Active Beauty
Plivanje, sport dobrog raspoloženja: 8 savjeta za trening u vodi
Tekst: , Margit Hiebl

U duboko plavetnilo

Plivanje, sport dobrog raspoloženja: 8 savjeta za trening u vodi

Plivanje je sport koji donosi dobro raspoloženje, može se prakticirati dugo vremena i može nam pomoći da budemo u većoj formi ako imamo problema sa zglobovima ili težinom. Donosimo vam nekoliko vrijednih savjeta kako biste odrađivali uspješne treninge.

Plivanje: osam savjeta za trening u vodi

Savjet 1: pomoć u učenju plivanja

Divite li se plivačicama poput Mirne Jukić ili Fabienne Nadarajah, znate li normalno plivati prsno, ali biste se voljeli okušati u stilovima plivanja kao što su prednji kraul ili leptir? Prvo se na YouTubeu detaljno upoznajte sa sekvencama kretanja, a potom bi najbolje bilo vježbati na suhom. Na primjer, možete vježbati slijed između zamaha rukama, veslanja nogama i okretanja glave u stranu kako biste uvježbali pravilno disanje, a da ne progutate previše vode ili, pak, kako ne biste prskali po onima koji plivaju. Tečajevi plivanja za djecu i odrasle nude se u mnogim bazenima. Tamo možete naučiti plivati pod stručnim vodstvom ili, pak, poboljšati svoju razinu izvedbe. Čak i jako dobri plivači uvijek vode računa o svojoj sigurnosti. Na primjer, ne idite sami na kupanje u jezero bez sigurnosne opreme.

Savjet 2: Isključite se dok plivate

Sport mnogima olakšava isključivanje iz svakodnevnog života ili nakon posla. Plivanje je za to izuzetno prikladno. Kada naši pokreti pri plivanju postanu rutinski, tijekom treninga možemo ući u meditativno stanje. Što nam pritom pomaže? Slični ponavljajući pokreti kao da vozimo bicikl. Stručnjakinja Ute Ressler ističe“Što ste bolji u plivanju, to ono ima veću moć meditacije. U pokretu ste, ali ste u isto vrijeme fokusirani.”

Savjet 3: Ne zaboravite piti i dok plivate

Ono što se kod trčanja podrazumijeva, često se zaboravlja kod plivanja – pijte dovoljno tekućine. Kada gledate treninge profesionalnih plivača, često vidite bocu za piće na rubu bazena. Samo zato što trenirate u vodi ne znači da tijelo ne treba dodatnu tekućinu kao rezultat sportske aktivnosti. To osobito vrijedi ljeti.

Savjet: važno je piti puno, jer dehidracija ograničava kognitivne i fizičke sposobnosti, no pripazite da pritom ne preopteretite bubrege. Zato znanost preporučuje prvih 10 sati nakon buđenja piti oko 240 ml tekućine svakih sat vremena, a kasnije samo 120 ml. Vježbate li tijekom vrućih dana, a posebno ako vježbate na vrućini, poželjno je piti i više. Usput, boja urina može poslužiti kao dobar pokazatelj - što je svjetlija, to su navike pijenja bolje. Ipak, molimo vas da se suzdržite od pijenja vode iz potoka, rijeka ili jezera. Nikada nije 100 posto sigurno da je voda 100 posto pitka.

Savjet 4: Izbjegavajte nedostatak magnezija tijekom plivanja

Ako idete plivati, važno je izbjeći napad grčeva u vodi. Na primjer, ako tijekom spavanja imate grčeve u listovima, to može biti pokazatelj nedostatka magnezija. Zašto do toga dolazi? Ljeti tijelo zbog pojačanog znojenja gubi više magnezija nego inače, a planirate li i intenzivne treninge plivanja, pobrinite se da tijelo bude optimalno opskrbljeno magnezijem. Ipak, molimo vas da sa svojim liječnikom dogovorite unos dodataka prehrani.

Savjet 5: Pravilna prehrana

Ono na što svakako možete obratiti pozornost ako želite optimalno poduprijeti svoj plivački trening, jest unos hrane bogate magnezijem. Na primjer, žitaricama za doručak dodajte sjemenke bundeve, zobene pahuljice i sušeno voće, a bananu ponesite sa sobom kao međuobrok za dan proveden na bazenu.
Oprez: sat vremena prije plivanja nemojte jesti ništa teško!Savjet 6: Može li vam plivanje pomoći pri mršavljenju?

Plivanje ne sagorijeva toliko kalorija kao trčanje. Također, normalno prsno plivanje sagorijeva manje kalorija od intenzivnih stilova plivanja kao što je prednji kraul. Ipak, plivanje uz uravnoteženu prehranu može pridonijeti porastu kondicije. Ako se borite s viškom kilograma na trbuhu, plivanje je dobar izbor jer djeluje na trbušne mišiće. Vježbanje u vodi potiče metabolizam i cirkulaciju. Za one koji imaju veću težinu, drugi sportovi često su vrlo naporni i opterećuju zglobove, no plivanje donosi savršenu kombinaciju wellnessa i sporta.

Savjet 7: Plivanje tijekom trudnoće

Ljeti ste trudni i htjeli biste se malo rashladiti plivanjem? Najbolje je o tome prethodno razgovarati sa svojim ginekologom. Ne opterećujte se i nikada ne idite sami u vodu. Ovdje možete saznati što još treba uzeti u obzir.

Savjet 8: Trebaju li bebe plivati?

Možda želite toplo godišnje doba iskoristiti da beba prvi put upozna vodu. Na što treba paziti? Beba mora nositi zaštitu za plivanje i biti u pratnji te pod nadzorom roditelja sve vrijeme kada je u blizini vode. Umjesto u bučnom bazenu, vaša će beba vjerojatno biti sretnija ako neko vrijeme provede u sjenovitom vrtu, dobro zaštićena kremom za sunčanje. Ako ste u prilici, ovdje možete za svoju bebu postaviti mali dječji bazen na napuhavanje i omogućiti joj prve pokušaje brčkanja. U svakom slučaju, prije nego što rezervirate tečaj plivanja za bebe, dobro provjerite je li vaš mališan ljubitelj vode.

Zaključak

Plivanje je dobar trening za cijelo tijelo koji može poboljšati kondiciju, i kod mlađih i kod starijih osoba. Važno je uvijek paziti na vlastitu sigurnost (npr. ne idite sami na kupanje u jezero bez sigurnosnih pomagala) i pridržavati se nekoliko osnovnih pravila (bez unosa teške hrane neposredno prije).

Ovaj proizvod iz dm-a može vas podržati u plivanju:


Odličan dodatak prehrani

„Šumeće tablete - magnezij“ marke naturel

Kupiti u dm online shopu