Active Beauty
Savjetovanje: Nedostatak magnezija

Dr. Ivana Molnár o važnosti magnezija.

Savjetovanje: Nedostatak magnezija

Liječnica opće i nutritivne medicine u Beču dr. Ivana Molnár objašnjava razloge nedostatka magnezija te kako ih spriječiti.

Koja je važnost magnezija za tjelesno i duševno blagostanje?

Mineralna tvar magnezij sudjeluje u više od 300 procesa rada metabolizma tijela. Magnezij pomaže u sprječavanju stvaranja kalcifikata ili kamena u bubregu i žuči. Unos dovoljnih količina magnezija u svakodnevnoj prehrani važan je za zdravlje zuba. Nedostatak magnezija može se pokazati na različite načine, poput grčeva u listovima, trzanja očnog kapka, napetosti, problema sa spavanjem, trncima u prstima, jakih menstruacijskih bolova, nemira, umora i učestale podložnosti stresu. S obzirom na to da se nedostatak magnezija pokazuje na različite načine, često taj problem ostaje neotkriven. Status magnezija moguće je utvrditi jednostavnim vađenjem krvi, ali ni taj nalaz nije uvijek vjerodostojan.

Koje bi osobe trebale paziti na unos magnezija?

Dnevna potreba za magnezijem iznosi između 300 i 400 miligrama ako su zalihe u kostima pune. U normalnom slučaju tijelo pohranjuje 20 do 25 grama, a više od polovice nalazi se u kostima. Visoku potrebu za magnezijem najčešće imaju trudnice i dojilje, djeca u razvoju, sportaši, osobe koje se jednolično hrane, a ta se potreba pojavljuje u tjelesnim i duševnim fazama stresa, kod određenih oboljenja poput dijabetesa i probavnih tegoba te kao posljedica primjene nekih lijekova. Pri upotrebi antibaby pilula žene bi trebale obratiti pozornost na to da unose dovoljne količine magnezija.

Kako se može spriječiti nedostatak magnezija u organizmu?

Magnezij je dio mnogih viševitaminskih i mineralnih pripravaka te se po potrebi lako može koristiti kao dodatak prehrani. U slučaju nedostatka magnezija, pripravke je neophodno koristiti nekoliko mjeseci. Osobe koje boluju od dijabetesa ili nepravilnog rada bubrega te pripravke trebaju koristiti isključivo uz prethodno savjetovanje s liječnikom. Ako se u slučaju kardiovaskularnih bolesti, visokog tlaka, migrena ili depresija pojavi nedostatak magnezija, taj se problem mora dugoročno tretirati.