Active Beauty
Celulit: zašto nam ne bi trebao smetati?

Body Positivity

Celulit: zašto nam ne bi trebao smetati?

Svi govore o pozitivnom poimanju tijela, ali za mnoge ljude ovaj trend samoljublja završava tamo gdje počinje njihov celulit. U novome članku objašnjavamo što je zapravo narančina koža od koje toliko zaziremo, kako nastaje i može li se nešto učiniti kako bismo je se riješili. Prije svega, trebali bismo prenijeti poruku kako je riječ o uobičajenoj pojavi protiv koje se baš ništa ne mora poduzimati!

Što je celulit?

Premda je celulit navodna estetska mana koja pogađa mnoge, neki stručnjaci idu toliko daleko smatrajući da celulit nije bolest i da je potpuno bezopasan. Između 80 i 90 posto svih žena dobiva takozvanu narančinu kožu u dobi od 20 do 30 godina. Razlog je taloženje masnih stanica, za što je prvenstveno odgovoran hormon estrogen. Celulit se ponajprije stvara na bedrima i stražnjici, ali se može pojaviti i na nadlakticama.


Dobivaju li samo žene celulit?

Celulit je poglavito ženski problem. To je zbog strukture kože koja je puno deblja kod muškaraca. Osim toga, njihovo je vezivno tkivo strukturirano poput čvrste mreže. Žensko potkožno tkivo pak sadrži puno više masnih stanica u takozvanim masnim depoima te se mogu udesetostručiti, a tada i protisnuti kroz fine niti ženskog vezivnog tkiva. Geni i hormoni kao što je estrogen, čine sve ostalo kako bi osigurali skladištenje masti.


Što pomaže protiv celulita?

Prvo što možemo učiniti, jest prihvatiti svoju kožu onakvom kakva jest. Osim što ne izaziva nikakve fizičke simptome, celulit osigurava da žensko tijelo ima dovoljno zaliha hrane, primjerice tijekom trudnoće. Predugo su se ova nesavršena udubljenja na površini kože proglašavala optičkom greškom, a slika savršenog, zategnutog tijela dominirala je, ne samo zahvaljujući retuširanim slikama u časopisima visokog sjaja nego i na društvenim mrežama.
Srećom, ta su vremena prošla. Ljubav prema sebi i samoprihvaćanje postaju sve važniji. Umjesto body shaminga na scenu stupa body positivity. Održavanje forme puno je važnije od borbe protiv celulita. Činjenica da se, uz ciljani trening i zdravu prehranu, vidljiva udubljenja na koži mogu čak malo i smanjiti, jednostavno je lijepa popratna pojava. No, trebamo biti svjesni da ne postoji čudotvorni lijek protiv celulita.

Prevencija je bolja od naknadne intervencije

Koliko će celulit biti izražen, ovisi prvenstveno o vezivnom tkivu i pozadinskim masnim naslagama. Zdrav način života pomaže u održavanju kože jače glatkom. Na primjer, uravnotežena prehrana s malo bjelančevina životinjskog podrijetla potiče rad metabolizma. No sol i šećer utjecu na zadržavanje vode u tkivu – a takvo nakupljanje, pak, utječe na vidljivost celulita. Unatoč tome, i dalje biste trebali izbjegavati alkohol i nikotin jer to nije dobro za vaše tijelo.

Sportom protiv celulita

Čak i onda kada je narančina koža već vidljiva na našoj koži, još uvijek postoji mnogo toga što možemo učiniti kako bismo se osjećali ugodnije u svome tijelu. Redovita tjelovježba može spriječiti pojavu celulita i strija, ali i pomoći u smanjenju postojećih nepravilnosti. Vježbe snage jačaju vezivno tkivo, a trenirani mišići potiču glatku kožu. Za jačanje mišića vam čak nije potrebna nikakva posebna oprema. Holistički trening pomoću težine vlastitoga tijela (čučnjevi, iskoraci, marinci) pomaže vam u jačanju snage te potiće razinu izdržljivosti.

Kreme protiv celulita

Kreme protiv celulita nisu čudotvorne! No svakako mogu postići odredeni učinak u kombinaciji sa sportom i zdravom prehranom. Za to su zaslužni sastojci poput: kofeina, ekstrakata algi, peptida ili retinola koji poboljšavaju cirkulaciju u zahvaćenim dijelovima tijela. No to vrijedi jedino ako ih redovito nanosite zato što takvi proizvodi djeluju u koži, ali ne i na vezivnom tkivu ispod kojeg se nalaze masne naslage. Najbolji način da krema prodre dublje u kožu jest pomoću anticelulitne masaže, i to tako što ćete je kružnim pokretima te potezima kao da čupkate kožu, temeljito utrljavati. I ulja za tijelo su osobito dobra za takve postupke. Piling pod tušem dva puta tjedno takoder potiče cirkulaciju i osigurava zaglađeniju kožu. Dodatna prednost aktivnog bavljenja kožom može vas naviknuti na celulit, što znaci da će vam male neravnine postati poznate te prirodnije.

Pozitivan stav prema tijelu unatoč celulitu

Uza sve misli koje imamo o smanjenju neželjenog celulita, trebali bismo odvojiti trenutak i razmisliti: zašto toliku važnost pridajemo glatkome izgledu kože, premda gotovo svi imamo ponešto celulita? Kad se frustrirano pogledamo u ogledalo, trebamo imati na umu da je naše nezadovoljstvo uglavnom posljedica naših navika gledanja savršenih (retuširanih) tijela na Instagramu i sličnim stranicama s čime se suočavamo gotovo svakodnevno. Čak i ako shvatimo da nije sve na društvenim mrežama stvarno, još uvijek (često nesvjesno) uspoređujemo svoje tijelo s tim, navodnim tijelima iz snova.
S druge strane, pomoći će vam ako pratite samo one influencere koji prenose pozitivnu sliku o tijelu, ali i pozitivan stav prema životu te koji predstavljaju svoja prirodno lijepa tijela. Jer ono što nije dobro za nas, ni ne treba gledati svaki dan. Umjesto toga, ugledajmo se na baroknog slikara Petera Paula Rubensa koji je celulit kao privlačan atribut ovjekovjećio na svojoj slici "Tri gracije" - i prepoznajmo svoju individualnu ljepotu.