Active Beauty
Starjeti, na dobar način

Odgovarajuća njega za svaku dob.

Starjeti, na dobar način

U svakoj životnoj dobi koža se nalazi pred nekim izazovima koje je lako svladati uz odgovarajuću njegu.

Ljudska koža počinje starjeti od trenutka rođenja. Taj proces se ne može zaustaviti, ali se zato može usporiti. Unatoč tome, tijekom godina sposobnost regeneracije kože slabi. Njezine stanice manje su opskrbljene kisikom, koža postaje u većoj mjeri isušena, tanja i postupno gubi svojstvo napetosti. Koža zrele žene zato ima druge potrebe od kože 30-etogodišnjainje.

Potpuno je individualno koliko brzo će znakovi starosti biti vidljivi i to u značajnoj mjeri ovisi o dvama faktorima. Intrinzično starenje je genetski programirano i pritom ništa ne može biti promijenjeno. Ekstrinzično starenje proizlazi iz skupa vanjskih utjecaja poput UV-zračenja, nikotina, alkohola i loše prehrane. Zdrava prehrana kao i uporaba zaštite od sunca kad god smo izvan kuće, pomažu protiv ekstrinzičnog starenja. Isto vrijedi i za pravilnu njegu u svakoj životnoj dobi.

Koliko je stara vaša koža?

Čvrsto uhvatite kožu dvama prstima jedne ruke na nadlanici druge držite tako deset sekundi. Potom pustite kožu i brojite sekunde dok sve bore ne nestanu. Ako bore nestanu odmah, vaša koža ima biološku starost od oko 20 godina. Ako su potrebne dvije sekunde da bore nestanu, procjenjuje se da koža ima biološku starost od 30 godina, nakon tri sekunde, to je 40 godina, nakon četiri sekunde, 50 godina, nakon šest sekundi i duže, koža je stara 60 i više godina.

Koža nakon 30: Zaštiti i njegovati

Čim 30-e zakucaju na naša vrata, važno je prevenirati bilo kakva oštećenja kože. Osnovno pravilo glasi: što ranije započnemo s profesionalnom pomoći to ćemo bolje pripremiti kožu na neizbježne promjene. U dm-ovoj ponudi nalaze se brojne linije proizvoda koji su prilagođeni različitim potrebama kože. U ovoj životnoj dobi koža proizvodi smanjenu količinu lipida, a njezin zaštitni sloj se stanjuje. Istovremeno slabi i njezina moć upijanja njegujućih tvari. Usporava se i proizvodnja kolagena. Javljanju se prve vidljive bore na čelu i području oko očiju. Nakon spavanja koža izgleda naborano, ali se u ovoj dobi brzo izravna. Hidratacija je jako važna, a njega mora obilovati antioksidantima, hranjivim tvarima i aktivnim tvarima koji su izvor hidratacije.

Antioksidanti ne samo da će pobijediti u borbi protiv slobodnih radikala nego će pomoći stanicama kože u borbi protiv štetnih vanjskih utjecaja. U kasnijoj dobi bit ćemo samima sebi zahvalni što smo na kožu svakodnevno nanosili UV-zaštitu. Sveučilišna dermatologinja, prof. dr. Alexandra Geusau zato svim ženama, ali i muškarcima, preporučuje: „Najvažnije mjere protiv stvaranja bora su preventivne mjere koje svatko može poduzimati. Među njih se ubraja svakodnevna zaštita od sunca koja ima zaštitni faktor više od 25. Osim toga, nužno je zaštititi kožu svih mjesta koja su izložena suncu, a to su koža vrata, ušiju i nadlanica. Općenito se prestanite sunčati i ići u solarij.“

Što koži sada treba:

Aktivne tvari koje potiču hidrataciju kože poput: hijaluronske kiseline, uree, glicerina, aloe vere, ekstrakata krastavca ili posebne alge koji su prikladni za sve tipove kože. Lipide možete uključiti kao visokovrijedna ulja. Od djelovanja slobodnih radikala štite antioksidativne aktivne tvari poput vitamina C i E, koenzima 10 te provitamina A.

Plavi hibiskus. alverde serum za lice ujutro i navečer umasirati na kožu lica, vrata i dekoltea.
Peel off. 7th Heaven maska sadrži čajevac koji izvlači masnoću iz pora. Preporučuje se za T-zonu i problematičnu kožu.

Koža između 40 & 60: Unijeti energiju, učvrstiti i regenerirati

Koža ima sposobnost regeneracije tijekom cijelog života. S godinama joj za to treba sve više vremena, što je u četrdesetima već poprilično zamjetno. U većini slučajeva koža pojačano gubi svojstvo elastičnosti i u stanju je pohraniti manju količinu vode. Isto se tako smanjuje i opskrba kože hranjivih tvarima, dok se proces diobe stanica kože usporava. Koža postaje zahtjevnija i iziskuje veću njegu.

Upao ten i tamne mrlje oko očiju više nisu rijetka pojava. Potrebno nam je i do dva dana kako više nimalo ne bi bili vidljivi slučajni grijesi koje počinimo večer prije. Između 40-e i 50-e godine važno je spriječiti daljnja oštećenja stanica kože i regulirati razinu vlage. U ovoj životnoj fazi koža se brže isušuje što uzrokuje jaku vidljivost bora. Anti-aging njega može obložiti najgornji sloj kože tako da njezina ukupna slika djeluje zaglađenom u većoj mjeri. Uz to, utjecaji iz okoliša i menopauza imaju pojačan utjecaj na elastičnost i proizvodnju kolagena. Nakon menopauze proizvodnja kolagena svake godine opadne za jedan do dva posto. Kolagenska vlakna koja služe kao potporni mehanizam u stanicama kože, a zadužena su i za njezinu debljinu, s vremenom postaju oslabjela.

Što koži sada treba:

Koži sada sve češće nedostaje svježine. Zato bi se njega trebala sastojati od dobre kombinacije aktivnih tvari koje potiču kolagene, hidratantnog i antoksidativnog učinka. Najviši prioritet u ovoj dobi ima zaštitni faktor od sunca. Dermatologinja, sveučilišna prof. dr. Geusau naglašavanja: „Akutni efekt prekomjerne izloženosti sunčevu zračenju tijekom sunčanja odražava se u vidnom starenju kože koje prate pigmentacijske mrlje, bore i opuštena koža.“

Kreme sa želatinoznim teksturama i hodrokompleksima, maske koje isto tako imaju hidratizirajuće djelovanje kao i hranjive noćne kreme adekvatne su za suhu i kožu mješovitog tipa. Osobe koje su sklonije masnoj koži, neće pogriješiti posegnu li za visokokoncentriranim serumima kao dodatnom obliku njege

Q10. Nivea Energy krema za lice osvježiti će vaš izgled.
Sa sjemenkama kivija. L’Oreal Sugar scrub šećerni piling sa sjemenkama kivija s termalnim učinkom kože.

 

Koža nakon 60: Hidratazirati i obložiti zaštitnim slojem

Zrela koža ima visoka očekivanja. Što više starimo, postaje tanja, isušenija i osjetljivija. Rane zacjeljuju sporije. Bore su vidljivije u značajnoj mjeri, osobito na području oko nosa, očiju i usana. Elastičnost kože se vidno smanjuje, a ten postaje bljeđi i prozirniji. Koža otežano pohranjuje hijaluronsku kiselinu koja veže vodu i koja kožu iznutra opskrbljuje vodom. Opada i broj žlijezda lojnica što smanjuje proizvodnju lipida, a zaštitni sloj kože postaje sve tanji. Zato je u ovoj životnoj dobi tim važnije pružiti koži više vlage i lipida te tako jačati njezinu regenerativnu sposobnost.

Preporučljivo je podvrći kožu kozmetičkim tretmanima njege koji uključuju tretiranje toplinom uslijed čijeg se djelovanja otvaraju pore pa visokoaktivne tvari lakše prodiru u kožu. Njega sada smije biti bogatija kako bi se nanovo izgradio zaštitni masni sloj kože, potaknula proizvodanja kolagena i uravnotežila hidratacija. Klasični proizvodi poput krema, maski i seruma trebali bi se kombinirati s učinkovitim noćnim kremama radi poticanja mehanizama obnove kože. Sada se koriste i peptidi jer je riječ o aktivnim tvari snažnog djelovanja koje stimulira proizvodnju kolagena što omogućuj e vezanje vlage.

Što koži sada treba:

Retinol i dalje slovi za jednu od najučinkovitijih aktivnih tvari. To je vitamin A u čistom obliku koji ima važnu ulogu pri rastu stanica kože. U skladu s time retinol, na primjer, pomaže stanicama u proizvodnji kolagena koji koža gubi uslijed djelovanja UV-zraka.

Za dan. L’Oreal Agespecialist hranjiva dnevna nejga protiv bora namijenjena je posebnim potrebama zrele kože.
Za noć. L’Oreal Agespecialist krema za noću njegu protiv bora.
Vital. Balea Vital krema za zrelu kožu.