Active Beauty
Sadnja biljaka u vrtnim posudama: stručnjakinja pojašnjava što je bitno

Vrijeme je za sadnju biljaka!

Sadnja biljaka u vrtnim posudama: stručnjakinja pojašnjava što je bitno

Život se napokon ponovno odvija u vanjskome prostoru u kojemu ne smije nedostajati biljaka. Dobro ste pročitali, biljaka na balkonu, terasi ili u vrtu! Donosimo par važnih pravila za sadnju biljaka u vrtnim posudama u proljeće kako biste što duže u njima mogli uživati. Razgovarali smo sa stručnjakinjom.

Početak proljeća: koje biljke posaditi u posude za biljke?

Budući da su noći ponekad još uvijek ledenohladne, donosimo nekoliko važnih informacija i pravila za sadnju u vrtnim posudama. Theresia Starkl, voditeljica marketinga u Starkl Garden Center & Garden Design, zna što je važno:

Jestivo cvijeće – svestrani užitak!
Jaglaci i maćuhice ne samo da ukrašavaju hrskava proljetna jela nego su i prekrasni ukrasi na balkonima početkom sezone cvjetanja biljaka. “Izbor jestivog cvijeća u vrtnim centrima najveći je u travnju”, ističe Starkl i otkriva kako uživati u lijepom i ukusnom cvijeću: “Najbolje je osloniti se na višegodišnje cvjetnice kao što su potočnice, neveni ili karanfili jer ćete od njih imati koristi i narednih sezona. Dragoljub je također popularan, ali on je samo jednogodišnja biljka i treba ga saditi tek kada više nema noćnih mrazova - obično od sredine svibnja." Općenito vrijedi sljedeće pravilo: "Sve što je opisano kao 'otporno', može se držati na otvorenome od travnja nadalje."

Začinskim biljem osigurajte ranu sreću kukcima
Začinsko bilje dobrodošlo je i za kukce koji oko njega zuje i lepršaju. Uz bosiljak kao izuzetak, većina začinskog bilja otporna je na hladnoću pa se mogu saditi već u travnju. Važno: morate imati odgovarajuću zemlju za sadnju začinskoga bilja. “Mediteransko bilje voli pješčanu i neplodnu zemlju, dok svim drugim biljkama pogoduje univerzalna zemlja,” ističe stručnjakinja za vrtlarstvo. “Izuzev toga, uz nekoliko iznimaka kao što su divlji češnjak i peršin, začinsko bilje zahtijeva izravnu sunčevu svjetlost, vanjski, dovoljno velik prostor kako bi razvilo svoje korijenje. Jednostavno nije namijenjeno za unutarnje prostore, ma s kolikom pažnjom da ih uzgajate." Starkl donosi savjet i vezano za gnojivo: "Preporučujem samo organske proizvode, kao što su strugotine od roga ili gnojiva od ovčje vune. A humus od glista idealna je hrana, i za začinsko bilje i za jestivo cvijeće!”

Najvažnija stvar kod sadnje

Osim prikladnog odabira biljaka, postoji i nekoliko drugih važnih čimbenika koji osiguravaju dugoročno uspijevanje cvijeća:

1. Zemlja
Uvijek je preporučljivo prilagoditi zemlju biljkama koje želite posaditi, osobito zato što svaki cvijet i svaki grm ima individualne potrebe. Ako ne biste željeli neprestano kupovati novu zemlju, postojeću možete osvježiti proizvodima koji oplemenjuju njezinu kakvoću. Pritom je preporučljivo koristiti domaće, visokokvalitetno gnojivo koje se dobiva iz fermentiranog kuhinjskog otpada u posebnoj, za to namijenjenoj kanti. Gnojivo se raspršuje po zemlji uz malo ovčje vune nakon čega se može saditi biljka.

2. Odgovarajuća posuda za biljke
Izbor posuda za sadnju cvijeća raznolik je, zahvaljujući čemu je moguća prilagodba na različite životne uvjete. Najvažnije je da je posuda otporna na vremenske uvjete kako bi što duže ostala lijepa i netaknuta. Osobito su prikladne metalne posude za cvijeće sačinjene od reciklirane plastike. Prikladne su i posude od terakote, no prilično su teške i zato nisu toliko praktične ako ih želite postaviti na nekom drugom mjestu. Ako raspolažete samo balkonskom ogradom, cvjetnice stavite u posebno dizajnirane posude. Tu su i sanduci za cvijeće za prozorske klupice.

3. Izbjegavajte pogrešne odabire
Neprikladno mjesto, neodgovarajuća zemlja ili smanjena cirkulacija zraka na balkonu čimbenici su kakvi mogu prouzročiti napad štetočina na balkonima koji su otvoreni. Srećom, obično se mogu brzo eliminirati s pomoću proizvoda koji nisu štetni za životinje i okoliš (možete ih nabaviti u specijaliziranim prodavaonicama).

Za kraj, nekoliko jednostavnih savjeta stručnjaka:

  • radi zaštite biljaka od suvišne vlage, svaku posudu koja je na otvorenome treba opskrbiti odvodom za vodu. Također su vam potrebni pojedinačni slojevi flisa između donjeg sloja ekspandirane gline (prozračne kuglice od pečene gline) i zemlje.
  • pri sadnji uvijek treba voditi računa o potrebama biljaka. Zemlja ne smije biti suviše propusna i zasićena glinom.
  • veličina biljke također ovisi o veličini posude za cvijeće - važno je da može raširiti svoje korijenje i tako se opskrbiti dovoljnom količinom hranjivih tvari.
  • ekstrakt preslice i koprive učinkoviti su prirodni biljni tonici.