Active Beauty
Zaštita od sunca: stručnjakinja otkriva što je bitno

Dermatologinja odgovara na najvažnija pitanja o pravilnoj zaštiti kože ljeti.

Zaštita od sunca: stručnjakinja otkriva što je bitno

Ljeto znači Sunce – i često opekotine od sunca. Upravo u vrućim je mjesecima koži potrebno mnogo zaštite. Ali kako se pravilno štiti? I na što pritom treba paziti? Dermatologinja dr. Barbara Franz odgovara nam na najvažnija pitanja na temu zaštite od sunca.

Koje mjere prve pomoći postoje kod opekotina od sunca?

Premalo, prerijetko ili prekasno mazanje prisutno je i dalje kod mnogih osoba koje sunce ne smatraju ozbiljnom prijetnjom. Ako imate opekotine od sunca, odmah se istuširajte hladnom vodom i zatim svakih pola sata nanesite čisti gel od aloe vere. I ljekovita zemlja djeluje protuupalno. Ako na godišnjem odmoru nemate ništa od toga pri ruci, pomažu mokra majica, hladne obloge octom ili rashladne obloge od svježeg sira i krastavca. Osim toga obavezno pijte dovoljno vode jer tijelo opekotinom od sunca gubi mnogo tekućine.

Što je točno alergija na sunce?

Alergija na sunce, takozvana polimorfna erupcija svjetlosti, predstavlja upalu kože povezanu crvenilom, pečenjem, svrbežom ili čak stvaranjem mjehurića na dijelovima kože koji još nisu navikli na sunce, kao što su vrat, dekolte ili ruke. Radi se o nenormalnoj reakciji na sunčevu svjetlost koja je prije svega pokrenuta UV vrijednostima svjetlosti. Pravi su uzroci većinom nepoznati, no ovo prije svega pogađa mlade odrasle osobe svijetle kože čim se pojave prve zrake sunca. U akutnoj je fazi potrebno hlađenje, a osim toga propisujem protuupalne kreme i antihistamine koje brzo pomažu. Savjet za sprječavanje: lagano i postupno privikavanje kože – ali umjereno! – na sunce.

Koja se zaštita sunca treba upotrebljavati kod male djece?

Skroz mala djeca ne bi se trebala izlagati suncu jer se ne mogu pravo znojiti da bi rashladili svoje tijelo. Ako se ne može spriječiti boravak malog djeteta na suncu, nanesite zaštitu od sunca ciljano samo na mjestima koja nisu dobro zaštićena odjećom. Za djecu se preporučaju posebni proizvodi za osjetljivu kožu bez mirisa i alkohola. Sredstva za zaštitu od sunca s čisto mineralnim filtrom reflektiraju UV zračenje već na površini kože, čime se nježna koža bebe štiti nježno i učinkovito.

Odgovara dr. Barbara Franz, specijalistica za kožne bolesti, estetsku medicinu, lasersku medicinu, operativnu dermatologiju u Beču