Što je samatha meditacija?

Samatha – u prijevodu „mirno bivanje“ – je budistička meditacijska tehnika koja je idealna za ulazak u svijet meditacija. Ona spada među koncentracijske meditacije. Meditirajuće osobe svoju koncentraciju usmjeravaju isključivo na jedan pozitivan objekt, zvan kasina. Taj objekt može biti neka konkretna misao, slika pred mentalnim okom, neki miris, zvuk, vlastito disanje ili mantra. Tijekom meditacije biste postepeno trebali otpuštati loše osjećaje i uznemirujuće misli. Posljedica: dubinska opuštenost i stanje bez misli. Ova meditacija za mentalni mir je idealni put koji vodi do meditacije pažljivosti vipassana.

Kako samatha meditacija djeluje na um, dušu i tijelo?

Samatha meditacijom se želi trenirati sposobnost koncentracije uma. Ona smanjuje razinu stresa i tako dovodi do unutarnjeg mira i opuštanja. Ti pozitivni učinci mogu doprinijeti ublažavanju mnogih simptoma bolesti. Stoga je samatha meditacija posebno zanimljiva za osobe s poremećajem krvnog tlaka i one koje su pretrpjele srčani infarkt, moždani udar i burnout, kao i za osobe koje boluju od anksioznosti ili poremećaja sna.

Može li svatko naučiti samatha meditaciju?

Naravno! Jedini preduvjet: Morate imati želju i motivaciju za redovitim i kontinuiranim vježbanjem. Osim toga, ako imamo volje, pomaže i u unutarnjem daljnjem razvoju.

Što je sve potrebno za samatha meditaciju?

Zapravo ništa posebno. Za početnike je dobro mirno, slabo osvijetljeno mjesto gdje se osjećaju ugodno – i nešto vremena, idealno 30 do 45 minuta. Zatim slijedi kratka provjera: Je li temperatura u redu? Kakav je zrak? Je li nam odjeća udobna i opuštena i nije usko uz tijelo? Za udobno sjedenje će dobro doći čvrsti jastuk za sjedenje, klupica za meditaciju ili sasvim obična stolica. Inače je i osamljeno mjesto u prirodi prikladno za meditaciju.

Ovdje pronađite upute korak po korak za samatha meditaciju.