Smiju li trudnice imati spolni odnos?

Spolni odnos u pravilu je dozvoljen u bilo koje vrijeme uredne trudnoće bez komplikacija. Dijete je zaštićeno maternicom i plodnom vodom. Zašto stručnjakinja u određenim slučajevima ipak poziva na oprez, pojašnjava u videu ACTIVE BEAUTY konsultacije za žene.

Što beba u trbuhu osjeća tijekom spolnog odnosa?

Nerođenu bebu štite vrat, tkivo i mišićni sloj maternice. Embrionalna ovojnica i plodna voda također štite nerođenu bebu kako ne bi zadobila ozljede pri spolnom odnosu roditelja. Otpuštanje oksitocina za vrijeme orgazma ne opušta samo majku nego i nerođenu bebu. Ako imate skraćen grlić maternice ili ste već iskusili prijevremeni porod te u fazi pred kraj trudnoće, uslijed otpuštanja hormona može doći do pojačanih kontrakcija mišića maternice.

Što učiniti kada nakon spolnog odnosa osjetite bolove i kada krvarite?

Poboljšana prokrvljenost grlića maternice može prouzročiti bezopasno, blago krvarenje. Ako krvarenje potraje i praćeno je bolovima, preporučljivo je u svakom slučaju posavjetovati se s liječnikom. Vaginalnim pregledom i ultrazvukom mogu se razjasniti uzroci i prema potrebi može se potražiti odgovarajuća terapija.

Postoje li faze tijekom trudnoće, pa i one zdrave, kada ne biste trebali imati spolni odnos?

Kod trudnoće niskog rizika i bez komplikacija sve vezano za spolni odnos može protjecati bez problema. Dok god trudnica ima spolnu želju, spolni odnos u pravilu je dopušten bilo kada. U kojim situacijama stručnjakinja ipak odvraća od spolnog odnosa, otkriva u videu za ACTIVE BEAUTY konsultacije za žene.

Kada bi se u svakom slučaju trebalo odreći spolnog odnosa u trudnoći?

U trudnoći može doći do situacija zbog kojih je nužno odreći se spolnog odnosa kako bi se izbjegle komplikacije, poput prijevremenih trudova ili preranog rođenja bebe. Koje su to situacije, pogledajte u videu za ACTIVE BEAUTY konsultacije za žene.

Koji su položaji u spolnom odnosu trudnicama osobito ugodni?

Dok god se trbuh ne nalazi „na putu“, probavati se mogu različite poze prema željama i preferencijama. Brojni parovi u poodmakloj trudnoći preporučuju položaj žlice ili položaj jahača kao osobito ugodne i praktične.

Je li normalno da se tijekom trudnoće promijeni spolni nagon?

Žena tijekom trudnoće prođe nekoliko faza koje utječu na spolnu želju. Zašto je spolna želja u svakom trimestru različito intenzivna, saznajte u videu za ACTIVE BEUATY konsultacije za žene.

Treba li se tijekom trudnoće koristiti kondom

Ako je trudnica sklona vaginalnim infekcijama, preporučljivo je tijekom spolnog odnosa u trudnoći koristiti kondom. Kondom preporučujem osobito onim ženama koje već imaju iskustva uranjenog poroda. Prostaglandini sadržani u sekretu sperme mogu omekšati grlić maternice i prouzročiti preuranjen porod.

Koliko se dugo nakon poroda treba odricati od spolnog odnosa?

Najbolje za vrijeme babinja koje traje šest do osam tjedana. Tijekom tog vremena maternica se vraća na prijašnju veličinu. U tom razdoblju zacjeljuje i mjesto na kojem je bila pričvršćena posteljica. Karakterističan je iscjedak koji mijenja boju - od isprva krvave do smećkaste, zatim žućkaste i na kraju bjelkaste boje. Ozljede tijekom poroda zbog kojih rodilja ima šavove, trebale bi zacijeliti s vremenom i u miru. Ginekološkim pregledom nekoliko tjedana nakon poroda utvrdit će se je li oporavak napredovao u poželjnom smjeru. Spolni odnos trebalo bi izbjegavati do tog pregleda.