Active Beauty
Prirodna kontracepcija: koje metode postoje i koliko su sigurne

Alternativna zaštita od neželjene trudnoće

Prirodna kontracepcija: koje metode postoje i koliko su sigurne

Prirodna kontracepcija iziskuje vrijeme i disciplinu, pojašnjava ginekologica dr. Eva Lunzer-Mühl.

Kako funkcionira metoda prirodne kontracepcije?

Žene se mogu prirodnim putem zaštititi od trudnoće tako što promatraju svoje tijelo. Tako mogu saznati kada imaju plodne, a kada neplodne dane.

  • Najplodnije vrijeme je dan kada nastupa ovulacija, a to je otprilike oko sredine ciklusa. I nekoliko dana prije te otprilike dan nakon ovulacije žene mogu zatrudnjeti.

  • Neplodni dani počinju dan nakon ovulacije i traju do kraja sljedeće mjesečnice. U tom razdoblju nije vjerojatno da žene mogu zatrudnjeti.

Napomena: metode prirodne zaštite od trudnoće ne štite od spolno prenosivih bolesti pa je u tu svrhu preporučljivo koristiti prezervative.

Koje metode prirodne kontracepcije postoje?

Postoji nekoliko mogućnosti kako se zaštititi od neželjene trudnoće prirodnim putem. Najbolje je da sa svojim ginekologom ili ginekologicom procijenite koja metoda bi bila najbolja za vas. Donosimo kratak pregled metoda prirodne zaštite.

Prirodna kontracepcija metodom mjerenja bazalne temperature

Tjelesna temperatura kod žena tijekom prvog dijela ciklusa nešto je niža nego tijekom drugog dijela, zato što nakon ovulacije raste za nekoliko desetina stupnja. Kod ove metode prirodne zaštite od začeća svakodnevno se odmah nakon jutarnjeg buđenja mjeri tjelesna temperatura. Ako je tri dana zaredom viša nego prethodnih dana, ovulacija je započela, a s njome i plodna faza.

Savjet: koji je termometar prikladan za prirodnu zaštitu od neželjene trudnoće? Za mjerenje je potreban toplomjer koji pokazuje najmanje dvije decimale ili digitalni mjerač temperature.

Prirodna kontracepcija metodom mjerenja cervikalne sluzi

Cervikalna sluz koja nastaje u maternici, mijenja se ovisno o ženskom hormonskom ciklusu. Žene mogu promatrati cervikalnu sluz kako bi procijenile vrijeme ovulacije i tako primijenile metodu prirodne zaštite od neželjene trudnoće. U tu svrhu mogu proći toaletnim papirom po vaginalnom otvoru kako bi se na papir zalijepila cervikalna sluz. Potom je potrebno provjeriti količinu, boju, konzistenciju i miris sluzi. Rastezljivost se može odrediti tako da se toaletni papir savije, a potom razdvoji. U razdoblju prije ovulacije sluz se mijenja iz ljepljive i mutne u tekuću i prozirnu, što je znak da će nastupiti ovulacija. Nakon ovulacije, sluz ponovno postaje ljepljiva i mutna, nakon čega počinju neplodni dani.

Prirodna kontracepcija metodom vođenja kalendara

Kod ove metode prirodne zaštite od neželjene trudnoće računaju se plodni i neplodni dani. Budući da je kod većine žena ciklus neujednačen, potrebno ga je bilježiti otprilike godinu dana. Možete to činiti na papiru ili s pomoću praktične aplikacije za mjerenje ciklusa. Na temelju prikupljenih podataka lako se mogu izmjeriti neplodni dani ciklusa.

Praćenje cerviksa kao prirodna kontracepcija

Tijekom ciklusa cerviks se mijenja. Kod ove metode prirodne zaštite od neželjene trudnoće svaki dan se prati cerviks. U tu svrhu, na primjer, možete čučnuti te uvesti u vaginu jedan ili dva čista prsta. U ovom položaju provjeravate koliko je cerviks tvrd ili mekan i je li više otvoren ili zatvoren. Tijekom ovulacije se otvara, a sluz je jasno vidljiva. Neplodni dani nastupaju u danima nakon ovulacije pa sve do kraja sljedeće mjesečnice.

Metoda ovulacije

Takozvani „test ovulacije” test je u obliku štapića kojim se mjeri razina luteinizirajućeg hormona (LH) u urinu. Ovaj hormon pokreće ovulaciju. Razina mu se povećava jedan do dva dana prije ovulacije i može se otkriti s pomoću testa. Nakon ovulacije, razina luteinizirajućeg hormona ponovno opada i započinje neplodna faza. Za sigurnu kontracepciju test ovulacije trebate kombinirati s drugim metodama prirodne zaštite od neželjene trudnoće.

Simptotermalna metoda

Primjenom ove metode kombiniraju se najmanje dvije metode prirodne zaštite od neželjene trudnoće. Na primjer, možete mjeriti tjelesnu temperaturu i promatrati cervikalnu sluz i cerviks. Zbog spleta različitih dokaza ovo je najsigurnija prirodna metoda kontracepcije.

Koje aplikacije su prikladne za primjenu metode prirodne kontracepcije?

Danas postoje brojni digitalni alati za prirodnu kontracepciju. Tjelesni signali poput temperature, disanja ili statusa urina procjenjuju se s pomoću praktičnih cikloračunala. Podaci se unose ručno ili automatski u pridruženu aplikaciju. To znači da korisnici znaju kada su njihovi plodni i neplodni dani kod svakog ciklusa. Kompjuterski potpomognuta prirodna kontracepcija najpouzdanija je kod žena s prilično redovitim ciklusima.

Koliko su sigurne metode prirodne kontracepcije?

Općenito, za sve metode prirodne kontracepcije vrijedi da se moraju koristiti dugoročno, pravilno i precizno kako bi bile pouzdane. Ako ne možete sa sigurnošću protumačiti svoje tjelesne signale, preporučuje se korištenje prezervativa tijekom spolnog odnosa “Prirodna kontracepcija zahtijeva strpljenje i disciplinu. Ako su vam ciklus i dnevna rutina redoviti, ova je metoda vrlo sigurna pod uvjetom da je pravilno primjenjujete”, potvrđuje ginekologica dr. Eva Lunzer-Mühl. Međutim, žene koje rade u smjenama ili imaju česte promjene rutina u svakodnevnom životu, trebale bi koristiti druge, konvencionalne metode kontracepcije.

Prirodna kontracepcija: što nam govori Pearl Indeks?

Pearl Indeks pokazuje koliko su sigurne različite metode kontracepcije. Ime je dobio po američkom znanstveniku Raymondu Pearlu. Budući da to nije statistički pouzdana vrijednost, više služi kao grubi vodič. Konkretno, indeks pokazuje koliko će od 100 spolno aktivnih žena zatrudnjeti ako godinu dana koriste određenu kontracepcijsku metodu. Što je vrijednost manja, metoda je sigurnija. Vrijednost pet znači da će od 100 žena pet žena zatrudnjeti unatoč korištenju kontracepcijske metode. Simptotermalna metoda smatra se najsigurnijom prirodnom metodom kontracepcije. Ima vrijednost od 0,4 do 2,3.

Ima li prirodna kontracepcija smisla za vrijeme dojenja?

Nakon rođenja, hormoni u tijelu ponovno se polako mijenjaju. Nije moguće točno predvidjeti kada će ponovno započeti ciklus, a time i plodni dani. Zato se tijekom dojenja ne preporučuje primjena metode prirodne kontracepcije. Posebno se to odnosi na žene koje nemaju iskustva s ovom metodom. No čak i kod iskusnih žena tijelo može reagirati drugačije nego inače kod dojenja, na primjer, zbog neispavanosti.

Trebaju li žene koristiti prirodnu kontracepciju tijekom menopauze?

Metode prirodne kontracepcije djeluju dobro sve dok je ciklus redovit. To se često mijenja tijekom menopauze (i to je znak menopauze): ciklus postaje dulji i neredovitiji - sve do menopauze, odnosno vremena posljednje mjesečnice. Zbog toga je prirodna kontracepcija relativno nesigurna i nije baš prikladna za žene u menopauzi.