Active Beauty
Oporavak nakon poroda: zašto je poman pristup regeneraciji toliko važan?
Tekst: Nina Berendonk, Eva Pohn

Osviješteno

Oporavak nakon poroda: zašto je poman pristup regeneraciji toliko važan?

Kaže se da trbuh raste devet mjeseci, ali toliko i nestaje. Osim što trudnoća, striktno govoreći, traje deset mjeseci, u toj uzrečici ima nešto. Prema našim stručnjacima, dvije su stvari važne kako biste se u brzom roku ponovno osjećali ugodno u vlastitom tijelu: početak procesa oporavka u pravo vrijeme i odmor u pravo vrijeme. Tri mame dijele s nama svoje savjete.

Fascinantno je: čim se dijete rodi, tijelo se počinje oporavljati. Nakon višemjesečnog nošenja djeteta, tijelo se sada vraća u prvobitno stanje. Trenerica Birgit Lettner ipak tvrdi: "Nećete više biti ona stara". Premda tako ne zvuči, njezin je stav pozitivan: „Nakon poroda, mnoge žene dobivaju novi pristup svojim tijelima i osjećaju se jače nego prije.“ Cilj njezinih tečajeva je „dobar osjećaj u vlastitome tijelu“. Kako doći do te etape? Uza strpljenje – i prikladne vježbe za oporavak nakon poroda. Vrijeme i pribranost ionako su bitni faktori na putu "natrag", tvrdi ginekologinja Rosina Roth. U svojoj ordinaciji ginekologinja obično prima svoje pacijentice šest do osam tjedana nakon poroda radi prve kontrole. “U velikoj većini slučajeva,” kaže Roth, “tada mame još uvijek imaju malo trbuha i tkivo im je vrlo mekano.” Potrebno je određeno vrijeme da se tijelo vrati u stanje prije nego što je nastupila trudnoća.

Prvih nekoliko tjedana nakon poroda počinje prirodni oporavak

Neposredno nakon poroda novopečene mame imaju točno dva zadatka: odmoriti se i upoznati bebu - što češće u ležećem položaju, u krevetu ili na kauču. Počinje oporavak maternice. Sluznica na mjestu gdje je posteljica ozlijeđena mora zacijeliti, kao i sve porođajne ozljede ili ožiljak od carskog reza. U prvih nekoliko dana može se dogoditi da žena koja je upravo rodila, više ne osjeća svoje dno zdjelice, i da, na primjer, sve do faze prepunjenog mjehura ne primijeti da mora na nužnik. Od drugog tjedna možete testirati možete li kontrahirati i ponovno opustiti mišiće zdjelice na nekoliko sekundi. Nemojte previše hodati ili stajati - i nikada ne dižite težak terete kao što je na primjer krevetić! "U prvih nekoliko tjedana tijelo se samo regenerira", kaže trenerica Birgit Lettner. “Pretjerana aktivnost obično je kontraproduktivna. 'Super mama' nije ona koja trči okolo kao da se ništa nije dogodilo, već ona koja se odmara."

Mamin savjet 1

“Dosta sam mazala trbuh tijekom trudnoće. Nakon rođenja sina, nastavila sam s ritualom. Dobar je to način da se povežem s tijelom mame!” Martina

Osam do deset tjedana nakon poroda: vježbe za aktivni oporavak

Vrijeme je za gimnastiku u fazi oporavka. Nakon prirodnog poroda mame mogu početi s aktivnim postnatalnim vježbama nakon osam tjedana. Ako su rodile na carski rez, vjerojatnije je da će trebati pričekati deset tjedana. Ovo najbolje funkcionira pod vodstvom posebno obučenog trenera. U svojim tečajevima “Pro Mami” Birgit Lettner počinje sa svjesnim upravljanjem zdjeličnog dna. I svakodnevnim treningom kako uspješno podići Maxi-Cosi zajedno s bebom s napetim unutarnjim mišićima i ravnim leđima? Potom postupno slijede vježbe za kose i poprečne trbušne mišiće. Tek kad ponovno ojačaju, prelazi se na skupinu ravnih trbušnih mišića.

Mamin savjet br. 2

“Uvijek sam bila ponosna na svoje trbušnjake. Tijekom oporavka nakon poroda na svoj sam užas otkrila rascjep u svome trbuhu! No moj me trener uvjerio: takozvana dijastaza rektusa potpuno je normalna pojava. Samo ne smijete previše vršiti pritisak na trbušne mišiće kako ne bi ostao razmak. I doista: nakon što sam prestala dojiti, opet je zatvorena.” Hanna

Nakon oporavka možete prijeći na trening izgradnje mišića

Nakon što završi faza oporavka, možete prijeći na napredni trening izgradnje mišića. No dokle god dojite, tkivo je vrlo mekano i osjetljivo zbog lučenja hormona. Za to vrijeme ginekologinja Rosina Roth savjetuje da izostavite sportove koji uključuju skokove i udarce: “Trampolin je, na primjer, zabranjen,“ kao i sve vježbe koje previše otvaraju zdjelicu, poput nepravilno izvedenih čučnjeva ili nekih položaji joge. Joga i pilates idealni su na posebnim maminim tečajevima. Plivanje, hodanje, planinarenje, vježbanje na ergometru, kros trenažeru ili steperu također su dobri načini da se vratite treninzima.

Mamin savjet 3

“Moja je kći u početku puno plakala pa sam je svaki dan vodila u duge šetnje u kolicima. Ljuljuškanje ju je često smirivalo – i primijetila sam kako moje tijelo postupno postaje jače te da se vraća u formu.” Mimi

Nakon prestanka dojenja: povratak omiljenom sportu

Čim prestanete dojiti, možete se vratiti svom omiljenom sportu ako vam mišići dna zdjelice to dopuštaju. U ovoj fazi dopušteni su trčanje i vježbe snage. Važno: dajte si vremena i osjetite svoje tijelo. Uostalom, ne tako davno stvarno je napravilo nešto veliko!