Active Beauty
Recepti za dobro starenje: ovi cellfood-proizvodi održavaju nas mladima i u formi
Tekst: , Andrea Sokol

Zdravo starenje

Recepti za dobro starenje: ovi cellfood-proizvodi održavaju nas mladima i u formi

Za naše zdravlje, a time i za zadovoljno i opušteno starenje, manje je često više, što pokazuju nedavna istraživanja o unosu kalorija. Čak i malo ograničenje naše dnevne prehrane (oko 14 posto) ima primjetan učinak na naš imunološki sustav i razine upala u tijelu.

Takozvanoj mediteranskoj kuhinji također se već godinama pripisuju pozitivni i zdravstveni učinci naše svakodnevne hrane. “Svježe začinsko bilje ima još jednu važnu ulogu u čaju ili salatama”, kaže voditeljica i stručnjakinja za prehranu Andrea Sokol u nedavno objavljenoj knjizi “Dobro starenje”, potičući zelenu prehranu.

U ovome članku predstavljamo četiri učinkovita recepta iz vašeg trotjednog cellfood-izazova. Cellfoods predstavlja kategoriju hrane bogate vitaminima, fitokemikalijama i mnogim mikro- i makronutrijentima. Sve je bez glutena i prepuno vrijednih antioksidansa.


Savjet: zašto izbjegavati gluten?
Andrea Sokol preporučuje izbjegavanje glutena, odnosno pšenice, ječma, pira i raži, u kuhinji koja podržava
dobro starenje Razlog: ove iznimno široko kultivirane vrste žitarica mogu uzrokovati brojne gastrointestinalne
probleme, čak i ako ne patite od intolerancije. Izbacivanje glutena često "smanjuje neželjenu nadutost,
poboljšava probavu i pražnjenje crijeva te se općenito osjećamo puno energičnije". Osim toga, “izbjegavanje
hrane koja sadrži gluten ima vrlo pozitivan učinak na kožu i čvrstoću vezivnog tkiva”, kaže autor.

Ručak: green power cellfood salata s humusom

Za jednu porciju

Sastojci:
2- 4 lista blitve
2 šake zelene lisnate gorke salate ( matovilac ili endivija)
2-3 rajčice
1 krastavac
1 luk, crveni ili bijeli
4-5 stabljika peršina
4-5 stabljika ljupčaca
3-4 žlice klica ( kres ili laneno sjeme)
10 zrna crvenog grožđa ili 1⁄2 kruške
jabučni ocat, maslinovo ulje i malo cvijeta soli

Priprema

1. Pripremite sastojke
Listove blitve oprati. Lagano kuhati na pari 3-4 minute. Preostalo zelenje povrće, bilje, klice i voće temeljito
op rati i dobro ocijediti ili osušiti Rajčice nare zati na osmine. Krastavac nare zati na ploške. Luk oguliti i narezati
na kolutiće. Začinsko bilje nasjecka ti Grožđe prepoloviti, krušku narezati na komade.

2. Složiti salatu
Listove blitve kuhane na pari cijele položiti na tanjur. Preko rasporediti zelenu salatu, začinsko bilje, klice i voće.
Pomiješati preljev od octa, ulja i soli i preliti preko salate. Na vanjski rub tanjura ili na poseban tanjur posložiti
krastavac i rajčicu kako bi se bolje prelili humusom.


Hummus

Sastojci
konzerva slanutka (oko 265 g ocijeđene težine)
60 g tahinija (pasta od sezama)
3 češnja češnjaka
½ žličice kumina
½ žličice cvijeta soli
sok 1 limuna
4 žlice maslinovog ulja
oko40 ml vode

Priprema

Slanutak ocijedite i pustite da se okapa. Sačuvajte ocijeđenu tekućinu i držite je u hladnjaku u čistoj staklenci
s poklopcem, jer je to aquafaba koja vam je potrebna za recept za sorbet od limuna (vidi u daljnjem tekstu).
Mikserom ili štapnim mikserom izradite sve sastojke dok ne postanu kremasti, postupno dodavajući vodu do
željene gustoće.

Ručak ili večera za dobro starenje hrskavo povrće s heljdom

Za dvije porcije
Sastojci:
2 ljutike
2 češnja češnjaka
1 žlica uljane repice
1 žličica đumbira, oguljenog i naribanog
200g heljde
600-700 ml povrtnog ili običnog temeljca
2 mrkve
3 stabljike celera
1 crvena šiljasta paprika
3 velika cvjetića cvjetače
3 velika cvjetića brokule
nešto cvijeta soli
1 žlica pasate od rajčice
100ml zobenog mlijeka
papar, svježe mljeveni
indijski oraščići, sezam i nasjeckani peršin

Priprema

Ogulite i sitno narežite ljutiku i češnjak. U većem loncu pirjajte na repičinom ulju dok ne postane prozirno i
dodajte đumbir. Heljdu dobro isperite, dodajte u lonac i uz miješanje kratko popržite. Deglazirajte povrtnim
temeljcem ili juhom i pustite da proključa Pirjajte na srednjoj temperaturi oko 10 minuta uz povremeno
miješanje.

Mrkvu ogulite i narežite na tanke ploške. Preostalo povrće operite, očistite i nasjeckajte. Sve dodajte u lonac sa
solju i pasatom od rajčice i pirjajte još 10 minuta. Zatim dodajte zobeno mlijeko, začinite paprom i dobro
promiješajte. Ostavite da krčka na laganoj vatri 5-10 minuta sa zatvorenim poklopcem. Maknite s vatre i
ostavite kratko da odstoji. Za posluživanje pospite indijskim oraščićima, sezamom i peršinom.

Ukusna juha od cvjetače

Za četiri porcije

Sastojci
1 luk
3 češnja češnjaka
1 cvjetača
4 krumpira (kuhati dok ne postane brašnast)
1 žlica uljane repice
600ml juhe od povrća
malo cvijeta soli i svježe mljevenog papra
1 prstohvat muškatnog oraščića

Za ukrašavanje (prema želji)
2-3 žlice sjemenki bundeve i/ili suncokreta
svježi sitno nasjeckan peršin ili vlasac

Priprema

Oguliti i narezati luk na kockice. Oguliti i nasjeckati režnjeve češnjaka. Cvjetaču oprati i narezati na cvjetiće.
Krumpri oguliti oprati i narezati na kockice. U velikom loncu zagrijati ulje (ne prevruće). Pržit i kockice luka oko
5 minuta dok ne omekšaju i karameliziraju se. Doda ti češnjak i pržite 30 sekundi. Doda ti kockice krumpira i dvije
trećine cvjetova cvjetače te kratko popržiti. Deglazira ti juhom i zakuhati, Smanjiti vatru, poklopiti lonac i pirjati
dok povrće ne omekša, oko 15-20 minuta. Zatim začiniti prema ukusu i štapnim mikserom miksa ti dok ne
postane kremasto.

U međuvremenu tanko narezati preostale cvjetove cvjetače. Zagrijati malo ulja u tavi i pržiti ploške cvjetače dok
lagano ne porumene. Ovisno o ukusu, dodati u juhu kao preljev prije ili nakon miksanja i ukrasiti prema želji.

Desert za sorbet od limuna

Za 8-10 kuglica

Sastojci:
1⁄2 vezice metvice
6 organskih limuna
80g ksilitola ili 90 100 g eritritola
80ml veganskog organskog bijelog vina
2 žlice aquafabe (voda od slanutka)
malo tamne čokolade (barem 85%)

Priprema

Oprati metvicu i protre sti Jedan dio odvojit i za ukrašavanje, ostatak nare zati na tanke trakice. Limune op rati
vrućom vodom i temeljito iščetkati. Iscijediti dva limuna i izdubljene kore spremiti u zamrzivač za posluživanje.
Gulilicom oguliti žutu koru s preostala četiri limuna. Staviti oguljene limune u blender i pasirati dok se ne
pretvore u finu masu. Limunovu koricu, sladilo i bijelo vino prokuhati ostaviti da se ohladi i ocijediti kroz sito.

Dodati pire od limuna i opet sve dobro promiješati. Istući aquafabu i umiješati u smjesu. Umiješati limunov sok i
mentu, sve uliti u posudu za zamrzavanje i ostaviti da se zamrzava 2-3 sata dok ne postane kremasto.
Povremeno promiješati vilicom. Uliti sorbet u izdubljene kore limuna i zamrzavati još 3-4 sata. Za posluživanje
ukrasiti listićima mente i tamnom čokoladom.

Dodatni savjet: Na dm.a h pronađite veliki izbor zamjena za šećer kao i sirupa za slastice.