Active Beauty
Sobne biljke: uz ove savjete pomozite svome greenterijeru da prebrodi zimu

Sobne biljke u zimskoj sezoni

Sobne biljke: uz ove savjete pomozite svome greenterijeru da prebrodi zimu

Zelena boja predstavlja puno pozitivnih stvari: nadu, zadovoljstvo - i, konkretnije, svježinu i prirodu. Nije ni čudo da mnogi ljudi odluče stvoriti malu džunglu u svoja četiri zida. Uz malo znanja svojim voljenim sobnim biljkama možete pomoći da opušteno preživje zimu. U ovome članku pročitajte što je važno:

Kako izgleda optimalan zimski prostor za moje sobne biljke?

To je barem jasno: tamo gdje dobivaju najviše svjetla i pravu temperaturu! Uz nekoliko iznimaka, biljke rastu u tzv. razdobljima mirovanja i vegetacije. Prvi se odvija zimi i neophodan je za ponovno cvjetanje u proljeće. Tijekom tog vremena potrebno im je manje vode i gnojiva, ali im je potreban uravnotežen omjer topline i svjetla - a to dobivaju samo ako razmislite o mjestu na kojem ćete ih držati.

Topli, zagrijani zrak dovodi biljke u zabludu i potiče njihov metabolizam. Signalizira im da dobivaju dovoljno svjetla za rast. Kako bi nekako mogla doći do sunčeve svjetlosti za kojom čezne, ali je nema, prolazi kroz pravi zamah rasta i stvara nestabilne mladice koje narastu duže od prosjeka u vrlo kratkom vremenu. Međutim, ovaj se zamah ne može održati dugoročno. Mladice venu. Kako bi se to spriječilo, biljkama je potrebno optimalno mjesto i što se topline i što se svjetlosti tiče - idealno na povišenom mjestu zu prozor, bez propuha, kao, na primjer, na nekoj lijepoj drvenoj stolici. Optimalna je sobna temperatura od 18 do 24 stupnja Celzijusa. No budite oprezni s cvjetnicama: one obično vole malo hladnije prostore, 16 do 20 Celzijevih stupnjeva, i stoga ih je najbolje držati u prostorijama koje nisu jako grijane, kao što je spavaća soba.

Pomoć – je li to plijesan? Kako je prepoznati i što možete učiniti u vezi s tim

Bijeli premaz na zemlji u kojoj raste biljka ne mora značiti da se nastanila plijesan - to mogu biti i naslage vapna ili drugih minerala. Kako biste točno saznali s čime imate posla i što možete učiniti po tom pitanju, skinite malo zemlje s gornjeg sloja – primjerice, čačkalicom ili drvenim štapićem. Tvrdo i mrvičasto ukazuje na minerale i potpuno je bezopasno. Međutim, pahuljasti, mekani premaz sugerira da se stvara plijesan pa ćete je morati zamijeniti.

  • kod umjerenih zaraza dovoljno je ukloniti gornji sloj i pokriti površinu posude slojem pijeska koji bi na sebe vezao vlagu.
  • ako se plijesan značajno proširila, biljku je potrebno očistiti od zemlje i supstrat isprati mlakom vodom. Najsigurnija opcija je presađivanje u novu posudu – sa svježom, kvalitetnom zemljom prilagođenom biljci. Ako nemate alternativnu posudu pri ruci, možete koristiti i staru. Međutim, trebate je temeljito očistiti, kako iznutra tako i izvana, na primjer, otopinom octa. Dodate li na kraju u zemlju za biljke malo aktivnog ugljena ili cimeta, smanjit ćete mogućnost izbijanja nove plijesni.

Pjege na lišću: što znače?

Grijanje zimi ne samo da uzrokuje smanjenje vlažnosti zraka – topli zrak koji se uzdiže neprestano je u pokretu i uzburkava prašinu koja se nakuplja u stanu. Prašina završava na lišću biljke i sprečava da dobije dovoljno svjetlosti. Zbog toga lišće može požutjeti, a u najgorem slučaju čak ga mogu napasti i štetočine - paukove grinje i tripsi posebno su aktivni u to vrijeme. Stoga se preporučuje temeljita njega lišća svakih nekoliko tjedana.

  • biljke s velikim lišćem (banane, monstere itd.) pobrišite mekom krpom za prašinu - i s gornje i s donje strane lišća.
  • za biljke s malim i tankim listovima prikladnije su pamučne rukavice.

Temeljito očistite sav pribor koji ste kasnije koristili kako se štetočine ne bi prenijele tijekom sljedećeg brisanja prašine. Alternativa brisanju prašine bilo bi tuširanje biljaka, pri čemu se lišće umjereno navlaži mlakom vodom pomoću raspršivača. Međutim, ova metoda se ne preporučuje za biljke s dlakavim, voštanim lišćem kao što je lučna konoplja.

Podrška za digitalnu skrb putem aplikacije

Znate li kada ste zadnji put zalili svoju biljku? Jeste li primijetili nove točkice na svojoj biljci? Njega biljaka može izazvati mnoga pitanja:

  • pomoću "PictureThis", doktora za biljke vođenog umjetnom inteligencijom, na primjer, može se prepoznati preko 17 000 biljnih vrsta. Aplikacija također može otkriti bolesti i dati odgovarajuće savjete za njegu.
  • “Blossom” vas podsjeća na zalijevanje i pruža svjetlomjer za pronalaženje idealnog mjesta za vašu omiljenu biljku.
  • uz “Garden Answers,” vrtlarski hobisti povezani su s profesionalcima u vrtu koji im mogu dati odgovore na sva njihova pitanja.

Sve aplikacije dostupne su za Android i iOS.