Active Beauty
Vrtlarenje bez plastike: 5 trikova za vaš zeleni raj

Zero waste u vrtu

Vrtlarenje bez plastike: 5 trikova za vaš zeleni raj

U mnogim područjima svog života nastojimo smanjiti vlastiti ekološki otisak što je više moguće. Bilo da se radi o hrani koju jedemo, odjeći koju nosimo, načinu na koji živimo ili putujemo. Ali što je s vrtlarstvom? Moguće je i vrtlarstvo bez plastike. Slijedite ovih pet jednostavnih savjeta i trikova.

Kreativnošću do zero waste vrtlarenja

Ma, sam pogled na zelenilo odmor je za dušu! No možemo gledati još dalekosežnije, pa odlučiti da pri radu u vrtu i na balkonu pazimo na to da proizvodimo što manje otpada. Postoji izreka „Po muci se poznaju junaci“ - a s obzirom na našu klimu, sada je potrebno pronaći što više novih puteva kako bismo poboljšali našu ukupnu ekološku ravnotežu. Na primjer, jeste li ikada pokušali uzgojiti biljku u loncu za rasadnik od kaširanog papira? Ili što kažete na mali eksperiment u kojem sami napravite gnojivo za biljke? Vrtlarenje bez plastike je moguće - a zahvaljujući kreativnim idejama također je vrlo zabavno!


Pet savjeta za manje otpada pri vrtlarenju

Svaki početak je…

… u ovom slučaju lagan poput sjemenki. Bez njih ne bi bilo cvjetnog i biljnog raja. Umjesto kupnje sadnica u velikim plastičnim vrećicama, mogli bismo se vrlo jednostavno opredijeliti za metodu DIY. Za to je potreban jednostavan drveni okvir koji se postavlja na propusnu podlogu te na sjenovito mjesto zaštićeno od vjetra. Sada možete početi skupljati organski otpad kako biste iz njega dobili kvalitetnu zemlju. A što se to može kompostirati? Evo primjera:
  • vrtni otpad
  • otkos travnjaka
  • nekuhani kuhinjski ostaci
  • talog kave, vrećice čaja i ljuske jaja
  • čisti drveni pepeo
  • piljevina
  • kuhinjski ručnici, papirnati rupčići i nepremazani papir
S druge strane, anorganskim materijalima ili kuhinjskom otpadu koji nije prirodnog podrijetla nije mjesto u kompostu.

Savjet: sav otpad uvijek prethodno usitnite kako bi posao mikroorganizama i stvorenja iz tla koji otpad pretvaraju u kompost, bio još učinkovitiji. Ako nemate dovoljno prostora da sami proizvodite zemlju za biljke, potražite je u reciklažnim centrima ili na odlagalištima gnojiva.

Posude za biljke od papira

Većina sadnica i danas je dostupna u plastičnim posudama. Srećom, postoji alternativa stvaranju tako nepotrebnog otpada. Riječ je o prelasku na biorazgradive posude za biljke. Možete ih kupiti gotove ili ih sami izraditi od starog papira. Svatko od nas kod kuće može pronaći odgovarajući materija: kutije za jaja, rolice toaletnog papira ili novine. Također praktičan savjet - sadnice možete staviti direktno u zemlju, gdje kaširani papir služi poput gnojiva za male biljke.


DIY - gnojivo

Ako imate odgovarajuće zelenje, izvrstan biljni gnoj može se pripraviti u samo nekoliko koraka. Posebno su prikladni kopriva, maslačak ili čičak. Gnojivo se stavlja u kantu s usitnjenim dijelovima bilja pa se sve prelije vodom. Ostavite par centimetara slobodno do ruba posude i na kraju sadržaj kante dobro prekrijte. Narednih tjedan dana promiješajte sadržaj kante jednom dnevno i savršeno gnojivo za biljke bit će spremno. Važno - gnojivo se nikada ne smije koristiti u čistom koncentratu. U pravilu se jedna litra pripremljenog gnojiva razrijedi s deset litara vode.


Revolucija sjemenki

Ne može biti održivije od ovoga! Umjesto da orezane biljke bacate u organski otpad, puno je pametnije proizvesti vlastite sjemenke. Gotovo sve komercijalno dostupne sjemenke povrća su tzv. hibridne sjemenke, koje se nakon jedne sezone više ne mogu reproducirati – u prometu se mogu prepoznati po oznaci "F1". Biljna industrija gotovo da tjera potrošače da se svake godine opskrbe novim zelenilom za svoje balkone ili vrtove. Ne zvuči baš lijepo, zar ne? Međutim, ovaj problem se može izbjeći zahvaljujući sjemenu ili sortnom sjemenu. Organski rasadnici najbolja su mjesta za sadnju naših vrtova, balkončića i gredica kultiviranim sjemenkama umjesto hibridima. I pritom nema otpada. Prava win-win situacija!


Odgovarajući pribor

Vrtlarstvo bez plastike funkcionira samo ako posjedujete prave alate. Rabljeni vrtni alati preporučuju se za grube poslove a dostupni su na web shopovima ili prodavaonicama dvorišnog alata. Ako trebate novi alat za rad, kovani alati s drvenim drškama su najodrživija i najtrajnija opcija. Vrtlarske rukavice od organskog pamuka ili prirodnog lateksa štite od prljavštine i manjih ozljeda. Staklo je dobra alternativa plastičnim posudama, a aluminijske ili cinčane kante traju čitavu vječnost i pouzdani su i stalni suputnici za sve sadašnje i buduće projekte sadnje.