Active Beauty
Talentirana kamilica liječi i uljepšava

Za njegu i wellness cvjetovi kamilice vrlo jednostavno se mogu preraditi kod kuće.

Talentirana kamilica liječi i uljepšava

Svako ga dijete poznaje – onaj cvjetić s majušnim bijelim listovima, žutom glavicom i voćnim, balzamskim mirisom. Kamilica je stara europska ljekovita bilja koja se rado podcjenjuje ako se pobliže s njom ne upozna. „I meni je trebalo vremena da ponovno nađem put do nje“, govori Valerie Jarolim, certificirana, diplomirana biljna pedagoginja iz Gornje Austrije. No ona ju sada ponovno koristi u različite svrhe, posebice kada je u pitanju proizvodnja prirodne kozmetike.

Sveznalica kamilica

Tvrdi se da kamilica ima mnoga pozitivna obilježja. Ublažava upale, liječi rane, ublažava grčeve, dezinficira i ima protubakterijsko djelovanje te potiče cirkulaciju. Preporučuje se jednako protiv bolova u grlu ili zubobolje kao i kod prehlade. Cjelokupan donji dio tijela, od želudca do crijeva, reagira na kamilicu. Dobra je kod nečiste, nadražene kože ili kože koja je sklona bubuljicama.

„Kamilica je sveznalica kada su u pitanju želudac, crijeva, mjehur, ždrijelo, koža i nemirno lice“, tvrdi Monika Kronsteiner, biljna pedagoginja u Prvom centru za tradicionalnu europsku medicinu u Bad Kreuzenu u Gornjoj Austriji. Preporučuje se kod nemira u želudcu i nadutosti kao i kod upale uha ili zubobolje.

Ljekovita biljka za žene i djecu

Posebno je prepoznatljiva kamilica kao biljka za žene i djecu. Njezini botanički nazivi vrste – „Matricaria chamomilla“ ili „Matricaria recutita“ – nisu slučajni: matrix na latinskom znači maternica. „Kamilica je pravi mali zaštitar, ona grije i otvara srce žena. Koristeći se njome doslovce se osjećamo kao od majke zaštićeni“, naglašava Kronsteiner.

Kamilica ima umirujuće djelovanje, posebice tijekom menstruacije, kao oblog ili u obliku čaja. Osim toga, jedna je od rijetkih biljaka koja se može koristiti tijekom trudnoće i za vrijeme dojenja, također u obliku čaja. To je jedna od prvih biljaka koju počinju koristiti djeca, i to ne samo kao čaj, već i kao eterično ulje, pomiješana s prirodnim, hladno prešanim biljnim uljem. „Ovo dječje ulje potiče osjećaj blagostanja, unutarnji mir i osjećaj da možemo biti sami sa sobom“, objašnjava Kronsteiner.

Višestruka upotreba

Kamilica se često koristi i u prirodnoj kozmetici i u wellness tretmanima. Mnogo se toga samostalno može proizvesti za što su potrebni svježi ili sušeni cvjetovi kamilice. Samostalno ih ubrati i nije tako jednostavno. „Prije je kamilica bila važan žitni korov koji je poticao rast i razvoj te se i mogao naći u žitnim poljima“, objašnjava Valerie Jarolim. Danas se korov kemijski uklanja. Ako se ipak pronađe koji cvijet kamilice, jednostavno ga treba ubrati, naravno ako je riječ o biološkom uzgoju. Češće se ta biljka može naći u strmim područjima ili uz puteljke. Tada treba uzeti u obzir da postoji mogućnost negativnih utjecaja štetnih plinova ili okolišnih otrova.

S druge strane, samo prava kamilica sadrži djelotvorne tvari. Lako se može pomiješati s pasjom kamilicom ili bezmirisnom kamilicom. Upotreba tih vrsta ne bi bila štetna, napominje Kronsteiner, ali isto tako ne bi bila djelotvorna – može biti iritirajuća. Prava se kamilica prepoznaje po šupljem cvjetnom podnožju tako što se glavica cvijeta razreže. Ako nema srži, riječ je o pravoj kamilici. Nimalo jednostavna vježba, čak i za botaničare.

Saditi kamilicu

Jednostavnije ju je samostalno posaditi. Za to je potrebna balkonska kutija ili saksija za cvijeće jer ljekovita biljka nije zahtjevna. „Brati ju treba kada je sunčano, kada su cvjetovi otvoreni“, preporučuje Kronsteiner.

Jednostavnije je, naravno, kupiti osušene cvjetove. Biljkama koje su dostupne u ljekarni provjerena je učinkovitost. One podliježu Zakonu o lijekovima. Cvjetovi kamilice u biomarketima podliježu Zakonu o namirnicama, a njihova učinkovitost nije provjerena. S druge strane dostupni su u biokvaliteti. Svatko za sebe mora odlučiti što mu je bitnije. Ono što je cvjetovima zajedničko jest divan miris iz djetinjstva.

Prirodna njega i wellness uz kamilicu

Ulje kamilice za kožu
RECEPT. Sušene ili samostalno uzgajane svježe cvjetove kamilice držati nekoliko tjedana u hladno prešanom biljnom ulju. Preporučuju se maslinovo ulje, jojobino i bademovo ulje. Filtrirati – gotovo je samostalno proizvedeno ulje za tijelo.
UČINAK. Preporučuje se nadraženoj, iritiranoj i suhoj koži te koži pod stresom. Također potiče regeneraciju tkiva. Ublažava svrbež i liječi rane.
PRIMJENA. Po potrebi nanijeti na zahvaćene dijelove kože ili izravno nakon tuširanja umasirati na još uvijek vlažnu kožu.

Parna kupka za lice
RECEPT. Jednu do dvije šake cvjetova kamilice zaliti prokuhanom vodom. Ostaviti da odstoji poklopljeno 15 minuta. Potom dodati litru vode.
UČINAK. Otvara pore, potiče cirkulaciju, dezinficira i djeluje protubakterijski. Odlična je kod prehlade, upale sinusa, začepljenosti nosa i kašlja. Zahvaljujući učinku isušivanja, djeluje kod nečiste kože, bubuljica, mitesera i masne kože.
PRIMJENA. Kao kod inhalacija držati glavu iznad lonca u kojem je tekućina, pokriti glavu ručnikom i duboko udisati i izdisati.

Mast od kamilice
RECEPT. Baza je samostalno proizvedeno ulje kamilice koje se pomiješa sa sredstvom za konzistentnost poput maslaca kakaa ili pčelinjeg voska.
UČINAK. Umiruje i štiti kožu. Pri niskim temperaturama može se koristiti kao zagrijavajući balzam.
PRIMJENA. Nanijeti na suhu kožu ili kožu koja je bila izložena hladnom zraku.

Dodatak kupki
RECEPT. Jednu do dvije šake cvjetova kamilice zaliti prokuhanom vodom. Ostaviti 15 minuta da odstoji.
UČINAK. Umiruje i nježno djeluje kod nadražene i nečiste kože.
PRIMJENA. Dodatak za kupku dodati u vodu kupke. Po potrebi koristiti filtar kako cvjetovi ne bi plutali po vodi.

Ulje za masažu beba
RECEPT. Jednako se priprema kao i ulje kamilice.
UČINAK. Ima umirujuće djelovanje kod bolova u trbuhu.
PRIMJENA. Nježno umasirati po trbuhu.

Tonik za lice od kamilice
RECEPT. Ostaviti gutljaj čaja od kamilice.
UČINAK. Osvježava i čisti kožu lica.
PRIMJENA. Hladni čaj kamilice pomoću blazinice uvečer natapkati na lice.

Aromatska terapija kamilicom

Godine 2019. kamilicu je Udruga za aromatsku njegu i obučene aroma-praktičare izabrala za mirisnu biljku godine. U aromatskoj terapiji kamilica se koristi u obliku parnih kupki, uljnih obloga ili ulja za tijelo koje se priprema od ulja kamilice. „Kamilica plava“ više se koristi za tijelo, na primjer kod upaljene kože, kožnih problema ili za njegu kože. U eteričnom se ulju, među ostalim, može pronaći i kamazulen. Plava boja nastaje destilacijom vodene pare u eterično ulje. „Kamilica rimska“ koja ublažava grčeve sadrži tvari koje utječu na probavne organe i na psihu. Preporučuje se kod grčeva u trbuhu, menstruacijskih ili probavnih tegoba, ali i kada djeca pate od straha od gubitka. aromaspecials.at

O OSOBI
Valerie Jarolim certificirana je diplomirana biljna pedagoginja. Znanstvenica u području poljoprivrede organizira radionice prirodne kozmetike i šetnje u kojima se bere trava, piše blog blattunddorn.at, a kao gostujuća autorica i za activebeauty.at.

O OSOBI
Monika Kronsteiner biljna je pedagoginja i praktičarka Tradicionalne europske znanosti o liječenju. U Prvom centru za tradicionalnu europsku medicinu u Bad Kreuzenu, Gornja Austrija, organizira vođene ture za upoznavanje i branje biljaka.