Active Beauty
Prostata : Pravilna prehrana za zdravog muškarca

Onda će sve ići glatko i u seksu

Prostata : Pravilna prehrana za zdravog muškarca

Mnogi ne znaju dovoljno o prostati. Pritom je prostata presudna za zdravlje muškaraca. Donosimo najvažnije čimbenike.
Koliko muškaraca poznaju svoju prostatu? Začuđujuće malo! Prema anketi Europskog društva za urologiju (European Association of Urology) čak niti muškarci stariji od 50 godina nisu upoznati sa svojom prostatom kako bi to priličilo ovom važnom organu. I to iako 40 posto muškaraca starijih od 60 godina imaju povećanu prostatu. Iz tog smo razloga zamolili stručnjakinju za najodlučujuće čimbenike o tom muškom organu.

Kako izgleda prostata i gdje se nalazi?

„Prostata se nalazi duboko u zdjelici muškarca, ispod mjehura, i bočno graniči s rektumom“, pojašnjava dr. Andrea Gnad, specijalistica za urologiju, andrologiju i seksualnu medicinu. Mokraćna cijev prolazi po sredini prostate i u taj dio mokraćne cijevi ulaze sjemenski mjehurić i sjemenovod.“
 
Kod mladih muškaraca ova je žlijezda „veličine kestena“, kaže dr. Gnad. Ali ne ostaje na tome. Opseg prostate se sa starošću povećava i tijekom života može „narasti na veličinu mandarine ili grejpfruta“.

 

Koji je zadatak prostate?

„Prostata služi kao reproduktivni organ“, objašnjava urologinja. „Enzimi u sekretu koji stvara prostata potiču spermije na plivanje i daju energiju potrebnu za oplodnju. Ejakulat muškarca je mješavina spermija iz testisa i sekreta iz prostate i sjemenskog mjehurića.
 
Za žene redoviti preventivni pregledi kod ginekologinje ili ginekologa nisu ništa posebno: godišnji termini koji su mnogima nakon prve menstruacije već postali rutina. Nakon 45. godine bi i muškarcima u kalendaru trebali redovno stajati takvi preventivni pregledi. Dr. Andrea Gnad pritom govori o dva važna čimbenika o kojima urologinje i urolozi vode računa pri pregledu:

 
Rast žlijezde:
„S jedne strane kod muškarca dolazi od malog do snažnog, no dobroćudnog rasta ove žlijezde. To može prouzrokovati tegobe pri mokrenju.“ Različite strategije liječenja o kojima obavještava liječnica ili liječnik mogu ublažiti povećanje i time bolne simptome.

 
Prevencija raka prostate:
„S druge strane radi se o prevenciji raka prostate. Rak prostate je najčešći rak kod muškaraca i može se dobro liječiti u ranom stadiju. Stoga je rano prepoznavanje specijalistice ili specijalista tako važno“, kaže Andrea Gnad. Može se otkriti pregledom prostate palpacijom i PSA testom koji mjeri vrijednost antigena u krvi specifičnog za prostatu (PSA).

 

Koja hrana je dobra za prostatu?

Uravnotežena prehrana i redovno kretanje dobri su za zdravlje (prostate). Preporuča se svaka hrana koja pozitivno utječe na hormonsku ravnotežu i time na rast prostate.

 

Zdrava prehrana za prostatu:

Masti
Povećana konzumacija masti djeluje negativno na bolesti prostate. No, odlučujuće je međutim koja se vrsta masti konzumira. Zasićene životinjske masti povećavaju rizik od raka, nezasićene masti biljnog podrijetla ga smanjuju. Meso, žitarice i krumpiri najčešći su izvori nezasićenih masnih kiselina, ali i riba, biljna ulja, orašasti plodovi i avokado namirnice su koje sadrže mnogo zdravih masti.
  •  
Balastne tvari
Hrana bogata vlaknima i balastnim tvarima poput voća, povrća i proizvoda od žitarica od cjelovitog zrna smanjuju rizik za oboljenja prostate.

 
Likopin
Likopin koji sadrže rajčice (i neki drugi crveni plodovi) spada u antioksidanse te je čistač slobodnih radikala. Preporučuju se cca. 10 srednje velike zrele rajčice tjedno kako bi se smanjio rizik od raka prostate.

 
Fitoestrogeni
Ove biljne tvari inhibiraju učinak estrogena u tijelu. One koče rast prostate. Razlikujemo flavonoide (npr. u slanutku, sojinom zrnju, čaju i vinu) i lignane (npr. u proizvodima od žitarica i lanenim sjemenkama).

 
Prirodno ljekovito bilje

Za smanjenje već povećane prostate dobrim se pokazala ljekovita moć vrbovice: Napunjenu čajnu žličicu biljke vrbovice prelijte s četvrt litre kipuće vode. Pustite da odstoji i pijte ujutro i navečer jednu šalicu. Ostali korisni ekstrakti su ekstrakti sabal palme ili korijenja koprive. I grickanje bučinih koštica treba pomoći zdravlju prostate.