Jedni su pošteđeni, a drugi strepe od nje prije svakog sljedećeg putovanja automobilom: mučnina je nepoželjan suputnik. No koji su njezini stvarni uzroci?

Stručnjaci mučnine na putovanju nazivaju i bolešću putovanja. Pokreti s relativno sporim promjenama smjera, osobito pokreti naginjanja i njihanja, obično izazivaju mučninu. Kada se automobil trza, brod se ljulja ili avion naginje, sustav za ravnotežu putnika vrlo precizno percipira te podražaje kretanja. Organ za ravnotežu, koji se nalazi u unutarnjem uhu, radi poput libele. Ako primijeti da se položaj tijela mijenja, javlja tu informaciju mozgu. No ako oči istovremeno šalju mirnu sliku - poput unutrašnjosti vozila - dolazi do sukoba među osjetilima: informacije se ne uklapaju, a rezultat su mučnina, vrtoglavica, glavobolja i povraćanje.

Savjet 1 protiv mučnine kod djece: gledanje prema naprijed

Djeca bi uvijek trebala gledati ispred sebe dok se voze. U tom slučaju dječje sjedalice postavljene suprotno od smjera vožnje nisu preporučljive. Najbolje je ako oboljelo dijete sjedi na sredini stražnjeg sjedala i ima jasan pogled prema naprijed tako da može gledati u daljinu. Roditelji mogu svratiti djetetovu pozornost na planine, drveće, vjetroturbine, mostove ili životinje koje pasu, zato što gledanje u horizont ili u udaljeni nepomični predmet pomaže kod bolesti kretanja.

Savjet 2: dobra ventilacija

Što je zrak u vožnji s djecom bolji i svježiji, to je djetetu koje pati od mučnine ugodnije. Zato je preporučljivo temeljito provjetriti unutrašnjost automobila i češće praviti pauze od vožnje kako biste došli do daha. Pušenje u automobilu dok su djeca u vozilu, ne samo da je apsolutno zabranjeno, nego je i zakonom zabranjeno u Austriji.

Savjet 3: lagani, suhi zalogaji

Varaju se oni koji misle da je prazan želudac jamstvo otpornosti na mučninu. Prije polaska na put bolje je nešto lagano prezalogajiti, a tijekom cijelog puta grickati suhe zalogaje poput pereca, štapića ili dvopeka. Od pića se preporučuju negazirana voda, kamilica ili komorač.

Savjet 4: posebna žvakaća guma

Ako se unatoč primjeni svih ostalih mjera pojavi mučnina, starijoj djeci od tri i više godina mogu pomoći posebne žvakaće gume. Sadrže aktivne sastojke koji prigušuju stimulaciju centra za povraćanje u mozgu. Ako je djetetu izrazito loše, pedijatar može propisati lijekove za suzbijanje mučnine - ali uvijek ih treba uzimati s oprezom.

Savjet 5: homeopatija kao podrška

Specijalist holističke medicine Harriet Dobrowolsky preporučuje sljedeće djeci koja pate od bolesti putovanja:

  • Cocculus indicus često se koristi kod bolesti kretanja i mučnine uzrokovane kretanjem. Mučnina može biti praćena vrtoglavicom i osjećajem iscrpljenosti. Ako dijete pomiče glavu, simptomi se mogu pogoršati.
  • Nux vomica može biti od pomoći ako je mučnina uzrokovana prejedanjem, lošim prehrambenim navikama (saznajte koliko je šećera dnevno dovoljno za djecu) ili stresom. Simptomi mogu uključivati mučninu, žgaravicu i osjećaj nadutosti (možda čak i napuhan trbuh).
  • Tabacum se često preporučuje kada je mučnina praćena jakom vrtoglavicom, hladnim znojem i blijedim tenom.

Općenito, homeopatsko liječenje kvalificirani homeopat uvijek treba prilagoditi pojedinoj osobi.

Dobro je znati

Ako djeca pate od mučnine na putovanjima, učinkovito je odvratiti im pažnju, no ne knjigom, tabletom ili pametnim telefonom: gledanje u neki predmet može pojačati simptome mučnine. Bolja opcija su glazbene i radijske predstave, zajedničko pjevanje i igranje igara, poput "Vidim nešto što ti ne vidiš" ili "Pakiram kofer".