Active Beauty
Stručnjakinja objašnjava: aktivna tvar niacinamid

Junak u njezi kože

Stručnjakinja objašnjava: aktivna tvar niacinamid

Kozmetička industrija ima svoje omiljene aktivne tvari poput aloe vere, hijalurona ili retinola. Ti predvodnici u njezi kože u zadnje vrijeme sve češće dijele postolje s niacinamidom.
Niacinamid sve se češće može pronaći u proizvodima za njegu od čišćenja pa sve do njege tijekom noći. Pritom se radi o obliku vitamina B3 koji ima mnogo pozitivnih učinaka na naš ten.

 

Niacinamid: 5 pitanja za stručnjakinju

Liječnica opće prakse iz Beča, Katrin Bartsch, specijalizirala se za estetski izgled kože, objašnjava zašto bi niacinamid trebalo integrirati u njegujuću rutinu.

1. Što je niacinamid?

Niacinamid je oblik vitamina B3 koji je prije svega sadržan u žitaricama, mesu, ribi, jajima i voću. „Budući da ga ne unosimo dovoljno putem hrane, trebali bismo dodatno podržati naše tijelo kako bi se uravnotežila potreba za vitaminom B3“, govori Katrin Bartsch. Niacinamid igra važnu ulogu u našem organizmu, a metabolizam, pa tako i metabolizam kože, podržava upravo ovaj vitamin.

 

2. Kako niacinamid djeluje na kožu?

Vitamin jača gornje slojeve kože, pomaže koži oko hidratiziranosti i regulira masnu kožu. „Stoga se njime dobro mogu tretirati problemi poput akni, proširenih pora, hiperpigmentacije i smanjene elastičnosti kože ili crvenila“, objašnjava Bartsch.

 

3. Za koje tipove kože je prikladan vitamin B3?

Niacinamid je svestrano primjenjiv, dobro podnošljiv i prikladan za sve tipove kože. U njezi suhe kože pomaže protiv gubitka hidratacije, a koži će biti vraćen onaj nježni sjaj.

 

4. Kako taj vitamin djeluje na akne?

Vitamin B3 ima protuupalno i antibakterijsko djelovanje te pomaže u regulaciji prekomjerne proizvodnje masnoće na koži. Kako niacinamid sužava pore te zbog njega koža ima ujednačeniji izgled, profitirat će i masna i lagano masna koža od ove aktivne tvari.

 

5. Kakve još pozitivne učinke ima vitamin B3 na tijelo?

Vitamin B3 pomaže našem tijelu pri oporavku, potiče regeneraciju mišića kao i obnovi kože, živaca i DNK-a.