Active Beauty
Ashwaganda: ayurvedsko djelovanje čudotvornih bobica za spavanje

Uravnoteženost

Ashwaganda: ayurvedsko djelovanje čudotvornih bobica za spavanje

U Indiji se koristi tisućama godina: ashwaganda, "kraljevska biljka", koja se posebno koristi u ayurvedskoj medicini. Kako je najbolje uzimati superhranu i kakav učinak ima...

Ashwaganda: što trebate znati o djelovanju

Ashwaganda je biljka porijeklom iz Indije koja se prvenstveno koristi u ayurvedskoj medicini. Poznata je kao bobica za spavanje i vjeruje se da pruža smirenost. Učinci ashwagande na smanjenje stresa također su dokazani u studijama (dostupne u National Library of Medicine). Međutim, važno je napomenuti da su bobice same po sebi otrovne te se samo korijen i listovi koriste u dodacima prehrani i čajevima. Ashwaganda je jedna od takozvanih adaptogenih biljnih tvari. One ne samo da vam mogu pomoći da brže zaspite, nego se prema studiji (objavljenoj u The Journal of Obstetrics and Gynecology Research) također mogu koristiti u fitoterapiji za promjenu hormona tijekom menopauze.

Ashwaganda za optimalno djelovanje

U obliku kapsula ili tonika
Ashwaganda je dostupna u obliku kapsula kao dodatak prehrani. Pri kupnji obratite pozornost na dobru organsku kvalitetu. Mnogi proizvođači preporučuju uzimanje dvije kapsule dnevno. Za postizanje optimalnog učinka najbolje ga je nakon jela popiti s velikom čašom vode. Ako ne volite gutati kapsule, ashwagandu možete odabrati i u obliku tonika. Prilikom uzimanja slijedite uputu o lijeku i ni u kojem slučaju nemojte prekoračiti preporučene doze.

Kao napitak za smirenje i čaj za spavanje
Osjećate unutarnji nemir i imate problema s uspavljivanjem? Učinak korijena i lišća bobice može biti pozitivan i ako ih uzimate u obliku čaja za uspavljivanje ili tzv. mjesečevog mlijeka. Ako želite, ovaj "napitak za laku noć" možete ga čak integrirati u svoju večernju rutinu. Uzmite otopljeni prašak ashwagande prije spavanja (nakon obroka) i za dobar san nemojte prekoračiti dozu od najviše dvije žličice (vidi uputu o lijeku). Prijedlog recepta možete pronaći u nastavku.

Nuspojave
O unosu uvijek trebate razgovarati sa svojim liječnikom kako biste isključili bilo kakve neželjene nuspojave.
Osim toga, trudnice i dojilje moraju posebno paziti na prehranu i čajeve. Ashwaganda kao dodatak prehrani ili čaj ne smije se uzimati tijekom trudnoće ili dojenja jer još nema dovoljno studija o njezinom djelovanju.

Recept za mjesečevo mlijeko

Dok nam Zlatno mlijeko (koje se naziva i "kurkuma latte") daje snagu i otpornost imuniteta, mjesečevo mlijeko može nam pomoći da se više opustimo prije nego što zaspimo. Ovo je najbolji način da ga pripremite kod kuće:

Sastojci:

  • Ashwaganda u prau (na primjer Lebepur)
  • voda ili biljni napitak (na primjer zobeni napitak Natur dmBio)
  • cimet (na primjer dmBio)

Priprema:

  1. Zagrijte 250 ml vode ili biljnog napitka.
  2. Dodajte 1-2 žličice ashwagande u prahu i dobro promiješajte.
  3. Oplemenite okus prstohvatom cimeta.