Active Beauty
Riješite se prehlade: Donosimo brži način

Vrući napitak od limuna, kupka protiv prehlade i sprej za nos često nisu dobra ideja!

Riješite se prehlade: Donosimo brži način

Radije nemojte napraviti vrući napitak od limuna. I ne pretjerajte s kupkama protiv prehlade. To će sve samo pogoršati. U borbi protiv hunjavice i prehlade uvijek ponavljamo iste greške.

Najbolji je lijek spriječiti sve dobrim imunološkim sustavom. Ali ponekad nas ipak uhvati, unatoč snažnom obrambenom sustavu i savjesnoj higijeni ruku. Bez brige: Jednom kada se pojave kašalj, hunjavica i grebanje u grlu, u određenoj mjeri sami imamo moć koliko brzo ćemo se riješiti prehlade.

 

Riješite se prehlade: 7 greški koje nikada više nećemo učiniti kod hunjavice

Ostati ležati u krevetu

Tijelo se najbolje regenerira u snu. To je istina! No, tko cijeli dan provede u krevetu, navečer često nije dovoljno umoran da bi i noću imao duboki i opuštajući san. Stoga vrijedi pravilo: U miru se naspavajte, ali onda ustanite i radije si tijekom dana priuštite nekoliko odmora na kauču, umjesto da cijelo vrijeme ostanete ležati u krevetu. Nešto drukčije pravilo, naravno, vrijedi ako imate visoku temperaturu ili se osjećate toliko nelagodno i iscrpljeno da jednostavno nije moguće ustati.

Nemojte ostati u zatvorenim prostorijama

Prehlade se najbolje možete riješiti na svježem zraku. Jer u tom Vam trenutku ne gode samo kretanje i kisik. I prirodni zrak ima ljekovito djelovanje. Njegov udio vlage u pravilu je uvijek veći nego kod zraka u zatvorenom. Na taj se način sluznice održavaju vlažnima, ugodniji je osjećaj i uzročnici bolesti se bolje mogu iznijeti iz tijela. Toplo se odjenite i izađite na kratku šetnju. Iako u početku možda nećete biti baš raspoloženi, vidjet ćete: Svježi zrak budi živost u Vama.

Važno je, naravno, da aktivnost prilagodite svom stanju. Spori tempo, kratke relacije i male stanke su sada na rasporedu.

Raspaliti grijanje? Molimo Vas da to ne činite!

Naježena koža i hladna stopala tipični su kod prehlade. Čeznemo za ugodnom toplinom i stoga često počinimo fatalnu grešku: Ako sada raspalimo grijanje do kraja, iznimno ćemo isušiti zrak u prostoriji. Ionako nadražene sluznice tada će također još više isušiti, još će više boljeti i k tome će pružiti savršeno tlo za nastambu uzročnika bolesti. Oni se, naime, jako dobro mogu širiti na suhim sluznicama. Iz tog razloga radije nemojte pretjerati s temperaturom u prostoriji (otprilike 22 stupnja je idealno), nego osjećaj ugode osigurajte toplom odjećom, termoforima i kupkama za stopala.

Još jedan savjet: Ovlaživači zraka (ili jednostavna zdjela s vodom koju ćete staviti na radijator) sprječavaju isušivanje zraka i time pomažu ne samo kod rješavanja prehlade, nego i sprječavaju njezin nastanak.

Sprej za nos: Molimo nemojte pretjerati

Kratko naprskajte i nos je za tren slobodan. Takav jedan sprej za nos pravo je čudotvorno sredstvo. I to je dobro tako. Barem ako se ne pretjera s njegovom primjenom. U idealnom slučaju dekongestivni sprej ne koristite dulje od tri do četiri dana za redom. U protivnom bi sluznice mogle ekstremno isušiti i time postati ne samo podložnije uzročnima bolesti, nego i lakše biti sklone otjecanju. Mnogi sprejevi za nos sada već sadrže njegujuće aktivne tvari (npr. dekspantenol) kojima sprječavaju isušivanje i iritacije.

Jedan mali savjet: Sprej s morskom soli ne treba primjenjivati samo kod prehlada nego i uvijek povremeno za njegu sluznica kako bi postale otporne.

Vrućim napitkom od limuna riješiti prehladu? Nikako!

Limuni sadrže puno vitamina C koji tijelu pomaže u imunološkoj obrani. No, što mnogi ne znaju: Vitamin C nije otporan na toplinu. U kombinaciji s kipućom vodom gubi svoje djelovanje. Pomiješajte sok od limuna stoga uvijek samo s mlakom vodom ili čajem. A također je važno ovaj vitaminski booster piti više puta dnevno. Naime, tijelo ne može pohranjivati vitamin C i prekomjerne količine jednostavno opet izbacuje iz sebe.

Kupka protiv prehlade: Samo da nije prevruće

Kupke protiv prehlade svojim eteričnim uljima oslobađaju nos, opuštaju mišiće i griju tijelo. I to je dobro tako. Kontraproduktivno bi bilo kada biste koristili prevruću vodu. Kupajte se toplo, ne vruće! Vrućina toliko opterećuje cirkulaciju da se poslije kupke osjećamo iscrpljeno i ošamućeno. A kod prehlade svakako ne biste trebali biti u vodi dulje od 15 do 20 minuta.

Sauna: Djeluje preventivno, ali ne kod rješavanja prehlade

Za saunu vrijedi isto što i za kadu. Vrućina previše opterećuje cirkulaciju, a tijelo bi u svakom slučaju trebalo usmjeriti svu svoju energiju na suzbijanje virusa. Plus: Na vrućini se virusi i brže šire. Sauna ne pomaže u brzom rješavanju prehlade. Ali: Može biti prevencija za njezin nastanak. Izmjena odlazaka u vruću saunu i hladnih osvježenja poboljšava regulaciju topline, Vaše će sluznice biti bolje prokrvljene i steći će više obrambenih stanica.