Active Beauty
Ostvariti novogodišnje odluke: zdrava, nova godina!

Healthy New Year!

Ostvariti novogodišnje odluke: zdrava, nova godina!

Kada se radi o novogodišnjim odlukama za zdravlje i sport, posebno je važno da uspijemo! Kako bismo ostvarili novogodišnje odluke, ne radi se o strogoj disciplini ili tvrdoglavom oponašanju tobožnjih uzora na društvenim mrežama. Za sretan i zdravi početak nove godine objasnit ćemo Vam što je važno kod poštivanja novogodišnjih odluka o zdravlju.

Fokus na zdravlje i sport: kako mogu ostvariti svoje novogodišnje odluke?

Svejedno o tome odlučite li unositi više tekućine tijekom dana, prestati pušiti, svakog dana prije posla trčati ili više voziti bicikl – većini ne nedostaje mašte u sastavljanju popisa novogodišnjih odluka za zdravlje. Tužno je samo što se taj popis kod mnogih u godini ponavlja jer jednostavno ne uspiju u provođenju. Posljedica su samoprijekor i smanjenje samopoštovanja. Usporedbe s influencerima na Instagramu koji savršeno provode svoje odluke za zdravlje i fitness, samo još više pogoršavaju stvari. Prije nego što krenemo u spiralu odugovlačenja i samoukoravanja, pogledajmo radije uzroke za neuspjele novogodišnje odluke.

Nije svaka novogodišnja odluka autentična

Svoje novogodišnje odluke dobivate izvana? Druge Vam osobe postavljaju ciljeve ili kod prijatelja i na društvenim medijima vidite navodne ciljeve vrijedne postizanja koje želite slijedite? A ako se neka novogodišnja odluka ne može poštivati, postavite si jednostavno sljedeća pitanja: Želim li ja to uopće? A ako da, zašto to zapravo želim? Ako Vaša želja ne dolazi od Vas, prilično će brzo za to nestati motivacije. I to je u redu jer Vi uostalom trebate voditi svoj vlastiti život i fokusirati se na ciljeve koji su Vama osobno važni. Novogodišnja odluka ima smisla i motivirajuća je za vlastito zdravlje ako dolazi od Vas samih. Ako Vam je međutim odluka o zdravlju nametnuta i mislite si „Ja moram...“, u sebi nećete za to pronaći motivaciju. I istrenirano tijelo kao cilj je više želja koja Vam se nameće izvana. Ako smatrate da biste tada bili primjerice omiljeniji i uspješniji, radije počnite s treniranjem svoje samovrijednosti.


Pažljivo s novogodišnjim odlukama

Prevelike, prebrze, preširoke... neke novogodišnje odluke su jednostavno ogromne i to si moramo prvo priznati. S previsokim ciljevima zaista ćemo doživjeti neuspjeh naše novogodišnje odluke već u siječnju. Ali dobra vijest je da postoji pomoć. Ukoliko imate veliki cilj, kao na primjer sudjelovanje u maratonu, razmislite o tome koliko je od toga „bezbolno“ i može se jednostavno provesti. To će dati zamah stvarima i možete postajati sve bolji u tome. Najbolje da postupate strateški i već unaprijed razmislite o tome koje Vam prepreke stoje na putu i kako da ih najbolje riješite. Inače ćete početi, obeshrabrit će Vas prva prepreka i brže ćete zaboraviti svoju novogodišnju odluku nego što ćete reći „Happy New Year“.
 

Fiksno vrijeme za treninge pomaže

„Trenirat ću ujutro.“ To je prava hrabra odluka koja se većinom ne provede u djelo. Fiksni termin u kalendaru (najbolje da ga ponovite serijski u isto vrijeme) s prethodno definiranim mjestom treninga prije će biti proveden. Ako jednom ne odete na trening jer jednostavno nije moguće, najbolje da odmah imate spreman plan B. To može biti neki drugi termin u tjednu ili alternativa za trening.
 

Zajedno se lakše trenira

„Nitko ne zna da sam bio na treningu.“ Najbolje je trenirati s grupom ili prijateljicom. U tom će slučaju biti teže pronaći izgovore jer se moramo opravdati ne samo sebi, već i partneru za trening. Alternativno možete primjerice koristiti i tracking aplikaciju koja će Vas podsjetiti na to da Vam još nedostaje koraka…
 

Što bliže

Fitness studio bi trebao biti što bliže na putu do kuće ili u blizini Vašeg doma. Sportske stvari pripremite već prethodni dan kako ne biste izgubili motivaciju u traženju.
 

Nedostaju nam alati za promjenu

Naš mozak nije zainteresiran za promjenu. On bi želio da smo „sigurni“ i stoga će uvijek iznova pokušati da ustrajemo u statusu quo. Kao i lijeni pas koji tako rado boravi s Vama na kauču. A to naravno iznimno otežava postizanje novogodišnjih odluka. Kako bismo mogli promijeniti život, potreban nam je između ostalog pozitivan mindset i suosjećanje sa samim sobom.
S optimizmom ćete sigurno mnogo lakše početi kada se radi o postizanju Vaših ciljeva. Prihvaćanje sebe i suosjećanje sa samim sobom će Vam pritom pomoći prihvatiti situaciju onakvom kakva jest. I tada si ne predbacujete što danas niste bili na treningu. Jednostavno ćete prihvatiti da ste i Vi samo čovjek i da nakon stresnog dana jednostavno niste više imali energije za to. Vaš osjećaj samovrijednosti ostaje netaknut i mnogo ćete brže ponovno doći do toga da opet pokušate.
 

Postizanje novogodišnjih odluka s Vašim budućim „ja“

Jeste li već pokušali zamisliti kako Vaše buduće zdravo „ja“ izgleda? Kako se ponaša? Kako se osjeća? Ako ispred sebe imate sliku da ste pretili, nepokretni i pušačica, s tim ćete navikama i dalje nastaviti. Predočite si da ste zdravstveno osviještena osoba koja svoje ponašanje usmjerava budućnosti. Naravno da bi sada bilo udobnije jednostavno sjediti na kauču. Vaše buduće „ja“ će Vam međutim zahvaliti ako se pokrenete...
 
Više inspiracije za ciljeve u području sporta i zdravlja možete pronaći i ovdje: top 7 zdravih navika savjeti za trčanje za zimu.