Active Beauty
Izostanak spolnog odnosa u braku: što može biti uzrokom i kako pristupiti problemu

Ljubavna šaputanja

Izostanak spolnog odnosa u braku: što može biti uzrokom i kako pristupiti problemu

Spolni odnos važan je dio dugotrajne veze. Ipak, ponekad je teško održavati strast u vezi. U pravilu, vjerojatno je normalno smanjiti broj spolnih odnosa, ali ako se “to” događa toliko rijetko da postaje preopterećenje bilo za jedno bilo za oba partnera ili ako partneri uopće više ne vode ljubav, trebali bi razgovarati o tome. Spolni odnos ne ide lako svim parovima. Naš par stručnjaka ima rješenje kako pomoći u ovakvoj „nevolji“.

Nakon deset godina veze vjerojatno je smanjen broj spolnih odnosa normalna pojava. No u posljednje vrijeme toliko se rijetko događa da nam je oboma postalo teret. Još nismo uspjeli razgovarati o tome. Kako možemo razgovarati o toj temi, a da nam ne postane neugodno?

1. Sasvim su normalne faze kada rjeđe vodimo ljubav


Kada tema spolnih odnosa partnerima postane opterećenje, pomoći im može spoznaja da u svakoj vezi postoje faze u kojima parovi imaju smanjenu želju za seksom. Sve dok to nijednom od partnera ne smeta, problema nema. No čim netko od njih postane nezadovoljan, trebalo bi se posvetiti problemu.

2. Vođenje ljubavi potpuno izostaje u braku: ne ignorirajte to!

Mnogi parovi koji dožive zatišja u krevetu, misle da će se ta faza riješiti sama od sebe. Činjenica je da problem raste onoliko dugo koliko ostaje neizgovoren.

3. Tretirajte svog partnera s poštovanjem

Važno je ne biti pod utjecajem optužbi. Bolja alternativa bila bi da svome partneru kažete što volite i što biste mogli učiniti pa da stvari ponovno funkcioniraju. Seksualni spojevi, odnosno termini predviđeni za intimu i nježnost, dodatno vam omogućuju da temi date više prostora.

Što kažu stručnjaci za parove
Roland Bösel: u svakoj vezi (bilo bračnoj ili partnerskoj) postoje faze u kojima ima malo seksualnosti – ili je uopće nema. Puno je razloga zbog kojih do toga dolazi. Često postoje hormonalni i drugi razlozi fizičke prirode ili, pak, promjene u životu: postajete roditelji, mijenjate karijeru, djeca se iseljavaju ili ponovno useljavaju s unucima. Presudno je hoćemo li pritom šutjeti i ponašati se kao da je po starom ili ćemo se pozabaviti problemom nedostatka seksualnosti i samim time ga i riješiti. Ako ignoriramo zatišje u spolnome životu, odnosimo se prema spolnosti kao prema nepozvanome gostu. Vjerujemo da će se ponovno pojaviti kad joj se budemo najmanje nadali - što se parovima događa iznimno rijetko. Ponovno pozivanje na seksualnost počinje otvorenim tematiziranjem činjenice da je nema.

Sabine Bösel: puno pomaže kada s partnerom vodite razgovor pun poštovanja u kojem jedno drugom imate priliku izreći sve što ste cijenili u seksualnosti dok je bila prisutna u vašim životima. Potom razgovarajte o onome što trenutačno želite. Želite li da vas partner dodiruje s većom pažnjom? Želite li opet koketirati jedno s drugim? Želite li opet izlaziti na spojeve?
Buchtipp:
Liebe, wie geht´s?
Roland und Sabine Bösel,

Verlag: Orac