Active Beauty
Gubitak kose: što učiniti kod gubitka kose zbog stresa?
Tekst: Stephanie Lindner

Problemi s kosom

Gubitak kose: što učiniti kod gubitka kose zbog stresa?

Pogođene osobe su u prvom trenutku pod šokom zbog opadanja i prorjeđivanja kose. U ovoj situaciji mnogi si postavljaju sljedeća pitanja: može li gubitak kose ustvari biti uzrokovan stresom? Što je najbolje što pogođene osobe mogu učiniti protiv gubitka kose? Postoje li mogućnosti liječenja? Dermatologinja u nastavku objašnjava.

Odgovaramo na najvažnija pitanja o gubitku kose koji ima psihološke uzroke:

Dr. Birgit Hantih-Hladik specijalistkinja je dermatologije i vodi svoju specijalističku ordinaciju za kožne i spolne bolesti u Halleinu (Salzburg) od 1998. godine. Za active beauty stranicu dr. Hantih-Hladik odgovorila je na najvažnija pitanja o psihološki uvjetovanom gubitku kose.

1. Koje psihološke uzroke može imati gubitak kose?

Psihički stres može uzrokovati gubitak kose. Zbog stresa se može promijeniti ciklus kose i time pogodovati gubitku kose“, objašnjava nam dr. Hantich-Hladik. „Pogođene osobe se tada često nađu u začaranom krugu. Primjećuju da gube sve više kose i zbog toga nastaje dodatni psihološki stres. To pak može za posljedicu imati daljnji gubitak kose.“ Psihološki uvjetovan gubitak kose pogađa i žene i muškarce.

2. Što učiniti kod gubitka kose?

Kod gubitka kose bi se svakako trebali obratiti dermatologinji ili dermatologu. Oni pomoću najmodernije dijagnostike za kosu i analitike u laboratoriju mogu točno utvrditi što je uzrok gubitku kose i zatim ciljano pristupiti problemu. „Kako bi se počelo s ispravnom terapijom, preporuča se ispitivanje mikronutrijenata, određivanje ukupnog proteina i analiza aminokiselina i metabolizma masti“, pojašnjava dr. Hantich-Hladik. Temeljem nutritivnog stanja kose izrađuje se odgovarajući terapijski plan.

3. Kako nastaje psihološki uvjetovani gubitak kose?

Kod psihološki uvjetovanog gubitka kose kosa ima smetnje u svom prirodnom ciklusu. Hormoni stresa iritiraju folikule kose i dovode do upala. Faza rasta kose prekida se prije vremena. Normalan ciklus kose se skraćuje i vlasi otpadaju prije vremena.

4. Što je kružni gubitak kose?

Kružni gubitak kose (Alopecia Areata) često je izazvan akutnim stresom. Gubitak kose odvija se u fazi rasta kose: sinteza proteina odjednom se prekida ili se odvija samo u maloj mjeri. Sadržaj keratina u kosi time postaje manji i dovodi do pucanja kose. Kružni gubitak kose je „autoimunološki uvjetovan gubitak kose koji ima genetske predispozicije“ (10–25%).

5. Koja sredstva pomažu kod psihološki uvjetovanog gubitka kose?

Smanjenje stresa

Kod gubitka kose s psihološkim uzrocima prvo je potrebno otkriti što je uzrokovalo stres i zatim eliminirati taj čimbenik stresa. Za smanjenje stresa pomažu na primjer opuštajuće pauze, svjesno upravljanje vremenom, zapisivanje briga u dnevniku ili podrška psihologa. „Korisnima su se pokazale i tehnike opuštanja poput vježbi disanja, mentalne tehnike poput autogenog treninga, meditacije ili joge. Dovoljno sna je osim toga važan čimbenik za smanjenje općenite razine stresa.“

Test mikronutrijenata: utvrditi i ujednačiti nedostatke

I nedostatak hranjivih tvari uzrokuje gubitak kose. Stoga se pomoću testa mikronutrijenata u krvi provjerava postoji li kakav nedostatak. Za kosu su od glavnog značenja posebice vitamin B12 (kod veganske prehrane mora se uzimati kao dodatak prehrani), vitamin B3, vitamin C, željezo i cink. Osim toga, provodi se analiza ukupnog proteina i aminokiselina. Ono što se u krvi ne može dokazati u dovoljnoj mjeri, uzima se u obliku tableta ili putem davanja infuzije pacijentu. Tako se ujednačuju stanja nedostataka.