Active Beauty
Izradite sami kutiju za alat u samo 5 jednostavnih koraka

DIY-kutija za alat

Izradite sami kutiju za alat u samo 5 jednostavnih koraka

Sigurno će vam zvučati poznato: ponovno želite nešto zasaditi u svome vrtu ili dvorištu i potreban vam je kojekakav alat koji bi vam trebao olakšati cijeli posao. Umjesto toga, aktivnost na otvorenom svodi se na nekoordiniranu maratonsku potragu za alatom jer svako malo nedostaje vam baš nešto što vam silno treba. Zato u ovome članku doznajte kako brzo i jednostavno možete sami izraditi kutiju za alat u kojoj je biti mjesta i za vaš vrtni alat.

Dobra priprema je pola posla

Prije svega potreban vam je pravi pribor kako biste bez puno komplikacija mogli napraviti koristan predmet. Stoga organizirajte sljedeće:

  • Olovka geometrijski trokut i metar za crtanje i mjerenje kutije.
  • Drvena daska. Može biti od starog ili novog drveta. Važno je samo da drvo koje se koristi, nije porozno. Što se tiče debljine, a time i čvrstoće, daska ne smije biti tanja od 2 cm
  • Ručka. Ili nabavite zaobljenu dršku u specijaliziranom dućanu ili upotrijebite dršku vrtnog alata koji vam više ne treba, poput grablji ili lopate. Neki ljudi ponekad takve stvari i poklanjaju na internetu, pa probajte potražiti, može vam se isplatiti.
  • Vijci, ravne i kutne spojnice. Da, postoje vijci za drvo - to su takozvani univerzalni vijci s upuštenom glavom. Većinom se već nalaze u kućnoj kutiji s alatom. Ravne i kutne spojnice dostupne su u višestrukim pakiranjima u specijaliziranim trgovinama. Važno je samo provjeriti imate li slučajno vijke potrebne čvrstoće.
  • Ručna pila. Kompaktna ubodna pila dobar je izbor za manje potrebe piljenja kao što je ova.
  • Brusni papir. Nakon piljenja dobivate grube, oštre, pa čak i odlomljene rubove? Tu će brusni papir biti od pomoći. Savjet: možete koristiti i brusni blok.
  • Akumulatorski odvijač ili bušilica
  • Lak. Ako svoju kutiju s alatom na kraju želite premazati novim slojem, drvo možete premazati lakom. Sredstvo možete sačiniti i sami: zakuhajte u loncu ljuske od oraha i vodu i kuhajte 20 minuta. Procijeđenom tekućinom premažite drvo.
  • U slučaju nužde, netko tko ima nešto više znanja i iskustva od vas. Ako nemate (puno) iskustva u radu s drvetom ili možda u tome niste toliko vješti, od velike pomoći može vam biti netko tko to jako dobro zna.
Sada vam želimo puno uživanja u bavljenju vašim DIY-projektom!

Sami izradite kutiju za alat – uputa korak po korak

Prije nego što počnemo, evo općeg i vrlo korisnog savjeta: kada radite nešto od drveta, uvijek će vam biti od koristi da unaprijed izbušite sve rupe (po mogućnosti svrdlom za drvo). Ne samo da ćete zavrtanje učiniti puno bržim i lakšim nego ćete ovakvim pripremnim radom smanjiti rizik od pucanja drveta, što u najgorem slučaju može dovesti do toga da više ne bude upotrebljivo. A sada krenimo s radovima!
1. Odredite točne dimenzije
Najjednostavniji trik za određivanje prave veličine predmeta jest da kao orijentir za minimalnu veličinu upotrijebite sve što će kasnije stati u kutiju. U ovom slučaju, ručna lopata je najveći predmet koji ćete trebati smjestiti u kutiju. Dakle, ručna lopata vam može poslužiti kao orijentir. Za model koji smo izradili za ovu prigodu, za podlogu su korištena dva komada iste veličine drvene daske (dužine gotovo 2 metra). Okolo zatim treba pričvrstiti okvir na koji se na kraju pričvrsti ručka. Važno je izmjerite bočne dijelove tako da budu malo veći od daske korištene za dno.


2. Rezanje i brušenje
Pri sljedećem koraku pojedinačne dijelove režete pilom. Savjetujemo vam da to uvijek radite na svježem zraku, na balkonu ili u vrtu, jer pri piljenju pada puno sitnih strugotina koje onda lete po zraku i nisu nužno ugodne za klimu u prostoriji.

Zatim uzmite brusni blok i omotajte ga brusnim papirom - možda će papir prethodno trebati izrezati kako bi odgovarao veličini bloka. Sada su svi rubovi izbrušeni i blago zaobljeni.

3. Sada je vrijeme za zavrtanje
Prvo pričvrstite dvije donje daske pomoću ravnih spojnica. Bit će dovoljno dobro ako to napravite odoka. Optimalnu stabilnost postići ćete pričvršćivanjem sa svake strane (oko pola centimetra od ruba), ali i u sredini.

Pri slaganju okvira, kutne spojnice prvo pričvrstite na kratke stranice, a zatim na prethodno izrađeno dno. Nakon toga slijedi pričvršćivanje dviju dugih stranica, također s po dva nosača.


4. Ručka kao neizostavan segment
Sada dolazi možda najsloženiji dio cijele kutije za alat. No nemojte paničariti – uz ove upute to možete učiniti bez većih komplikacija! Za ispravnu duljinu ručke, prvo izmjerite od vanjskog ruba do vanjskog ruba (na uskoj strani kutije), zatim izrežite šipku prema toj mjeri i brusite piljeni rub.

Zatim se od ostatka drvene letvice ispile dva uska komada (gotove širine oko 4 cm) koji služe kao držač okrugle šipke. Visina neka bude po želji. Sada olovkom označite sredinu uske strane kutije i poluge ručke te spojite vijcima.
Važno: označite promjer okrugle šipke na gornjim rubovima dvaju pomoćnih dijelova i odredite središte te ga prethodno izbušite. Isto vrijedi i za okruglu šipku koja je također izbušena u sredini.Nakon što su dva pomoćna dijela pričvršćena, samo se ručka mora stegnuti između njih i pričvrstiti vijcima s vanjske strane.
5. Na kraju osigurajte stabilnost
Nakon što su vijci i priključci pričvršćeni na početku na donjoj strani kutije s alatom, ona bi se mogla malo zaljuljati pri spuštanju. Da bi se to izbjeglo, s donje strane pričvrstite nožice koje se mogu konstruirati od ostataka šipke (visine cca 1 cm). Radi lakšeg procesa, oblikujte ih prethodno.
Važno: rupe bi za to svakako trebale biti upuštene. Najlakši način da to učinite je s upuštenom bušilicom. Ako je nemate, rupe možete pažljivo izbušiti malo širim svrdlom kako biste napravili mali utor u koji se kasnije utopi glava vijka.Novi alat je spreman i može se koristiti za popravljanje kao i za vrtlarenje. I došao je kraj vašoj neprestanoj potrazi za pravim alatom!

Sami izradite kutiju za alat – troškovi DIY projekta

E, a sad kad smo izmjerili, pilili, brusili, bušili i pričvršćivali, prirodno se postavlja pitanje koliko će u konačnici koštati DIY kutija za alat. Potrošili smo gotovo 25 eura na naš model - to uključuje dva komada drveta, vijke i spojnice, olovku, brusni papir i blok za brušenje te ručnu pilu. Sve ostalo već je bilo dostupno u vlastitom kućanstvu. Još je jeftinije sa starim drvetom iz reciklažnog centra i posuđenim alatom – a na kraju je gotovo sigurno moguće stvoriti još individualniji izgled. Pogotovo kada se pomiješaju različiti materijali.