Active Beauty
Rodna medicina: ne tako mala razlika

Osviještenost

Rodna medicina: ne tako mala razlika

Diskriminirajući rodni jaz nije vidljiv samo u profesionalnom životu ili u neplaćenom radu njegovatelja. Lijek koji je potpuno adekvatan samo za muško tijelo? Dugo je to u medicini bio standard. Međutim, u istraživanjima polako dolazi do obrata. Ovdje pročitajte zašto rodna medicina donosi prednosti za oba spola i koji je napredak postignut.

Što je rodna medicina?

Djeluju li lijekovi drukčije na žene nego na muškarce? Očituju li se bolesti različitim simptomima, ovisno o spolu? Komuniciraju li žene i muškarci drukčije s medicinskim osobljem? Rodna medicina postavlja ovakva pitanja. Slijedi holistički pristup, pa tako ne samo biologija i geni, već i društvena uloga i naučeno ponašanje imaju utjecaj na zdravstveno stanje neke osobe.

Muško tijelo dugo je bilo norma
Rodna medicina novo je područje u znanosti. Kao i u mnogim područjima života, i u medicini je čovjek dugo bio mjerilo svega. Ne treba to ni čuditi s obzirom na to da su muškarci dominantno sudjelovali u istraživanjima. Žene su bile isključene iz studija jer je bilo prekomplicirano uzimati u obzir hormonske oscilacije u menstrualnom ciklusu. Također je i rizik od odsutnosti sudionica zbog trudnoća bio prevelik. Znanstvena otkrića dobivena među muškim ispitanicima obično su se primjenjivala i na ženama i to je dovelo do ozbiljnih posljedica. Primjerice, preporučene doze za neke lijekove još uvijek su previsoke za žene. Ne samo zato što su obično manje i lakše od muškaraca nego i zato što su njihov metabolizam i hormonska ravnoteža također drugačiji. Organi, muškarca i žene, osobito jetra, rade drugačije. Budući da se lijekovi najvećim dijelom razgrađuju u jetri, žene također češće pate od nuspojava.

Obrat se polako događa
Prvi radovi u području rodne medicine objavljeni su 1990-ih. Ova tema privlači sve više pažnje, osobito posljednjih godina. Nešto se mijenja i u svijesti pacijenata. Prema jednoj anketi, 87 posto njih bi željelo biti bolje informirano o spolno specifičnim učincima lijekova. Samo trećina je ranije dobila takav medicinski savjet.

Rodna medicina donosi prednost za oba spola

Raširen je pogrešan stav da rodna medicina zagovara samo interese žena. Zapravo, muškarci također imaju koristi kada se u u sklopu medicinskih istraživanja bavi i razlikama među spolovima. Zanima li vas nekoliko primjera?

Muškarci mnogo rjeđe nego žene traže liječničku pomoć i savjete te rjeđe odlaze na preglede. Zbog toga plaćaju visoku cijenu, što je djelomično i razlog zašto je životni vijek žena duži od životnog vijeka muškaraca. Zdravstvene kampanje koje se usmjereno obraćaju muškarcima, ovdje mogu donijeti promjene.

Sada je također poznato da su muškarci osjetljiviji na rak i virusne bolesti od žena jer potonje imaju jači imunološki sustav zbog estrogena. S druge strane, često pate od pretjeranih imunoloških reakcija kao što su alergije ili autoimune bolesti.
Čak i ako kod nekih bolesti postoji stanovita rodna sklonost, medicina se polako oprašta od pojmova “ženska bolest” i “muška bolest” zato što često zaklanjaju pogled na točnu dijagnozu.

Dugo se vremena osteoporoza smatrala bolešću koja pogađa samo žene nakon menopauze. No treba imati na umu da je više od 30 posto muškaraca starijih od 70 godina također pogođeno ovom bolešću. Kada su toga i liječnici svjesni, manje dragocjenog vremena će biti izgubljeno prije no što se primijeni pravi protokol liječenja.

Nove spoznaje u rodnoj medicini

Punom parom radi se na cjepivu protiv raka dojke
U Hrvatskoj svake godine oboli oko 3000 žena. Ono što već znamo - prevencija je najvažnija jer rano otkrivanje spašava živote. No nada i dalje raste. Istraživački tim s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Washingtonu po prvi je put uspješno testirao cjepivo protiv raka dojke na ljudima. Cjepivo bi se moglo koristiti za nekoliko godina.

Cjepivo protiv HIV-a napokon je besplatno
Rak grlića maternice u EU je nakon raka dojke drugi najčešći oblik raka kod žena u dobi od 15 do 44 godine. 90 posto slučajeva uzrokovano je humanim papiloma virusom (HPV), a prijenos se događa kontaktom koža na kožu. Kontracepcijska sredstva poput kondoma ne štite od infekcije. Osobito kod žena bolest često u početku prođe nezapaženo, može dovesti do neplodnosti, a ako se ne dijagnosticira na vrijeme, može dovesti do smrtnog ishoda.

Više informacija o ženskom zdravlju potražite na: dm.hr/zenskozdravlje