Active Beauty
Kako uspijeva promjena? Tako što ćemo probuditi naše potencijale

Želite nešto promijeniti u svom životu, ali ne znate kako?

Kako uspijeva promjena? Tako što ćemo probuditi naše potencijale

Zašto je moj šef jučer tako planuo? Kada će više doći taj autobus? Zašto me moj dragi ne zove natrag? Što ću kuhati večeras? Ovaj vrtuljak raznoraznih misli u glavi često se teško može zaustaviti. Ali ako se riješite starih obrazaca razmišljanja, možete probuditi neslućene potencijale – i promjena će biti uspješna.

„Kontroliramo naš izgled, usklađujemo naše djelovanje, preispitujemo svoje osjećaje“, objašnjava logoterapeut Christoph Schlick u svojoj knjizi „Neka se majmuni igraju. Kako se mogu ostvariti potencijali“ („Schick die Affen spielen. Wie Potenziale realisiert werden können“, Kösel). U njoj te misli koje neprestano kruže uspoređuje s divljim, bučnim i napornim majmunima koji bi isto tako mogli otežati nekome svakodnevicu.

Što kada bismo utišali te glasove? Onda bismo mogli doprijeti do naše jezgre i izvući još neiskorištene snage. Ali kako da nam uspije da tim potencijalima damo više prostora? Ili drukčije rečeno: Što možemo učiniti kako bismo održivo promijenili ono što bismo u svom životu rado promijenili?

 

Zacijeliti vlastito srce

Tko svoj vrtuljak raznoraznih misli želi zaustaviti, mora krenuti tamo gdje su te misli i nikle: na razini emocija. Često nas opterećuju stvari koje nismo izgovorili, ili osjećaji koje smo potisnuli. Jednoga muči svađa s rođakom koja nikada nije riješena. A drugi se želi zaštititi tako što će zaustaviti da neugodni osjećaji iz djetinjstva, poput krivnje ili tuge, izbiju na površinu. Christoph Schlick je uvjeren: Tek kada se oslobodimo emocionalnog tereta i zacijelimo svoje srce, razbježat će se kaotične misli. Samo onda ćemo se izboriti s pogrešnim uvjerenjima koja su se ukopala, ili navikama koja nas ograničavaju.

 

Pronaći pokretač

Zacijeliti srce. Što zvuči tako lijepo, razbistravajuće i milo, zapravo je velik zadatak. Trik je u tome zapitati se što Vas pokreće: Za što se želim promijeniti? „I ovisnici će se riješiti svoje ovisnosti samo ako im postane jasno zašto žele ići tim putem“, govori Schlick. Onaj koji poznaje „za što“, već postavlja važan kamen temeljac. „Morate odrediti za sebe želite li uravnoteženiji život, više mira, više zadovoljstva ili nešto drugo“, tvrdi Schlick.

Pri tome je korisno postavljati si sasvim jednostavna pitanja. To bi otprilike moglo ovako izgledati: Zbog čega se bavim sportom? Kako bih ostala zdrava. Za što mi je potrebno zdravlje? Jer želim ostarjeti. Zbog čega želim ostarjeti? Jer želim nešto doživjeti. „Stalnim preispitivanjem i provjeravanjem Vam postaje jasno kakav Vam je stav prema određenim temama u životu“, objašnjava Schlick.

 

Pronaći vlastite potencijale

Pitanje „za što“ je važan alat da bismo spoznali koja se masa mogućnosti u nama krije. Među ove temeljne potencijale Christoph Schlick ubraja: biti hrabar, biti pažljiv, uzdati se i ići u susret, biti dinamičan, kreirati, živjeti u sadašnjosti – i naravno ljubav. „Tko spozna da je sposoban za sve to, pronaći će vlastitu snagu te će lakše i opuštenije ići kroz život“, uvjeren je Schlick.Za to donosi konkretne vježbe. Za treniranje pažnje možete, primjerice, naučiti ponovno se diviti tako što ćete navečer dugo gledati u zvjezdano nebo. Ili se vježbajte prihvaćanju: Pokušajte jedan dan nikoga i ništa ne ocjenjivati. Kako biste doskočili vlastitoj dinamičnosti, u stresnim si trenucima možete zamisliti da stojite ispod ugodnog vodopada. „Sve smije otpasti i smijete si podariti novu živahnost“, piše Schlick u svojoj knjizi.

 

Otpustiti i postati slobodan za nove stvari

S još jednim važnim potencijalom, sposobnosti otpuštanja, se zatvara krug – i vlastito srce može zacijeliti. Jer razvijati se može samo onaj koji se pomirio s prošlošću i sa samim sobom. Osobe koje su prevarene ili duševno povrijeđene, u jednom trenutku bi trebale svoju mržnju ostaviti iza sebe. Time će se spriječiti da zapnu u negativnoj spirali i omogućiti da nastave dalje. Tko otpusti ono što mu ne godi, što ga sputava ili oslabljuje, postat će slobodan za nove stvari.

To zvuči lakše nego što jest. Jer ono na što smo navikli je sigurno i ugodno. Veza u kojoj si dvije osobe više nemaju što reći svejedno može biti luka. Posao na kojem se više ne osjećamo dobro još uvijek donosi novac. Međutim: Tko se ne usudi napustiti svoju zonu ugode, ujedno koči svoj duh. „To Vas ograničava, suzdržava, stišće i daje krivi osjećaj skrovitosti i sigurnosti“, govori Schlick.

No, i to se otpuštanje može vježbati. Primjerice tako što ćete potražiti neko mirno mjesto i razmisliti: Što me suzdržava da učinim ili odlučim nešto? I što je najgore što mi se može dogoditi ako odustanem od onoga što me ograničava? Najbolje će vjerojatno pomoći obećanje koje Christoph Schlick svima daje za budućnost: „Vi imate sve što Vam je potrebno već u sebi.“

 

 

O osobi

Christoph Schlick je logoterapeut i psihološki savjetnik. Studirao je teologiju i pravo te je 24 godine živio kao benediktinski redovnik u samostanu. Nakon istupa iz benediktinskog reda osnovao je 2001. godine „SinnZENTRUM“ u Salzburgu.