Active Beauty
Na tragu ljekovitome bilju

Zeleno blago.

Na tragu ljekovitome bilju

Sadržaj
Prirodna kozmetika iz kućne radinosti
Sami skupljajte biljke i radite pripravke
Jestive ljekovite biljke
Raj ljekovitog bilja

Priroda je u planinskim predjelima prepuna zelenoga blaga. Kretanjem po prirodi i branjem ljekovitoga bilja prepoznajemo koliko je ono uistinu vrijedno.

Ako planinarite otvorenih očiju, usput će vam cvasti različita iznenađenja poput končare, arnike, kopljastog trputca i divljeg timijana. Što je tim bolje jer ćete se, usredotočeno šećući, usput pobrinuti i za adekvatnu nagradu. Nigdje nećete moći bolje upoznati prirodnu ljekarnu negoli na planinskim proplancima – u samom srcu prirode. Predlažemo da napravite poseban program kojeg biste se mogli pridržavati kako bi vam poučno istraživanje darova prirode bilo poput edukativne radionice. Pritom uzmite odaberite neku provjerenu i pristupačnu lokaciju koju odlikuje raznolikost ljekovitoga bilja.

Prirodna kozmetika iz kućne radinosti

Djelatnici dm-a u sklopu specijaliziranih radionica i seminara često proširuju svoja praktična znanja vrijednim informacijama o ljekovitom bilju i njihovoj primjeni s ciljem proširivanja savjetodavnih vještina koje su im potrebe u svakodnevnome radu s kupcima.

Odlučite li se za avanturu potrage za ljekovitim biljem koje raste na našem podneblju, predlažemo da ne zaboravite bilju matičnjak koju odlikuju brojna svojstva, a neizostavan je aktivan sastojak i u kozmetičkoj industriji. S malo sastojaka možete i sami napraviti svoju kremu za koju vam je potrebno tek nekoliko sastojaka. Sami pripravite ulje od ljekovitih trava koje možete iskoristiti ili uzmite maslinovo ulje, potom će vam trebati pčelinji vosak, lanolin, nekoliko kapi eteričnih ulja i čajni ekstrakt na bazi limunske trave. Od navedenih sastojaka za čas možete dobiti njegujući balzam koji možete koristiti čim ga ulijete u za to predviđenu posudu. Kada ste navedene biljne sastojke pronašli u prirodi, možete nastaviti dalje, u potrazi za drugim biljkama koje mogu dobro doći u različitim područjima primjene.

Sami sakupljajte biljke, sami radite pripravke

Ovom prigodom za vas smo pripremili neke biljke koje se neizostavno moraju naći na vašemu putu, a to su: vrkuta, stolisnik, kopljasti trputac, steža, končara, cijela i crvena djetelina, divlji timijan, preslica, uspravna petoprsta, kopriva i mrtva kopriva, baldrian, arnika, gospina trava i gavez.

Od navedenih biljaka proizvode se ljekovite soli, sirupi, tinkture ili masti. Tako se, na primjer, od kopljastog trputca može napravit mast koja učinkovito djeluje protiv uboda kukaca jer neutralizira otrov insekata i smanjuje nadražaj. Svaka kućna apoteka s prirodnim pripravcima mora sadržavati i ovakvu mast.

Jestive ljekovite biljke

Uputite li se na kakav planinski lanac, putem biste u podnožju na proplancima mogli naići na kravice koje mirno pasu travu, svoj svakodnevni obožavani obrok. Ako u toj cijeloj divljini osjetite glad, sugeriramo da prikupite namirnice dovoljno da kod kuće spravite tortu od bobičastog voća, liker od ljekovitih trava, sirup od koprive i pekmez od kupina. I ne zaboravite, slikati svaki trenutak vrijedan pamćenja.

Na tragu ljekovitom bilju

Raj ljekovitog bilja

Uputite li se u potrazi za ljekovitim biljem izvan granica države, prema susjednoj Austriji, mogli biste naići na obilje biljnih vrsta koje mogu upotpuniti kućne apoteke s ljekovitim prirodnim pripravcima.

Polazište vam mogu biti mjesta Maria Alma, Dienten i Mühlbach odakle možete krenuti u potragu, a poželjno bi bilo da to činite u pratnji nekog iskusnog skupljača. Na 13 pitoresknih planinskih pašnjaka s idiličnim pogledom prema Hochkönigu u obliku ljekovitih trava nude se: hrana, čajevi, masti ili alkoholna pića. Potom bismo vam preporučili da u sklopu neke radionice ili istraživačkog angažmana na internetu potražite informacije kako se željeni pripravci spravljaju. Povedete li na ovakve avanture i svoju djecu za pratnju, omogućit ćete im zaigrano otkrivanje novog svijeta, učenje, ali i ozbiljno skupljanje darova iz prirode.

Postoje i certificirani smještaji poput Hotela Eder u Maria Almu koji, između ostaloga, mame svojim probranim jelovnicima s jelima spravljenim od ljekovitoga bilja, ali i ljekovitom wellnessom. Vrhunac godine je Festival ljekovitoga bilja koji se održava u srpnju u sklopu kojega se održava i najviši sajam ljekovitoga bilja u Alpama. Na sajmu se nude masaže, kulinarske delicije, radionice i glazbeno-zabavni program.

Znanje o ljekovitim travama

TEH® (TEH® – Tradicionalno europsko ljekarstvo) u salzburškom Unkenu od 2008. godine prikuplja regionalna narodna znanja iz područja ljekarstva kako bi ih mogao približiti masama. U pripadajućoj akademiji podučavaju se tradicionalna znanja u obliku studijskih smjerova, predavanja, seminara i radionica. U ponudi su naobrazbe za praktikante, savjetnike iz područja nutricionizma, ljekarnike, potom radionice za izradu ljekovitih masti. Ujedno proizvode od različitih ljekovitih biljaka i prirodnih sastojaka koji su dostupni i u sklopu njihovog online shopa: www.teh.at