Active Beauty
Prostata: ovo bi muškarci trebali znati o njoj

Sve je u redu

Prostata: ovo bi muškarci trebali znati o njoj

Jako malo muškaraca poznaje svoju prostatu. Prema anketi Europskog društva za urologiju (European Association of Urology) čak muškarci stariji od 50 godina nisu upoznati sa svojom prostatom kako bi to priličilo ovom važnom organu. I to iako 40 posto muškaraca starijih od 60 godina imaju povećanu prostatu. Iz tog smo razloga zamolili stručnjakinju za čimbenike o tom muškom organu.

Kakve veze ima Movember s prostatom?

Riječ Movember sastoji se od engleske riječi „moustache“ (hrvatski: brkovi) i „November (studeni)“ i predstavlja naziv za pokret koji potječe iz Australije. 2003. god. je skupina muškaraca jednostavno samo željela vratiti brkove kao modnu izjavu. U potpunosti su se obrijali 1.11. i cijeli su studeni puštali da izbija sve što je gornja usna imala za ponuditi. No, od toga je nastalo nešto zanimljivo: ubrzo nakon toga osnovan je pokret Movember Foundation i do 2004. god. u međuvremenu u studenom muškarci i žene diljem svijeta puštaju bradu ili druge dlake na tijelu i skupljaju donacije za istraživanje i sprečavanje raka prostate te ostalih (muških) bolesti poput raka testisa, ali i depresija. Od 2003. god. je u ovoj inicijativi sudjelovalo već pet milijuna Mo Bros i Sisters.
 

Kako izgleda prostata i gdje se nalazi?

„Prostata se nalazi duboko u zdjelici muškarca, ispod mjehura, i bočno graniči s rektumom“, pojašnjava dr. Andrea Gnad, specijalistica za urologiju, andrologiju i seksualnu medicinu. Mokraćna cijev prolazi po sredini prostate i u taj dio mokraćne cijevi ulaze sjemenski mjehurić i sjemenovod.“
Kod mladih muškaraca ova je žlijezda „veličine kestena“, kaže dr. Gnad. Ali ne ostaje na tome. Opseg prostate se sa starošću povećava i tijekom života može „narasti na veličinu mandarine ili grejpfruta“.
 

Koji je zadatak prostate?

„Prostata služi kao reproduktivni organ“, objašnjava urologinja. „Enzimi u sekretu koji stvara prostata potiču spermije na plivanje i daju energiju potrebnu za oplodnju. Ejakulat muškarca je mješavina spermija iz testisa i sekreta iz prostate i sjemenskog mjehurića.
 
Za žene redoviti preventivni pregledi kod ginekologice ili ginekologa nisu ništa posebno: godišnji termini koji su mnogima nakon prve menstruacije već postali rutina. Nakon 45. godine bi i muškarcima u kalendaru trebali redovno stajati takvi preventivni pregledi. Dr. Andrea Gnad pritom govori o dva važna čimbenika o kojima urologinje i urolozi vode računa pri pregledu:
 

Rast žlijezde

„S jedne strane kod muškarca dolazi od malog do snažnog, no dobroćudnog rasta ove žlijezde. To može prouzrokovati tegobe pri mokrenju.“ Različite strategije liječenja o kojima obavještava liječnica ili liječnik, mogu ublažiti povećanje i time bolne simptome.
 

Prevencija raka prostate

„S druge strane radi se o prevenciji raka prostate. Rak prostate je najčešći rak kod muškaraca i može se dobro liječiti u ranom stadiju. Stoga je rano prepoznavanje specijalistice ili specijalista tako važno“, kaže Andrea Gnad. Može se otkriti pregledom prostate palpacijom i PSA testom koji mjeri vrijednost antigena u krvi specifičnog za prostatu (PSA).

Koja hrana je dobra za prostatu?

Uravnotežena prehrana i redovno kretanje dobri su za zdravlje (prostate). Preporuča se svaka hrana koja pozitivno utječe na hormonsku ravnotežu i time na rast prostate.
 

Zdrave masti

Povećana konzumacija masti djeluje negativno na bolesti prostate. No, odlučujuće je međutim koja se vrsta masti konzumira. Zasićene životinjske masti povećavaju rizik od raka, nezasićene masti biljnog podrijetla ga smanjuju. Meso, žitarice i krumpiri najčešći su izvori nezasićenih masnih kiselina, ali i riba, biljna ulja, orašasti plodovi i avokado namirnice su koje sadrže mnogo zdravih masti.
 

Balastne tvari

Hrana bogata vlaknima i balastnim tvarima poput voća, povrća i proizvoda od žitarica od cjelovitog zrna smanjuju rizik za oboljenja prostate.
 

Likopin

Likopin kojeg sadrže rajčice (i neki drugi crveni plodovi) spada u antioksidanse te je čistač slobodnih radikala. Preporuča se doza od cca. 10 srednje velikih zrelih rajčica tjedno kako bi se smanjio rizik od raka prostate.
 

Fitoestrogeni

Ove biljne tvari inhibiraju učinak estrogena u tijelu. Oni koče rast prostate. Razlikujemo flavonoide (npr. u slanutku, sojinom zrnju i čaju) i lignane (npr. u proizvodima od žitarica i lanenim sjemenkama).
 

Prirodno ljekovito bilje

Za smanjenje već povećane prostate dobrim se pokazala ljekovita moć sitnolisne vrbe: Napunjenu čajnu žličicu biljke vrbovice prelijte s četvrt litre kipuće vode. Pustite da odstoji i popijte ujutro i navečer jednu šalicu. Ostali korisni ekstrakti su ekstrakti sabal palme ili korijenja koprive. I grickanje bučinih koštica treba pomoći zdravlju prostate.
 

Kada treba posjetiti liječnika zbog prostate?

Načelno vrijedi da je bolje posjetiti liječnika jednom previše nego jednom premalo! Ako Vam je općenito nelagodno ili ako je jednostavno ponovno došlo vrijeme za pregled, ne trebate se bojati posjete liječniku. Postoje svakako i simptomi koji ukazuju na oboljenje prostate i koje bi trebao svakako proučiti liječnik. Tu spadaju:
  • pojačani nagon za mokrenjem s manjom količinom urina
  • bolovi kod mokrenja ili erekcije/smetnje s erekcijom
  • promjene u ejakulatu (npr. krv)
  • bolna prostata ili bolovi u donjem dijelu leđa
  • naglo, nenamjerno mršavljenje
  • otekli, bolni limfni čvorovi
Ovi simptomi mogu naravno imati najrazličitije uzroke i ne moraju biti povezani s nekom teškom bolešću. Ali se u svakom slučaju savjetuje posavjetovati se s liječnikom ili liječnicom.