Active Beauty
Problemi s venama: znaci upozorenja i što možete poduzeti

Zdravlje vena

Problemi s venama: znaci upozorenja i što možete poduzeti

Velike, svjetlucavo-plave proširene vene koje se pojavljuju na nogama starijih ljudi ili paučaste vene nekada su bile uobičajen prizor na ulicama. Zahvaljujući suvremenoj dijagnostici i mogućnostima liječenja, do takvog zdravstvenog problema više ne mora dolaziti. Ipak, većina žena tijekom života ima problema s venama koji ne pogađa samo starije ljude. Donosimo pet stvari koje biste trebali znati o zdravlju vena.

5 koraka do zdravih nogu i vena

Proširene vene i paučaste vene ne samo da predstavljaju estetski problem nego mogu biti i znak upozorenja na venske bolesti. Koje signale ne smijete zanemariti i što možete učiniti da ih spriječite. Naš stručnjak (kiprov.com) ima sve informacije.

1. Kako mogu znati imam li problema s venama?

Prema riječima stručnjaka, prvi simptomi su teške, umorne noge i otekline. “Ako su tragovi manšeta čarapa jasno vidljivi na površini kože ili osjećate potrebu masirati noge nakon dugog sjedenja, to mogu biti prvi znakovi problema koje biste trebali razjasniti.”

2. Zašto proširene vene mogu biti opasne?

Prave proširene vene nisu samo estetski problem nego prije svega medicinski jer se povećava rizik od sklonosti trombozi. Dr. Kiprov: „Ako se tromboza, odnosno dio krvnog ugruška odvoji, može dospjeti u srce ili u jednu od plućnih žila i izazvati srčani udar. U najgorem slučaju to može biti opasno po život.” I zato se svaki pacijent s venskom bolešću mora pregledati i mora razjasniti uzroke proširenih vena. Mnoge žene simptome osjećaju samo privremeno, primjerice tijekom trudnoće. Ako simptomi potraju, trebali biste nešto poduzeti.

3. Kako se provodi dijagnoza?

Prema dr. Kiprov neophodna je detaljna anamneza. “Postavljamo pitanja o tegobama, trajanju problema, obiteljskoj anamnezi. Radimo ultrazvuk vena od cijele noge do prepona.” Ako imate prave proširene vene, potrebna vam je liječnička intervencija. Za manje, paučaste vene, koje pacijentima predstavljaju vizualni problem, postoje nekomplicirane korekcije.

4. Koje mogućnosti liječenja postoje za proširene vene i paučaste vene?

“Ako imate prave proširene vene, napravite flebektomiju, što je mali ubod u zahvaćenom području gdje koristite neku vrstu kuke za izvlačenje zadebljanog dijela vene i uklanjanje. Ako venski zalisci propuštaju, pomoću ultrazvuka možete locirati zahvaćenu venu, umetnuti kateter i zatvoriti venu iznutra.” Zahvat traje nešto manje od sat vremena, a pacijenti nakon toga mogu ići ravno kući u kompresivnim čarapama. „Paučaste vene tretiramo laserskom tehnologijom ili skleroterapijom krvnih žila. U oba slučaja krvne žile se skupljaju i vena postaje nevidljiva”, kaže Kiprov.

5. Što mogu učiniti za zdravlje svojih vena?

Dr. Kiprov: “U osnovi, vrijedi pravilo da su sjedenje i stajanje loži i da je bolje ležanje i hodanje. Sportovi kao što su hodanje, planinarenje, plivanje u hladnoj vodi, ples i skijaško trčanje dobri su za vaše krvne žile. Kada rade trening snage, pacijenti s venama trebaju izostaviti bučice i trenirati samo s težinom vlastitog tijela. Podno grijanje također može opteretiti vene jer toplina odozdo čini noge još težima. Općenito, stručnjakinja savjetuje: “Često ustajanje u svakodnevnom životu i izbjegavanje sjedenja u pretijesnoj odjeći pomaže u sprečavanju ovog problema. Zdrava prehrana bogata vlaknima za probavu i ispijanje puno tekućine važni su jer sprečavaju zgušnjavanje krvi”, kaže Kiprov.