Active Beauty
K-Beauty: u 10 koraka do tena iz snova

Sjajno lice bez trunke šminke? Uz Korean „K-Beauty“ u 10 koraka do tena iz snova.

K-Beauty: u 10 koraka do tena iz snova

Bilo da je J-Beauty iz Japana ili K-Beauty iz Južne Koreje, kozmetičke rutine iz istočne Azije smatraju se posebno inovativnima te nailaze na veliko zanimanje i kod nas na Zapadu.

Na brzinu skinuti šminku tijekom pranja zubi ili nanijeti ruž za usne na putu za posao? Većina Azijatkinja tu bi vjerojatno odmahivala glavom jer kod svakodnevne njege ljepote se slavi svaki korak. Slojevitost u K-Beauty je u svakom slučaju vrijedna truda jer u konačnici Vas nagradi hidratiziranom i punašnom kožom koja ponekad i bez šminke izdrži dan – onaj izgled koji je u Aziji kao „staklena koža“ posebno popularan. A ugodni popratni učinak: Te male stanke ne gode samo tijelu nego i psihi.

Sastojci i alati

Mnoge aktivne tvari za ljepotu iz azijske rutine njege već su odavno osvojile naše kozmetičke police. Tu i tamo, međutim, uvijek iznova privlače pozornost neobični sastojci poput sintetičkog zmijskog otrova. Mnoge genijalne proizvode također moramo zahvaliti azijskim stručnjacima za ljepotu. Od BB kreme preko spužvica natopljenih puderom pa sve do alata poput spužve konjac, valjka od žada ili gua sha kamena.

Ovo je 10 K-Beauty koraka 

Osnovna misao je zapravo sasvim jednostavna: temeljito očistiti, hidratizirati i zaštititi.

Koliko se seruma, krema i maski zaista nanosi, neka odluči svatko za sebe. Većina ovih 10 koraka smatra više grubim smjernicama koje fleksibilno mogu prilagoditi vlastitim potrebama.

 

  1. korak: čišćenje

Temeljito čišćenje je najvažnija baza za zdravu kožu i sjajan ten. Jer ni najbolje kreme i serumi ne mogu ništa postići ako su na putu ostaci šminke ili začepljene pore. Azijatkinje stoga izvode dva koraka: Prvo se nanosi ulje za čišćenje i nježno umasira kako bi se odstranili šminka i višak sebuma.

  1. korak: dvostruko bolje drži

Nakon što se ulje ispere mlakom vodom, na red dolazi pjena ili gel za čišćenje kako bi se koža temeljito očistila. Dobro čišćenje važno je i kada se niste šminkali taj dan jer ostaci sredstava za zaštitu od sunca, fine prašine i ostalih otrova iz okoline remete obnovu kože.

  1. korak: piling

Nježni piling po T-zoni pomoći će kod začepljenih pora. Tu se primjenjuju ne samo mehanički pilinzi s česticama šećera ili soli, nego posebno i pilinzi s voćnim kiselinama i ostale kiseline. Prema teoriji K-Beauty ovaj se korak, pak, provodi samo jednom tjedno kako se ne bi prekomjerno nadražila koža te samo kod masne ili mješovite kože.

  1. korak: tonik

Tonik je poslije koraka čišćenja ultimativna priprema za njegu. U usporedbi s uobičajenim vodicama za lice, tonici manje isušuju kožu te joj pružaju dovoljnu hidrataciju.

  1. korak: esencija

Highlight korejske rutine ljepote su esencije. One su vrsta hibrida između tonika i seruma te su prilagođeni različitim potrebama kože. Lagano se utapkaju u kožu čime osvježavaju i hidratiziraju lice.

  1. korak: serum

Bilo da je serum, ampula ili booster – ova pomagala imaju samo jedan cilj: svojom visokom koncentracijom aktivnih tvari pomoći točno tamo gdje su potrebni. Nečistoće? Bore? Dehidriranost? – za svaki problem s kožom postoji serum. Naš savjet: Ne zaboravite na vrat!

  1. korak: maska

Maske i K-Beauty idu zajedno kao zima i Božić. Bilo da su maske u maramici ili maske za trljanje, obje potječu iz Koreje kao i inovativne aplikacijske tehnike od slojevite metode (dvije do tri različite maramice za lice primjenjuju se jedna preko druge) preko multi-maske (svako područje se razmazi vlastitom maskom). Svejedno koji ste tip kože, u šarenom K-Beauty svijetu sigurno ćete pronaći pravu masku.

  1. korak: njega očiju

Starost i umor prvo postanu vidljivi na posebno osjetljivom predjelu očiju zbog čega se toj koži posvećuje jako intenzivna njega. I ovdje najvažnije pravilo glasi: hidratacija. Krema za područje oko očiju se kao i ostali serumi i kreme za lice lagano utapka.

  1. korak: hidratantna krema

Dnevna i hidratantna njega kakvu je poznajemo: Ovisno o tipu kože i godišnjem dobu, Korejke posežu za laganim emulzijama ili bogatim hidratantnim kremama. Za koju god se konzistenciju odlučili – s ovom završnom porcijom hidratacije se koža do kraja nahrani.

  1. korak: sredstva za zaštitu od sunca ili noćna njega

Još u mladim danima se koža čuva poput dragocjenog blaga i štiti od sunca i utjecaja iz okoliša. Cilj je prevencija dobrom njegom kako bi se kasnije manje toga moralo „popravljati“. Bez sredstva za zaštitu od sunca obožavatelji trenda K-Beauty sigurno ne izlaze iz kuće. Navečer umjesto sredstva za zaštitu od sunca na red dolazi bogata noćna njega kože.