Active Beauty
Zdrave navike – top 7
Tekst: Eva Pohn

Zdraviji život

Zdrave navike – top 7

Gotovo polovica svakodnevnih radnji su navike koje su čvrsto ukorijenjene u našem mozgu. One strukturiraju našu svakodnevicu i daju nam sigurnost. Da biste promijenili automatizirane – pa i negativne – navike u nešto pozitivno, potrebno je puno discipline. No, ona će biti nagrađena. Njegujući stil života koji je u skladu s vlastitim vrijednostima i slici o samome sebi dugoročno će Vas činiti sretnima.

Razvijanje zdravih navika: Kako da nakon riječi zaista uslijede djela

Konačno se odvojiti od kauča i više kretati na svježem zraku, konačno prestati s pušenjem, konačno smanjiti unos kalorične hrane i zato jesti više salate. Želimo učiniti nešto dobro za svoje tijelo, ali ipak nam tako teško pada sve to zaista ostvariti.

Zašto je tome tako?

Muka s (lošim) navikama

Do nevjerojatnih 50 posto naših svakodnevnih radnji se događa iz navike, dakle, iz jednog ponašanja koje se zbog stalnog ponavljanja tijekom dužeg vremenskog perioda potpuno automatizirano odvija. Što pomaže? Ako uvijek dolazi do iste situacije, automatski izvodimo neku specifičnu radnju – bilo da je pranje zubi nakon ustajanja, posezanje za čokoladom u stresnim situacijama ili jutarnje trčanje u polusnu. Kada slijedimo navike, naš mozak znatno štedi neurološke i kognitivne resurse. Praktički radi u modusu niže energetske potrošnje. Navike su toliko jako programirane u našem mozgu da protiv njih ne možete samo snagom volje. Umjesto toga trebamo ciljano reprogramirati svoj mozak. Za to je potrebno vrijeme, strpljenje i puno discipline.

Vježbanjem steknite zdrave navike


Nagle odluke često ne uspiju zbog previsokih zahtjeva koje postavljamo prema sebi ili zbog nerealnih ciljeva. Puno je bolje ići malim, ravnomjernim koracima i tako dugoročno integrirati zdrave navike u svoju svakodnevicu. I to na sljedeći način:

  • Odaberite jednu do najviše dvije navike koje želite razvijati te se tri mjeseca koncentrirajte samo na njih.
  • Jasno formulirajte što želite postići. Ipak je jezik taj koji oblikuje naše razmišljanje. Nećete pokušati od sada piti više vode. Vi od sada pijete više vode.
  • Nagradite se. Navike nastaju kada se spoje tri stvari: situacija, radnja i nagrada. Stoga, ako želite stvoriti zdravu naviku, morate se i nagraditi za tu radnju za koju želite da postane navika – primjerice omiljenim tonikom nakon 10. čaše vode koju ste popili tog dana.
  • Budite uporni i imajte vjere u sebe! Jednostavno je potrebno određeno vrijeme (prosječno 66 dana!) da se nova radnja pretvori u rutinu i time u naviku. Jasno je; isplati se.

Top 7 zdravih navika

1. Pročišćena prehrana
Pozdravite se s brzom hranom i okrenite se uravnoteženoj prehrani bez umjetnih dodataka i pojačivača okusa. Odaberite nutritivno bogate i svježe namirnice.

2. Pijte dovoljno negazirane vode
Dnevna potreba za vodom ovisi o više čimbenika, između ostalog o tjelesnoj građi, osobnoj razini aktivnosti, postojeće vanjske temperature itd. Dobra smjernica je oko dvije litre negazirane vode dnevno.

3. Krećite se dnevno 30 minuta
Da, mi to zapravo i znamo, čak i Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje najmanje 30 minuta kretanja dnevno, pet puta u tjednu. Neka Vas umiri da je za dobrobit tijela dovoljno lagano opterećenje – primjerice šetnja u prirodi ili vožnja bicikla. Dodatan učinak za zdravlje može se postići redovitim treningom mišića.

4. Dobro se naspavajte
Odmoran san osnova je za naše zdravlje. On osigurava jak imunološki sustav, mentalnu uravnoteženost i bolje funkcioniranje organa i metabolizma. Prosječno je odrasloj osobi potrebno sedam do devet sati sna.

5. Razmišljajte pozitivno
Odlučite se svaki dan na to da želite biti sretni. Započnite svoj dan pozitivnim mislima i vježbajte zahvalnost za ono što imate.

6. Osigurajte svakodnevno trenutke za opuštanje
Obratite pažnju na to da si svaki dan svjesno uzmete nekoliko minuta za sebe – to može biti čitanje novina, 20 dubokih udaha i izdaha ili kratko drijemanje.

7. Priuštite si vrijeme offline
Nekoliko minuta dnevno svoj mobitel ostavite sa strane, zaklopite laptop i isključite televizor – gašenje s tih frekvencija na neko vrijeme čisti je melem za dušu. Vrijeme izvan mreže vratit će Vas u sadašnji trenutak te Vam poklanja vrijeme. Vrijeme u kojem jednostavno možete uživati ne radeći apsolutno ništa.