Active Beauty
8 rules of love Jaya Shettyja: kako zadržati ljubav u svome životu

Kako se događa prava ljubav?

8 rules of love Jaya Shettyja: kako zadržati ljubav u svome životu

Uzaludna traženja, on-off veze, neprestano pronalaženje pogrešnih osoba... Nije svima tako lako privuci trajnu ljubav u svoj život. Podcaster i bivši redovnik Jay Shetty objašnjava osam pravila kojih se morate pridržavati da biste razvili odnos prepun ljubavi prema samima sebi i prema svome partneru.

8 rules of love: osam pravila za ljubav Jaya Shettyja

U svojoj knjizi 8 pravila ljubavi: kako je pronaci, zadržati i pustiti” Jay Shetty pojašnjava svojih osam pravila za ljubav.

1. pravilo: odvojiti vrijeme za samocu

Prema Jayu Shettyju, za ljubav se prvo morate pripremiti. Da biste to ucinili, prvo morate provesti neko vrijeme sami sa sobom i vježbati ljubav prema sebi. Ako vam se to cini neuobicajenim, najprije se odlucite za male pothvate. Kasnije se možete odvažiti i, na primjer, putovati sami. Cilj je bolje upoznati sebe i posvetiti se osobnom razvoju. Bitno je da ste prisutni samima sebi i da si ne odvlacite pažnju društvenim mrežama i slicnim sadržajima. Meditacija ljubavlju prema sebi takoder može biti od pomoci. Autor i life coach piše o dobrobitima samoce: „Biti sam ti pomaže da shvatiš da postoji ´ti` prije, za vrijeme i poslije svake veze i da uvijek moraš ici svojim putem, bez obzira na to jesi li s nekime ili ne.” U ovoj fazi takoder je važno raditi na vlastitim vještinama njegovanja odnosa i nauciti biti suosjecajan i strpljiv sa svojim bližnjima.

2. pravilo: otkriti vlastitu osobnost

Shetty ovdje govori o "karmi". Utjecaji iz djetinjstva, iz obitelji, ali i okoline u kojoj se, na primjer, nalaze naši prijatelji, ili iz vjerskih uvjerenja igraju presudnu ulogu. Svi oni utjecu na to kako reagiramo na situacije ili kako donosimo odluke – i stoga odreduju našu karmu. Ako nismo zadovoljni rezultatom svojih postupaka, trebali bismo preispitati svoje stavove i poduzeti drukcije akcije. Ljubavni odnos roditelja služi nam kao model i tražimo partnera koji nam pruža ljubav na slican nacin. Partnerski odnos takoder bi trebao nadoknaditi ono što nam roditelji nisu pružili (Shetty za primjer navodi prihvacanje). Kljucno je prepoznati vlastite potrebe i sami ih zadovoljiti. Ono što je takoder važno za drugo pravilo ljubavi jest samopoštovanje. Prema Shettyju, na primjer, ne biste se trebali definirati statusom ili izgledom na svom online profilu za upoznavanje (ako ga imate), nego biste se trebali fokusirati na svoje unutarnje vrijednosti kada tražite partnera.

3. pravilo: otkriti što ljubav znaci drugome

Neki ljudi lako izgovaraju "Volim te", jer to cesto govore prijateljima i obitelji. Zato nije za svakoga sinonim za veliku, vjecnu ljubav pa se i koristi u vrlo prolaznim vezama. Ponekad osjecamo seksualnu privlacnost prema nekoj osobi samo zato što nam se svida. Kako bismo doista znali je li rijec samo o površinskoj privlacnosti, Shetty predlaže primjenu "pravila triju spojeva". Ova tri sastanka imaju za cilj otkriti: "Svida li ti se osobnost druge osobe, poštuješ li njezine vrijednosti i želiš li joj pomoci da postigne svoje ciljeve?" Ako su odgovori na ova pitanja potvrdni, možete polako uspostaviti zajednicke rutine i planirati zajednicko vrijeme. Malo po malo, bolje cete se upoznati (na primjer tijekom dubokih razgovora) i proci cete kroz prepreke koje veza sa sobom nosi. Zajednicko rješavanje problema, pridržavanje zajednickih vrijednosti i medusobnih obecanja, pokazivanje ranjivosti i osjecaj brižnosti... sve to dovodi do toga da se u partnerstvu s vremenom gradi sve više povjerenja.

4. pravilo: poucavajte svoga partnera novim stvarima s ljubavlju

Autor knjige i bivši redovnik opisuje partnera kao “gurua”: “Vaš partner trebao bi biti netko s kim, od koga i preko koga želite nešto nauciti – i obrnuto.” Posebno naglašava da je temelj ispunjen ljubavlju i strpljenjem važan za ovo pravilo i da nije rijec o pukom „poducavanju“ nekoga necemu. Naglasak treba staviti na to da i sami postanete dobar ucitelj, zajedno stvarate stvari i imate takozvani "growth mindset", odnosno volju za daljnjim razvojem. Uvijek biste trebali utjeloviti ono što želite postici od svoga partnera (na primjer zdrav nacin života). Kritiziranje partnera grubo je i beskorisno i trebali bismo više poticati i hvaliti pozitivno ponašanje.

5. pravilo: slijediti vlastiti poziv

Pojam "dharma" dolazi iz sanskrta i može se prevesti kao "odlucnost". Rijec je o tome da svatko u partnerskom odnosu ima vremena za svoj poziv (ne mora to biti posao, možete se baviti i nekim hobijem). Tako bi u životu trebala za oba partnera postojati ravnoteža izmedu partnerstva, posla, zvanja i, eventualno, djece – cak i ako bi jedan od partnera ponekad morao imati suzdržaniji pristup prema svome zvanju. Mimo veze, svatko bi trebao moci voditi svoj život i u njemu se ostvariti, što je opet dobro za partnerski odnos.

6. pravilo: ispravno se svadati

Ako ne volite sukobe i volite ugadati ljudima da biste se svima svidjeli, s vremenom cete shvatiti da veze ne funkcioniraju tako. Partner tada ne zna na cemu je, što volite, stajališta se ne brane... Kako bi se svade u vezi odvijale s poštovanjem i ne bi dovele do eskalacije, Shetty savjetuje da se problemima uvijek pristupi odmah. Pritom ne morate biti na suprotstavljenim stranama, nego biste trebali konstruktivno tražiti zajednicka rješenja

7. pravilo: nekada je odvojenost jedino rješenje

Ako se u vezi ne osjecamo ugodno, ako se nedostatak povjerenja manifestira u obliku kontrole, a partner jednostavno nije na istoj valnoj duljini s vama, onda je bolje prekinuti. Vezu ne možete spasiti ni pod koju cijenu. Ponekad je interes za ostankom u odnosu samo jednostran ili si više nemate puno toga za reci. Protumjera bi bila da ne zaboravite svoj poziv, da radite nove stvari i da kako par proživljavate nova iskustva. Zajednicko napuštanje zone udobnosti daje veliki poticaj zajedništvu! Ako ništa drugo ne uspije, razgovarajte s partnerom i objasnite mu zašto se želite razdvojiti. U tom je trenutku vrijeme da primijenite proces odvajanja i budete sami neko vrijeme (vidi 1. pravilo). Ovo vrijedi i ako se netko odvojio od nas.

8. pravilo: pružiti ljubav

Cak i ako ste proživjeli loš prekid ili negativna iskustva, cilj u životu je voljeti uvijek nanovo. To se ne odnosi samo na romanticnu ljubav nego prije svega na ljubavne interakcije s drugim ljudima. To ukljucuje interakciju obilježenu zahvalnošcu s radnim kolegama, pismo zahvale vašem najboljem prijatelju na Galentinovo ili kratki razgovor sa starijim susjedima koji žude za društvom.

Preporuka za knjigu:8 rules of love
Vom Finden, Bewahren und Loslassen der Liebe
Jay Shetty
Izdavac: Rowohlt