Active Beauty
Pet novih anti-aging zvijezda
Tekst: Margit Hiebl, Eva Pohn

Učinkovito

Pet novih anti-aging zvijezda

Hypes o čudotvornim aktivnim tvarima ima svake godine ponovno. Predstavljamo naših pet aktualnih omiljenih aktivnih tvari koje zaista imaju nešto u pogledu anti-aginga.

Probiotici

Poznajemo ih više iz jogurta, no i u anti-aging segmentu su važni: probiotici. Oni hrane floru naše kože, dobre se bakterije razmnožavaju, prirodna zaštita kože može ponovno funkcionirati. Zahvaljujući njihovim protuupalnim svojstvima probiotici ublažavaju i akutne kožne probleme. Uz to, bakterije mliječne kiseline imaju pozitivan utjecaj na pH vrijednost kože koja se s godinama mijenja te dolazi do smanjenja kolagena.

Niacinamid

Novi rezultati istraživanja potvrđuju da je niacinamid, derivat vitamina B3, prava katica za sve: On ima antioksidativna svojstva, dakle štiti kožu od slobodnih radikala i pomaže u poboljšanju njene barijere, dakle pohranjivanju vlage. On smiruje, doprinosi poboljšanju povećanih pora i djeluje antibakterijski iz kojeg se razloga preporuča kod nečiste kože. Osim toga, veće koncentracije (više od pet posto) mogu čak ublažiti hiperpigmentaciju.

Retinol

Gotovo niti jedna aktivna tvar nije toliko dobro istražena, a njena djelotvornost potvrđena studijama kao što je retinol (vitamin A). On se smatra stimulatorom za sintezu kolagena vlastite kože, potiče diobu i obnavljanje stranica i smanjuje pigmentne mrlje. Nešto nježnijima i podnošljivijima u njezi od čistog retinola smatraju se derivati vitamina A: Novi su na primjer fito-retinoli koji će se kao original pobrinuti za ravnomjernu i zategnutu kožu, ali su posebno podnošljivi.

Dobro je znati

Zahvaljujući svom eksfolijacijskom učinku retinol može prije svega kod osjetljive kože na početku uzrokovati napetost, crvenilo i ljuštenje. Stoga se koža mora polako naviknuti na proizvode s retinolom tako da se na početku koristi samo svaki drugi dan i zatim polako uvodi češće.


Spermidin

Spermidin je prirodna tvar tijela i nalazi se u gotovo svim živim organizmima. I to gotovo u cijelom tijelu, prije svega međutim u muškoj spermi. Spermidin se smatra ključnim čimbenikom kod takozvane autofagije - procesa u tijelu s kojim stanica razgrađuje i reciklira svoje vlastite stare ili oštećene sastavne dijelove. Dakle, neka vrsta samoobnove kroz koju se zbrinjava „otpad stanice“, a stanica ostaje funkcionalna. Brojne studije pokazuju da koncentrirane količine spermidina djeluju protiv staničnog procesa starenja i pomažu održavanju stanica zdravima.

Hijaluronska kiselina

Niti jedna tvar ne pohranjuje vlagu tako dobro kao hijaluronska kiselina. To nije čudno jer se ona u konačnici nalazi i u našoj koži. Hijaluronska kiselina je ekstremno podnošljiva i dobar je timski igrač: Može se kombinirati s mnogim tvarima i tako pojačati njeno djelovanje. Zahvaljujući novim postupcima proizvodnje, komponente hijaluronske kiseline mogu se točno proizvesti u laboratoriju tako da još dublje prodiru u kožu. Inovativni proizvodi za ljepotu većinom sadrže molekule u različitim veličinama - tako se u svim slojevima postiže dugoročno, obnavljajuće i hidratizirajuće djelovanje. Klasičar u anti-aging njezi.