Active Beauty
Treniranje na velikim vrućinama: 5 najboljih savjeta za velike vrućine

Ostanite cool

Treniranje na velikim vrućinama: 5 najboljih savjeta za velike vrućine

Svaki sportaš drugačije reagira pri treniranju na velikim vrućinama. U skladu s time, neki bolje podnose sport na vrućini, drugi manje. Međutim, i jedni i drugi trebali bi ove savjete ljeti uzeti u obzir.

Pet pravila za treniranje na velikoj vrućini

1. Mjesto i vrijeme su važni
Usred ljeta, vrijedni amaterski sportaši trebali bi postati ranoranitelji jer su ujutro temperature obično još uvijek umjerene, a razine ozona snižene. Razina ozona najviša je između 11 i 19 sati. Ako se dosegnu granične vrijednosti (od 180 mg po kubnom metru), trebate prilagoditi naporno treniranje na otvorenom i intenzitet treninga ili, pak, trening trebate pauzirati.

2. Ne zaboravite nanijeti zaštitu od sunca!
Sada je vrijeme za nanošenje kreme. Žene koje treniraju na otvorenom, uvijek bi trebale nanijeti sloj kreme za sunčanje s visokim faktorom zaštite od sunca prije sportskih aktivnosti. To se posebno odnosi na vodene sportove i sportove u planinama. Najbolje je koristiti kremu za sunčanje koja nije previše masna, ali je vodootporna zato što masnoća začepljuje pore i sprječava znojenja. S druge strane, losioni topljivi u vodi prebrzo se ispiru znojem.

3. Manje ćete se znojiti ako nosite funkcionalnu odjeću
Funkcionalna odjeća omogućuje disanje kože i isparavanje znoja. Zahvaljujući tomu, tijelo se hladi tijekom vježbanja po vrućem vremenu. Nadalje, trebali biste nositi kapu i sportske sunčane naočale ako je sunce prejako jer su glava, oči i vrat osjetljivi dijelovi tijela koje treba dodatno zaštititi.
4. Pijte dovoljno tekućine
U vrućim danima i pri fizičkim naporima treba piti tri do četiri puta više od uobičajenog unosa tekućine kako bi se nadoknadio gubitak tekućine tijekom bavljenja sportom (0,5-1,5 litara na sat). Dehidracija ne samo da smanjuje učinkovitost nego ugrožava i vaše zdravlje!

5. Prilagodite rutu
Je li vaša uobičajena ruta za trčanje izložena jakom suncu? Prilagodite svoje lokacije za trčanje ili mjesto treniranja na otvorenom i ljeti se prebacite na sjenovita mjesta. Koža i cirkulacija na tome će vam biti zahvalni!

Sport na vrućini: pravite stanke unatoč sjajnom vremenu vani!
Sunce na nebu sja, a vas ne drži mjesto. Da je tome tako, sasvim je razumljivo jer kada je vani lijepo vrijeme, ne samo da se raspoloženje popravlja nego s temperaturama na termometru eksponencijalno raste i motivacija za treniranjem. Ipak, obavezno obraćajte pozornost i pridajte značaj signalima koje odašilje vaše tijelo. Morate prestati s treniranjem na velikim vrućinama ako primijetite znakove bolesti kao što su: glavobolje, vrtoglavice ili mučnine. Kada sunce i vrućina postanu preintenzivni, potražite hlad, pijte puno vode i stavljate hladne obloge na mjestima na kojima je to potrebno.