Ružmarinova voda za kosu koju možete sami spraviti

Ružmarinovu vodu za kosu lako ćete spraviti sami. Ekstrakt ljekovitog bilja priprema se slično kao i čaj tako da se ljekovito bilje prelije vrućom vodom. Ružmarin se može kupiti svjež ili sušen, a najbolje je koristiti organski ružmarin. “Ako se ružmarin bere ljeti, sastojci su najintenzivniji”, kaže certificirana biljna edukatorica Karolina Hudec iz “Kräuterherza”. No mirisnu ljekovitu biljku ružmarin možete kupiti i na povrtnoj tržnici, u supermarketu ili u rasadniku u proljeće, jesen i zimu.

Recept za ružmarinovu vodu stručnjakinje za ljekovito bilje Karoline Hudec

  • sastojci: 2 žličice sušenog ružmarina, izmrvljenog prstima ili 4 žličice svježeg, vrlo sitno nasjeckanog ružmarina
  • priprema: 250 litara vode zakuhajte i njome prelijte nasjeckani ružmarin. Pokrijte i ostavite da odstoji oko 10 minuta kako eterična ulja ne bi iscurila. Zatim poklopite i ostavite da se ohladi oko 25 minuta. Filtrirajte kroz fino sito ili cjedilo za čaj i ulijte u čistu bocu s raspršivačem koja je oprana vrućom vodom ili alkoholom.
  • pohranjivanje: ružmarinova voda pripremljena samostalno sasvim je prirodan proizvod i ne sadrži konzervanse. Kako bi zadržala svježinu, mora se čuvati na hladnom i tamnom mjestu. Kad se pakira u bočicu s raspršivačem, izdržat će u hladnjaku nekoliko dana do tjedan dana. Najbolje je opskrbiti se tjednom zalihom. Koristite je malo po malo nakon svakog pranja kose.

Prije i kasnije: što kosi donosi ružmarinova voda

Ružmarin općenito ima pozitivan učinak na kosu i vlasište: djeluje antibakterijski, protuupalno, antivirusno, antibakterijski i antimikrobno. Ružmarin također blago iritira kožu, što pospješuje cirkulaciju krvi.

Zahvaljujući ovom učinku na poticanje cirkulacije, ružmarinova voda jača vlasište, bazu i korijen kose, pod uvjetom da su netaknuti. Trepavice i obrve također imaju koristi od korištenja ružmarinove vode jer potiče cirkulaciju krvi, a time i rast kose.

Što se tiče vlasišta, ako vas svrbi, olakšajte si uz ove savjete.

Djeluje li ružmarinova voda protiv opadanja kose?

U nekim slučajevima ružmarin može biti učinkovit protiv gubitka kose. Studija je pokazala da ružmarinovo ulje potiče rast kose i učinkovito je protiv gubitka kose. Sudionici su patili od nasljednog gubitka kose i zabilježili su značajan porast broja vlasi nakon šest mjeseci.

Ružmarinova voda u svrhu njege kose također može spriječiti određene vrste gubitka kose. Na primjer, ako je rast kose oslabljen zbog peruti, ružmarinova voda može biti korisna zbog svog antigljivičnog djelovanja. Više savjeta za jaču kosu pročitajte ovdje.

Kako se ružmarinova voda pravilno koristi?

Ružmarinovu vodicu najbolje je nanijeti na kosu odmah nakon pranja. Dijelove kose razdijelite u stranu i poprskajte ružmarinovom vodom izravno na tjeme. Pažljivo je umasirajte - i gotovi ste. Ne postoji određeno vrijeme djelovanja i biljni ekstrakt ne morate ispiati. U usporedbi s ružmarinovim uljem, kosa se ne masti odmah nakon nanošenja ružmarinove vode. Za optimalan učinak ružmarinovu vodu koristite redovito, na primjer, nakon svakog pranja kose.

Dodatni savjet: stručnjaka za ljekovite biljke smatra da se osobito duga kosa često grubo češlja, što može potaknuti gubitak kose. Za bolje raščešljavanje možete domaću vodu od ružmarina pomiješati s 50 ml prirodnog, mutnog jabučnog octa i uliti u dobro očišćenu bočicu s raspršivačem. Ova biljna mješavina octa može se čuvati u hladnjaku oko dva tjedna. Za korištenje u obliku regenerator za kosu razrijedite 50 ml biljnog octa s 400 ml hladne vode. Prelijte po kosi i ostavite mješavinu u svojoj kosi. Miris octa nestat će kada se kosa osuši. Alternativno, isperite nakon što otopinu stavite da djeluje minutu.

Kako se ružmarinovo ulje razlikuje od ružmarinove vode za kosu?

Ružmarinovo uje sastoji se od usitnjenog ružmarina i visokokvalitetnog maslinovog ulja. Koristi se više kao dugotrajniji tretman za kosu i nakon toga se mora isprati – pripazite da ga ne ispirete odviše vrućom vodom! Ružmarinova voda za kosu pogodna je za čestu upotreb, i to odmah nakon pranja kose – bez ispiranja. Oba proizvoda za njegu kose su prirodna, lako ih je spraviti, a jačaju kosu i vlasište.

Dodatan savjet: ovako možete jednostavno sami napraviti ulje od ružmarina!