Active Beauty
Njega: Detoksikacija za kožu i kosu

Proljetno čišćenje.

Njega: Detoksikacija za kožu i kosu

Čeznete za novim početkom? Sada je pravo vrijeme da odbacite teret i oslobodite kožu i kosu od štetnih tvari iz okoliša. Za blistavo lijep početak proljeća.

Klimatske promjene, ispušni plinovi, šumski požari i smog ekološki su problemi koji su u međuvremenu za velik dio stanovništva postali svakodnevnica i u njima bude čežnju za boljim mjerama zaštite. Pritisak na vlasti u stalnom je porastu, ali i u različitim oblastima života postoje nova razmišljanja, neovisno o tome je li riječ o sprječavanju nastanka otpada, kupnji namirnica ili beauty njezi. Neizbježno, zagađenje zraka i ostali negativni utjecaji štete i najvećem ljudskom organu, koži.

Detoksikacija kože

Osim UV zraka, čestice prašine, plinovi i dim predstavljaju najveće neprijatelje kože. Povećana proizvodnja loja, začepljene pore i nečistoće kože mogu biti posljedica tih štetnih tvari jednako kao što je i unos slobodnih radikala u tijelo, koji napadaju netaknute molekule i time izazivaju lančane reakcije. To dovodi do upalnih procesa i ubrzanog starenja kože. Uz to se treba naglasiti da osim UV zraka i smoga, svjetlost ekrana može izazvati pigmentne mrlje. Pomoć u takvim slučajevima može se pronaći na kozmetičkim policama zahvaljujući specijaliziranim proizvodima za njegu koji štite kožu i kosu od nepovoljnih vanjskih utjecaja.

Najvažniji je korak temeljiti plan čišćenja

Čišćenje
Skidanje šminke na kraju dana trebalo bi se podrazumijevati, a u procesu detoksikacije kože taj je postupak esencijalan. S make upom skidaju se i nečistoće nastale pod utjecajem okoliša.

Piling
Kako biste oslobodili pore od tvrdokornih onečišćenja, najbolje je posegnuti za pilingom. Na taj se način otklanjaju i izumrle stanice kože kako bi ten zablistao.

Dodatno čišćenje
Tonik izjednačava ph vrijednost kože i odstranjuje moguće ostatke kamenca iz vode.

Regeneracija
Posebni serumi i maske obnavljaju kožu, uravnotežuju razinu vlažnosti i jačaju zaštitne slojeve kože kako bi se bolje zaštitila od vanjskih utjecaja.

Zaštita
Kreme za detoksikaciju hrane i hidratiziraju kožu, ali pružaju i potrebne antioksidanse koji štite od slobodnih radikala i sprječavaju upale. Sadržana ili dodatna zaštita od sunca sprječava kožne probleme izazvane sunčevim utjecajem.

Detoksikacija kose i tjemena

Kosa je također izložena negativnim utjecajima okoliša. Vlažno vrijeme, uv zrake, ekstremne hladnoće i vrućine isušuju kosu i iritiraju tjeme jednako kao i kamenac i klor u vodi. Uz to je potrebno dodati prhut, okolišne plinove, prašinu i ostatke proizvoda za oblikovanje kose koji ostaju u kosi, otežavaju je i začepljuju pore. Kosa izgleda beživotno, tupo i spljošteno, tjeme je masno i svrbi. Kako biste povratili život svojoj kosi, neophodno je temeljito proljetno čišćenje u četiri koraka. Time se ispiru ostatci nastali utjecajem okolišnih otpada, odstranjuju tvrdokorni ostatci i naslage kako bi se kosi vratili sjaj, lakoća i svježina.

Češljanje
Prije pranja kose grube ostatke proizvoda za oblikovanje kose kao i prljavštinu te prašinu neophodno je temeljito iščešljati.

Piling
Posebni pilinzi za kosu pomažu u oslobađanju tjemena od naslaga i pospješuju cirkulaciju.

Pranje
Nakon pilinga potrebno je dva puta šamponirati kosu i oba puta temeljito isprati. Blagi proizvodi za detoksikaciju optimalno čiste i smiruju tjeme.

Njegovanje
Na kraju je potrebno nanijeti obnavljajuću, njegujuću masku za kosu koja hidratizira i štiti kosu od vanjskih utjecaja.

Negativni utjecaj štetnih tvari

Čestice
Glavni su uzročnici ostatci paljevine i otpadnih tvari iz prometa, industrije i poljoprivrede; grijanje i vatromet predstavljaju opterećenje. Najsitnije su čestice dovoljne kako bi prodrle u kožu, ali i krupne štete barijeri kože.

Dim cigarete
Otrovni ostatci duhana dospijevaju u tijelo ne samo udisanjem, već i kroz kožu. Nikotin i drugi štetni sastojci ometaju cirkulaciju i metabolizam, povećavaju broj slobodnih radikala u tijelu zbog čega koža brže stari.

Teški metali
Neki teški metali, poput bakra i cinka, u manjim su količinama neophodni za život, a u većim količinama poprilično su štetni. Drugi metali, poput olova, kadmija i žive, već su u malim količinama otrovni za tijelo i mogu izazvati kožna oboljenja i opadanje kose te oštećenja u stanicama.

Ispušni plinovi
Izgaranjem goriva u zrak, među ostalim, dospijevaju dušikov dioksid, ugljikov dioksid, sumporov dioksid i policiklički aromatični ugljikovodici. Dakle, tvari koje ne samo da su kancerogene i iritiraju oči, pluća i probavni trakt, već isušuju kožu i izazivaju upale.

Ozon
U stratosferi odbija uv zrake, a u blizini tla ozon šteti zdravlju kada se tijekom vrućih dana pojavi reakcijom dušikova oksida i kisika u obliku smoga. Tko je često izložen smogu, riskira pojavu povećanog broja slobodnih radikala, hiperpigmentacije i prijevremenog starenja kože.

Isparivi organski spojevi
Štetne tvari najčešće nastaju upotrebom otapala i u prometu. Mogu nastati i prirodno pomoću bakterija ili gljivica u stanu ili u formi metana koji ispuštaju preživači i močvare.

Hev svjetlo
Visokoenergetsko plavo svjetlo, koje dolazi od mobitela, računala i televizora, u svjetlosnom se spektru nalazi odmah pored uv zraka i vjeruje se da pomaže stvaranju alergije na sunce, poremećaja pigmentacije i prijevremenog starenja kože.