Active Beauty
Zaštita kože od sunca: U proljeće važnija nego ikada

Otkrivamo Vam što je za njegu i zaštitu kože od ultraljubičastog zračenja stvarno bitno.

Zaštita kože od sunca: U proljeće važnija nego ikada

Ljeti je intenzivna zaštita kože od sunca većini samorazumljiva. U proljeće, kada se prve sunčeve zrake još čine nježne i na prvi pogled bezopasne, samo nekolicina poseže za kremom za sunčanje, no to je fatalna greška.

 

Zašto u proljeće morate Vašu kožu štititi od sunca?

1 razlog:

Kao prvo, koža nakon mračnijih zimskih mjeseci još nije navikla na sunčevu svjetlost. Vlastita zaštita razvije se tek nakon nekog vremena izloženosti sunčevim zrakama, kroz pojačanu pigmentaciju.

2. razlog:

Blijedoj zimskoj koži nedostaju zadebljanja rožnatog sloja kože, koja također nastaju tek s vremenom kao posljedica izlaganja sunčevim zrakama.

3 razlog:

U proljeće je savjesna zaštita kože toliko važna jer tada intenzitet UV zračenja može biti posebno visok. Razlog se krije u ozonskom sloju koji je u prvim mjesecima godine još vrlo tanak, što znači da u velikoj mjeri propušta UV zračenje.

4. razlog:

Sljedeća varljiva činjenica su umjerene proljetne temperature. Čini nam se da sunčeve zrake još uvijek nisu jake, ali to zavarava jer intenzitet UV zračenja nema nikakve veze s temperaturom. UV zračenje ne može se osjetiti. Tek kada koža pocrveni primjećujemo posljedice ultraljubičastog zračenja. Tada je nažalost već prekasno. Svako, pa i najblaže, crvenilo uvijek znači i oštećenje.

5. razlog:

Nebo je oblačno? Suncu ni traga? Nipošto! I ta činjenica zavarava većinu jer loše vrijeme ni izdaleka ne štiti od štetnog zračenja. Najveći dio ultraljubičastog zračenja prodire čak i kroz gustu naoblaku. Tko se pri lošem vremenu puno zadržava na otvorenom, unatoč lošem vremenu, ne može izbjeći potrebu za zaštitom kože od sunca. Još nešto morate znati – UV zrake, odgovorne za starenje kože, ne može zaustaviti ni prozorsko staklo.

 

 

Zaštita kože od sunca: Na što treba obratiti pažnju?

Zaštita kože od sunca je i u proljeće obvezna. Mnogi tekući puderi i sredstva za dnevnu njegu iz tog razloga imaju integriranu zaštitu od sunčevih zraka. Ako stvarno želite biti sigurni, da Vam koža neće pretrpjeti oštećenja, dodatno koristite specijalnu kremu za zaštitu od sunca. Zaštitni faktor od najmanje 30 je preporučljiv, no ako želite biti još sigurniji izabrat ćete još veći zaštitni faktor (npr. SPF 50).

Važno: Zaštitu od sunca ne treba samo koža lica – ruke, vrat, dekolte i sva ostala mjesta koja nisu pokrivena odjećom moraju se također zaštititi. Još jedan savjet – briga oko zaštite od sunca ne odnosi se samo na kožu. Oči također osjetljivo reagiraju na ultraljubičasto zračenje i trebaju biti zaštićene sunčanim naočalama.

 

Krema za sunčanje: Koja je prava za Vas?

Bilo koja krema za sunčanje ne znači i zaštitu od sunca, jer je uz visinu zaštitnog faktora bitan i sastav kreme. U proljeće mnogi rade fatalnu grešku i koriste ostatke zimske kreme za sunčanje preostale sa skijaškog odmora. Što je tu krivo? Vrlo jednostavno – zimske kreme su preteške. Visoki udio lipida doduše štiti kožu pri niskim temperaturama, ali ako pri lijepom, toplom, i sunčanom vremenu sjedite na terasi kafića, pod slojevima zimske kreme doživjet ćete toplinski udar. Crvena, pjegava koža bit će posljedica. Bolje je da u proljeće posegnete za kremama lakšeg sastava ili ljetnim kremama za zaštitu od sunca.

 

Proljetno sunce može biti tako ugodno

Proljetno sunce je posebno intenzivno što se tiče UV zraka, ali je i prekrasno. Nakon dugih i hladnih zimskih dana jedva čekamo da osjetimo tople zrake sunca na našoj koži. U tome bi mirne duše trebali uživati jer sunce dokazano potiče proizvodnju hormona sreće. Za stvaranje vitamina D, koji je važan za gustoću kostiju, imunitet i održavanje mišićne mase, je sunčanje iznimno bitno. Mi Vam želimo puno zabave i uživanja na suncu. Dobro zaštićenima Vam se, u konačnici, ne može ništa dogoditi.