Active Beauty
HPV: pet važnih faktora o virusu koje biste trebali znati

Zaštita od HPV-a

HPV: pet važnih faktora o virusu koje biste trebali znati

Humani papiloma virusi (HPV) ili skraćeno HP-virusi najčešći su spolno prenosivi virusi. Većinu vremena infekcija je bezopasna. Samo neke vrste virusa mogu uzrokovati ozbiljne bolesti poput raka vrata maternice. Specijalistica ginekologije i opstetricije dr. Eva Lunzer-Mühl.

Što je HPV i kako se od njega najbolje zaštititi objašnjava ginekologinja i opstetričarka dr. dr. Eva Lunzer-Mühl.

1. Što je HP virus i kako nastaje HPV?

HPV je kratica za humane papiloma viruse kojih je poznato više od 200 vrsta. Neki tipovi HPV-a zahvaćaju stanice sluznice, od kojih oko 40 zahvaća spolne organe. Ovi HP virusi mogu uzrokovati spolno prenosive infekcije (SPI). Obično se prenose tijekom nezaštićenog spolnog odnosa (sve o sigurnom seksu i HIV-u saznajte ovdje) te također tijekom oralnog seksa. Toliko su česti da će se oko 80 posto svih spolno aktivnih ljudi diljem svijeta njima zaraziti tijekom života, osim ako se protiv njih ne cijepe.

Muškarci i žene mogu se zaraziti HPV-om i, u rijetkim slučajevima, razviti ozbiljne bolesti. Trudnice koje su pozitivne na HP virus, ponekad ga prenose na svoje dijete tijekom poroda. Prema aktualnoj studiji Sveučilišta u Montréalu, virusi se više ne mogu otkriti kod beba nakon prvih šest mjeseci života.

2.Kada HPV može prouzročiti rak, posebice raka vrata maternice?

Većina genitalnih infekcija HPV-om javlja se bez simptoma, prolazi nezapaženo i samo od sebe. To je zato što se imunološki sustav bori protiv virusa i infekcija se eliminira nakon jedne do dvije godine.

Virusi se mogu trajno otkriti samo kod malog dijela oboljelih: neki tipovi HPV-a mogu uzrokovati bezopasne genitalne bradavice, odnosno bradavice na genitalnom području. Druge vrste HPV-a mogu promijeniti stanice. Tijekom razdoblja od nekoliko godina to se može razviti u prekancerozne lezije ili rak, najčešće rak vrata maternice.

3.Koji se simptomi javljaju kod infekcije HPV-om?

Većina HPV infekcija ne uzrokuje nikakve specifične simptome. “Zato je još važnije redovito odlaziti na preglede”, objašnjava ginekologinja. Tamo se provjeravaju promjene stanica na vratu maternice, a u nekim slučajevima uzima se i uzorak tkiva kako bi se mikroskopski pregledalo. Može se napraviti i HPV-test. To znači da se uzorci šalju u laboratorij, gdje se mogu detektirati virusi.

Simptomi genitalnih bradavica često uključuju svrbež i tvrde kožne izrasline nalik bradavicama na području genitalija. Genitalne bradavice općenito su bezopasne, ali treba ih pregledati liječnik. Često dolazi do infekcije opasnim tipovima virusa koji mogu dovesti do ozbiljnih promjena stanica i prekanceroznih lezija u području vanjskih stidnih usana.

Dodatni savjet: redoviti pregledi važni su i za rano otkrivanje raka prostate ili dojke. Ovdje saznajte kako palpirati svoje dojke.

4.Kako se možete zaštititi od HPV-a?

Trenutačna medicinska saznanja pokazuju da cijepljenje protiv HPV-a smanjuje rizik od genitalnih bradavica i raka vrata maternice do 90 posto. Cijepljenje također smanjuje rizik od raka vagine, anusa ili penisa, na primjer. U Austriji je cijepljenje protiv HPV-a besplatno za djecu od 9 do 21 godine. Preporuča se svima do 30. godine.

Prezervativi smanjuju rizik od zaraze virusima tijekom spolnog odnosa. Također štite od drugih spolno prenosivih bolesti. Međutim, oni ne nude potpunu zaštitu od HPV-a. Također se savjetuju ponovljeni ginekološki pregledi te dobra osobna i intimna higijena. “Redovno čistite genitalno područje, a dovoljno je vodom”, savjetuje ginekologica. Muškarci bi također trebali stalno uklanjati nečistoću ispod prepucija. Preventivno može djelovati i jačanje imunološkog sustava te izbjegavanje nikotina.

Je li HPV “izlječiv” i kako se liječi HP virus?

Ne postoji liječenje HPV infekcije. Prevencija je stoga najbolja zaštita. Međutim, genitalne bradavice uzrokovane virusom mogu se lako liječiti. Ili se uklanjaju medicinski ili nestaju nanošenjem kreme kod kuće uz propisanu terapiju. Ako je HP virus promijenio stanice ili doveo do prekanceroznih lezija, razvoj raka može se spriječiti liječenjem. Promijenjeno stanično tkivo se uklanja, nakon čega su obično potrebne redovite kontrole. Ako se rak grlića maternice već razvio iz prekanceroznih lezija, šanse za oporavak medicinskim terapijama vrlo su velike ako se rano otkrije. Međutim, ova vrsta raka može biti fatalna.