Active Beauty
Trudnoća u 40-ima i što vas očekuje?

Kasna trudnoća

Trudnoća u 40-ima i što vas očekuje?

Dok mlade majke imaju manje razloga za brigu, kasnu trudnoću često prate mnoga pitanja jer nisu svi svjesni rizika i mogućnosti. Trudnoća su 40-ima? Naš ginekolog donosi nekoliko savjeta. Dulje i bolje obrazovanje, želja da se nešto unaprijed doživi; financijska sigurnost, izgradnja karijere, potraga za odgovarajućim partnerom... niz je čimbenika koji utiču na to da žene sve kasnije postaju majke i zatrudne u 40-ima.

1. kolika je vjerojatnost za trudnoću u 40-ima?

Plodnost kontinuirano opada s godinama. Od 40. godine života šanse za trudnoću su oko 5-10 posto po ciklusu. Razlog tome je smanjenje rezerve jajnika, odnosno ukupnog broja jajnih stanica. Broj jajašaca već je fiksiran pri rođenju i ne može se kasnije povećavati. Koliko brzo se rezerve jajnih stanica potroše, razlikuje se od žene do žene. Kvaliteta jajnih stanica također opada s godinama, povećavajući rizik od pobačaja ili genetskih promjena.

2. Treba li duže da se zatrudni s 40?

Od 35. godine nadalje plodnost počinje kontinuirano opadati, a krivulja na kraju pokazuje strmo prema dolje. Zbog smanjenja rezerve jajnih stanica i početka hormonskih promjena, ovulatorni ciklusi, odnosno ciklusi s ovulacijom, često izostaju. Kvaliteta jajne stanice također je presudna za to hoće li uopće doći do oplodnje jajne stanice. Drugi faktor je da se genetske promjene u pojedinim jajnim stanicama s godinama povećavaju. U ovom slučaju oplođena jajna stanica često se ne razvija dalje i trudnoća završava u ranim fazama.

3. Koje zdravstvene rizike kasna trudnoća donosi sa sobom?

U Austriji se trudnoća smatra rizičnom od 35. godine nadalje - pod uvjetom da se radi o prvoj trudnoći. Zdravlje žene također određuje postoji li povećan rizik ili ne. Što je žena starija, to se češće javljaju komplikacije poput gestoze, preeklampsije (trovanja u trudnoći), kardiovaskularnih bolesti, gestacijskog dijabetesa, genetskih bolesti bebe (kao što je trisomija 21) ili čak spontanih pobačaja ili mrtvorođenčadi. Ovdje su svakako potrebni pomniji pregledi i intenzivnija njega. Žene koje žele zatrudnjeti umjetnom oplodnjom, također su u većem riziku. Hormonsko prethodno liječenje može dovesti do komplikacija kao što je hiperstimulacija jajnika ili stvaranje krvnih ugrušaka s trombozom kao posljedicom. Međutim, ako je žena dobrog zdravlja, uhranjena je i u dobroj je formi, trudnoća općenito ne predstavlja povećani rizik, čak ni u dobi od 40 godina.

4. Što može biti poticajno kada želite postati trudni s 40?

Zdrav način života uz dovoljno kretanja i uravnoteženu prehranu, najbolji je osnovni uvjet. Izbjegavanje stresa, dovoljno sna te izbjegavanje alkohola i nikotina pozitivno utječu na zdravlje. Dodatni unos dodataka prehrani kao što su omega-3 masne kiseline može poboljšati kvalitetu jajnih stanica.

Ako unatoč redovitom spolnom odnosu ne dođe do spontane trudnoće unutar 6 mjeseci, potrebno je razgovarati s ginekologom. Analiza hormona može brzo razjasniti hormonsku situaciju. Ako je potrebno, ovdje se također može pružiti suportivna intervencija. Konsultacije u klinici za neplodnost mogu pomoći u iscrpljivanju svih mogućnosti.

Dodatni savjet za čitanje: ovdje saznajte što može značiti lažno negativan test na trudnoću.

5. Jesu li, statistički gledano, brojne žene s 40 trudne?

Za mlad, zdrav par mlađi od 35 godina koji redovito ima nezaštićene spolne odnose, izgledi da žena ostane trudna po ciklusu su otprilike 20 posto. U većini slučajeva trudnoća se javlja unutar godinu dana. Međutim, vjerojatnost za trudnoću opada s godinama i obično iznosi samo 5-10 posto po ciklusu za 40-godišnjakinju. No, sve više žena odgađa svoju želju za rađanjem djece zbog posla i karijere, tako da se posljednjih godina dob majke pri prvoj trudnoći kontinuirano povećava. Dok je sredinom 1980-ih prosječna dob žene pri prvoj trudnoći bila oko 26 godina, 2022. prosječna dob u Austriji bila je već 31,8 godina.