Active Beauty
Inhaliranje: Ponovno pravilno disati

Dobro za pluća

Inhaliranje: Ponovno pravilno disati

Inhalirati i konačno prodisati! Ali koliko dugo i koliko često? I inhaliranje sa solju je dobro ili radije ipak koristiti eterična ulja? Mi donosimo objašnjenja. 
Duboko udisati i izdisati uvijek je dobro. Ali u vrijeme prehlada pravilno disanje u kombinaciji s vodenom parom i dodacima poput soli ili eteričnih ulja može učiniti pravo čudo. Zašto i kako je inhaliranje dobro za naše zdravlje, objasnit će Christian Quint, specijalist za ORL i fonijatriju. 
 

Zašto inhaliranje?  

Inhaliranje je jedno od najstarijih kućnih sredstava protiv prehlade i održalo se do danas. Prilikom udisanja kapljica sve do najmanjih atomiziranih čestica one dospijevaju duboko u dišne putove.  

Toj čistoj vodenoj pari mogu se dodati sol ili eterična ulja, to će ponovno osloboditi dišne putove i povećati prokrvljenost. „Inhaliranje može biti vrlo korisno kod respiratornih infekcija - dakle kod curenja iz nosa, upale sinusa i kod bronhitisa“, kaže stručnjak Quint.  


Kako pravilno inhalirati?  

Ne postoji pravi način za inhaliranje. „Mnogo je važnije pitanje do kojeg dišnog puta želimo doći“, kaže ORL liječnik Quint. Pritom vrijedi pravilo: 

Gornji dišni putovi: „Ako se želi doći do nosa i ždrijela, trebalo bi se inhalirati preko vrućeg lonca s vodom“, kaže dr. Quint. Ali pažnja: Pritom je potrebno paziti da ne dođe do opekotina, posebice kod djece! 

Srednji do duboki dišni putovi: „Ako želite doći do velikih i manjih bronha ili do dubokih dišnih putova, trebali biste koristiti ultrazvučni raspršivač ili raspršivač s komprimiranim zrakom. Pacijenti s kroničnim oboljenjima dišnih putova većinom koriste sprejeve s pumpicom koji raspršuju maglicu s vrlo malim kapljicama“, kaže ovaj liječnik. 

S čime inhalirati: Koji dodaci kod šmrcanja i prehlade?  

Sol, kamilica ili ulje čajevca? Koji dodatak osim vodene pare je najbolji? Stručnjak kaže: „Najjednostavnija, najsigurnija i sigurno najučinkovitija metoda je inhalacija s fiziološkom otopinom. Kod začepljenog nosa možete koristiti i blago hipertoničnu otopinu u kojoj je otopljeno nešto više soli na istu količinu vode.“  

„Kod respiratornih infekcija vrlo je korisna inhalacija s kamilicom ili timijanom“, kaže stručnjak Quint. „I jedna kap ulja čajevca u vodi djelovat će blagotvorno. U svakom bi se slučaju kod male djece i astmatičarki i astmatičara trebalo vrlo oprezno postupati s inhalacijom eteričnih ulja i obavezno prethodno konzultirati liječnicu ili liječnika specijalistu. 

Kako inhalirati kod šmrcanja?

  • Kuhajte 500 mililitara do 1 litre vode najmanje 2 minute kako bi se uništio velik dio mikroorganizama u vodi. 
  • Nakon toga u vodu dodajte 9 grama jestive soli ili morske soli po litri i miješajte sve dok se sol u potpunosti ne otopi. 
  • Stavite lonac s kipućom vodom na podložak otporan na vrućinu.  
  • Kako ne bi izašlo previše pare, nad glavom stavite ručnik ili kuhinjsku krpu.  
  • Kod inhaliranja uvijek udišite kroz usta i ponovno izdišite kroz nos. U suprotnom ćete dobiti suprotan učinak: Sluznica nosa bi od vruće pare dalje oticala.  
  • Sada duboko udišite paru oko 20 minuta, nakon toga operite lice mlakom vodom.