Nema ništa važnije od zdrave i raznovrsne prehrane u trudnoći – u konačnici, nerođena beba mora biti opskrbljena svim važnim nutrijentima kako bi se mogla najbolje razvijati. Zato se brojne trudnice opravdano pitaju: „Što se, zapravo, smije jesti u trudnoći?“ Odabrali smo osam namirnica o kojima ćemo podrobnije pisati, a koje se ni u kojem slučaju ne bi smjele posluživati trudnicama. Zašto? Zato što mogu sadržavati uzročnike salmonele, listerioze i toksoplasmoze i tako i za majku i za dijete značiti veliku opasnost. Osim toga, razgovarali smo s ginekologicom Eva Lunzer-Mühl o opasnostima trovanja hranom za vrijeme trudnoće.

1. Sirova ili napola pečena jaja

Tijekom trudnoće treba se odreći majoneze, tiramisua, omleta ili druge vrste napola termički obrađenih jaja. Sirova i napola pečena jaja mogu biti zaražena salmonelom. Ako se, pak, ne možete odreći jaja za vrijeme trudnoće, potrebno ih je kuhati ili peći barem deset minuta.

2. Sirovo meso

Ljubiteljice mesa rado će priznati da za njih nema ništa ukusnije od sočnog odreska. No trudnice bi se trebale zahvaliti kada im netko ponudi sirovo meso, poput tatarskog odreska, ili druge specijalitete spravljenee od sirova mesa.

3. Sirova šunka i sušene kobasice

Kada se kaže pršut ili kobasica, prvo ćemo pomisliti na slasne domaće specijalitete iz naših kontinentalnih ili morskih regija. No trudnicama je zabranjeno konzumirati prerađevine od sirova mesa. Tako, na primjer, sirovo meso može sadržavati uzročnike toksoplasmoze i listeriju.

4. Sirova riba ili riba kontaminirana živom

Ljubiteljice sushija i makija tijekom trudnoće moraju se suzdržavati od konzumacije ovih specijaliteta zato što su zbog opasnosti od listerije i toksoplasmoze sirovi ili dimljeni sirovi riblji specijaliteti trudnicama zabranjeni. Buduće majke također bi se trebale držati podalje od tune, iverka ili sabljarke - te su vrste ribe obično jako zagađene živom.

5. Proizvodi od sirova mlijeka

Sirevi od sirova mlijeka kao što su camembert, gorgonzola, feta i brie mogu biti dobrog okusa, ali se trudnicama strogo savjetuje da ih ne konzumiraju. Zašto? Budući da se mlijeko ne zagrijava tijekom proizvodnje, može sadržavati patogene poput listerije. Zato je nužno uvijek provjeriti jesu li mliječni proizvodi pasterizirani prije nego što ih kupite.

6. Pakirana salata

Kada birate između pakirane ili svježe salate, onda biste se, ako ste trudni, trebali opredijeliti za svježu opciju zato što se zbog vlažne mikroklime koja se stvara u zatvorenom pakiranju, mogu osobito brzo razviti patogeni poput listerije. Uz to, rezani rubovi povrća plodno su tlo za razvoj različitih bakterija.

7. Neoprano voće i povrće

Teško da postoji nešto zdravije od voća i povrća. No trudnice bi plodove voća svakako trebale temeljito oprati, a idealno bi bilo i oguliti. Na ljusci mogu živjeti paraziti i od njih se treba zaštititi.

8. Alkohol

Ako imate razloga za slavlje i nazdravljanje, odgodite to za kasnije tijekom trudnoće ili odaberite bezalkoholnu opciju. Kao što svi znaju, alkohol je apsolutno zabranjen tijekom trudnoće. Stanični toksin ulazi u krvožilni sustav nerođenog djeteta putem krvi i može uzrokovati ozbiljna oštećenja, posebno mozga.

Čak i ako znate popis namirnica koje ne smijete jesti tijekom trudnoće, možete slučajno pojesti nešto zabranjeno i otrovati se ili imati još gore posljedice. Ginekologinja Eva Lunzer-Mühl pojašnjava što u takvim slučajevima.

Dr. Lunzer-Mühl, što učiniti ako trudnice slučajno pojedu nešto što ne smiju?

Prije svega: neka ne paničare! Nije svaka hrana sama po sebi kontaminirana. Ako trudnica nesvjesno pojede, sirovu životinjsku hranu, prvo što trebate učiniti je pažljivo pratiti svoje zdravlje i, ako ste u nedoumici, potražiti savjet liječnika kao mjeru opreza.

Infekcije koje se prenose hranom, uzrokovane patogenima listerije i toksoplazmoze, mogu naškoditi nerođenom djetetu. Simptomi infekcije relativno su nespecifični - ako se sumnja na infekciju, potrebno je učiniti više ciljanih pretraga. Dio pregleda je i rutinsko testiranje krvi na antitijela protiv toksoplazmoze. Ako već imate dovoljno antitijela u krvi, imuni ste i stoga ne postoji akutni rizik za nerođeno dijete.

U slučaju infekcije salmonelom, teški proljev dovodi do velikog gubitka vode i soli. Sama salmonela ne prolazi kroz placentu, pa, za razliku od toksoplazmoze i listerije, ne predstavlja izravnu prijetnju fetusu, no ako se tijekom poroda izluče daljnje bakterije stolicom, novorođenče se može izravno zaraziti salmonelom.

Koliko je trovanje hranom opasno za majku i dijete?

Trovanje hranom obično uzrokuju bakterije koje su zarazile hranu koja se konzumira. Neki od tih patogena proizvode toksine koji negativno utječu na probavu. To može dovesti do grčeva u trbuhu, proljeva i povraćanja, a ponekad i groznice. Simptomi obično nestaju sami od sebe nakon dan ili dva. Većina bakterija ne prolazi kroz placentu i nije primarno opasna za nerođeno dijete. Ovdje je posebno važan dovoljan unos tekućine i minerala kako bi se izbjegla dehidracija i prijevremeni porod.

Općenito, trudnice su podložnije infekcijama zbog promjena u imunološkom sustavu te bi stoga trebale posebno paziti na primjerenu higijenu u kuhinji. U trudnoći se možete cijepiti i protiv hepatitisa A, koji je također čest uzrok trovanja kontaminiranom hranom.

Kada se trudnica treba zabrinuti ako nakon jela dobije proljev?

Proljevi tijekom trudnoće češći su nego što bismo očekivali. U većini slučajeva razlozi su bezopasni i ne znači uvijek da ste se inficirali opasnim bakterijama. Konkretno, hormonalne promjene i promjena prehrane s namirnicama bogatijim vlaknima dovode do mekše stolice, osobito u ranoj trudnoći. Bezopasne virusne infekcije također mogu uzrokovati kratkotrajni proljev bez daljnjih štetnih učinaka. No, ako proljev traje dulje od tri dana i praćen je temperaturom, grčevitim bolovima u trbuhu ili krvlju, to svakako treba provjeriti kod liječnika.