustiti da prokuha jer bi vrućina uništila te sastojke.
 

4. Tretiranje nosa

Budući da klasična hunjavica u prvom redu polazi od nosa, ima smisla njemu poklanjati posebnu pozornost, ako se želite brže riješiti hunjavice. Na tržištu su dostupni raznorazni proizvodi poput sprejeva za nos, naprava za ispiranje nosa, masti za nos, … Naprava za ispiranje nosa će Vam pomoći u izvlačenju stranih tijela, sekreta i peludi iz nosa. I nakon operacija nosa ili sinusa ih je dobro koristiti jer mogu smanjiti ispuhivanje nosa. U tom slučaju bi se za tretiranje ipak prethodno trebalo konzultirati s liječnikom.
Kod primjene naprava za ispiranje nosa k tome treba obratiti pažnju na sljedeće: količina soli koja se otapa u mlakoj vodi, trebala bi se točno izmjeriti. Optimalno bi bilo devet grama soli na jednu litru vode. Preveliki ili premali udio soli može izazvati neugodno žarenje i izazvati iritaciju nosa.

 


5. Kupke protiv prehlade

Ponekad večernje opuštanje u kadi za kupanje već može postići mala čuda i nadolazećoj hunjavici pomrsiti planove. Ali i ako ste se već razboljeli, na taj ćete se način između ostalog moći brže riješiti hunjavice. I ovdje je opet bitna vodena para koja hidrira suhe i nadražene sluznice nosa. K tome se toplina često doživljava blagotvorno i pomaže u boljem prokrvljavanju tijela.
Prilikom kupanja dok traje prehlada važno je osluškivati vlastito tijelo. Ako imate problema s cirkulacijom ili visoku vrućicu, radije preskočite odlazak u kadu. Da bi se u potpunosti ostvario učinak kupke protiv prehlade, trebali biste se 20-25 minuta kupati u 39 stupnjeva toploj vodi. Kako biste poštedjeli svoju cirkulaciju, prvo se sjednite u mlaku vodu i zatim pustite da teče sve više vruće vode tako da se tijelo može polako priviknuti na visoke temperature. Pripazite na svoje tijelo i nakon kupanja se polako ustanite iz kade kako biste izbjegli vrtoglavicu.
 

6. Pastile

Grlobolja je često neugodna popratna pojava hunjavice – pastile Vam tu nude jednostavnu pomoć (imaju hidratantni učinak i ovisno o sastojcima i dezinfekcijski). Međutim, postoje i kućni lijekovi za kojima možete posegnuti: jedna čajna žlica meda sasvim će nekomplicirano pomoći i djeluje, kao što je već rečeno, antibakterijski. I grgljanje otopine s kuhinjskom soli ili čaja od kadulje može itekako imati blagotvoran učinak.
 

7. Pravilno ispuhivanje nosa

Čini se da Vam je nos pun, ali se prilikom ispuhivanja ništa ne odvaja? Agresivno čišćenje nosa ovdje nažalost neće biti od pomoći, naprotiv, imat će suprotni učinak - nos će postati nadražen i sluznice će još više nateći. Kod hunjavice, naime, ne dolazimo do zraka ne zbog sekreta iz nosa, nego zbog nateknutih sluznica. Kada ispuhivanjem stvarate preveliki pritisak, sekret u sinusima može doći sve do srednjeg uha. Stoga uvijek oprezno i s osjećajem ispuhujte nos.
Da biste spriječili žareći nos od hunjavice, trebali biste puhati isključivo u papirnate maramice i nipošto u kuhinjski ubrus ili toaletni papir jer su ti materijali pregrubi.
 

8. Priuštite si sporiji tempo

Naravno, želimo se brzo riješiti hunjavice, ali pritom ne smijemo zaboraviti, da nam naše tijelo bolešću poručuje da mu treba odmor. Možda ste posljednjih tjedana bili pod stresom i niste si priuštili dovoljno stanki? To može oslabiti imunološki sustav čime postajemo osjetljiviji na zaraze. Jednom kada se prehlada razvije, želimo se naravno što prije ponovo oporaviti. Da bismo dugoročno ostali zdravi, ipak je potrebno pravilno se izliječiti. Ako hunjavicu samo prohodate, prijeti Vam opasnost da ćete uskoro pokupiti i sljedeći virus.
Zato biste kod jačih prehlada trebali nekoliko dana ostati u krevetu, puno spavati (san je najbolji lijek!) te se hraniti zdravo. Pritom ne mora nužno uvijek biti dobra, stara pileća juha, nego će oslabljenom tijelu dobro doći i lagani povrtni temeljac ili kuhano povrće. U svakom slučaju je bolje za tijelo od masnih jela punih šećera te će mu dati potrebnu energiju koja je potrebna za ozdravljenje.