Active Beauty
Ove vrste čajeva sada podižu naš imunološki sustav
Tekst: Elisabeth Sas

Snažno djelovanje

Ove vrste čajeva sada podižu naš imunološki sustav

Ima li što ljepše od toga da se kod sve nižih vanjskih temperatura umotamo u omiljenu deku na sofi i priuštimo si čašu toplog čaja? – Ili luksuzni oolong čaj, crni čaj ili dobar stari čaj od kamilice. Čaj će pružiti ne samo ugodu, već, ovisno o vrsti čaja, on ima mnogo pozitivnih djelovanja na naš imunološki sustav.

Jačanje imunološkog sustava s čajem: djelovanje osam različitih vrsta čajeva

Točno početkom zime postavljamo si ponovno pitanje: Koji čaj će se pobrinuti za snažan imunološki sustav? Predstavljamo nevjerojatno djelovanje osam poznatih vrsta čajeva i objašnjavamo s kojim čajem možete ojačati svoj imunološki sustav u hladno godišnje doba.

1. Napunite se antioksidansima zelenim čajem

Zeleni čaj je gotovo 5.000 godina važna ljekovita biljka i dokazano djeluje protiv brojnih bolesti. Koliko ima različitih vrsta čajeva, toliko je mnogostran i njihov učinak. Zeleni čaj može smanjiti razinu kolesterola, svojim antioksidansima jača naš imunološki sustav i zahvaljujući svom sadržaju kofeina predstavlja dobru alternativu za kavu. Osim toga, potiče metabolizam.

2. Smanjite upale s čajem od kamilice

Čaj od kamilice je multitalent među vrstama čaja. Njegova glavna aktivna tvar ja azulen koji iznutra i izvana može smanjiti i spriječiti svaku vrstu upala. Kamilica je zbog svog umirujućeg djelovanja osim toga prikladna kod nervoze te poteškoća sa spavanjem i otpušta grčeve. Nije ni čudo što čaj od kamilice mnogi povezuju s bolešću. Sa žlicom meda i malo limunovog soka brzo se poboljša okus i više ne podsjeća tako snažno na temperaturu i grlobolju.

3. Vitaminski booster s voćnim čajem

Zbog velikog udjela vitamina i mineralnih tvari na našoj polici ne smije nedostajati niti voćni čaj. Zabavna činjenica je da voćni čaj po definiciji uopće nije „prava“ vrsta čaja jer ne sadrži listove biljke čaja, već „samo“ voće. Voćni čajevi su zapravo više zdravi (osvježavajući) napitak s visokim udjelom vitamina. Mogu djelovati umirujuće za djecu i vrhunska su zdrava alternativa za industrijski proizvedeni ledeni čaj ili sok.

4. Čaj od đumbira grije iznutra

Ukusi su oko đumbira potpuno različiti: nekome uopće ne odgovara, a drugi vjeruju u njegovo djelovanje koje jača imunitet. I to s pravom, jer osim svojstava koja potiču cirkulaciju đumbir je pravi ubojica virusa i pomaže u jačanju imuniteta. Gingerol, ljuta tvar đumbira, daje nam dodatno osjećaj da nas grije iznutra. Svejedno uzimate li ga u obliku čaja ili kao shot ujutro: đumbir zaista razbuđuje i često i bolje od šalice kave!

5. Postanite uravnoteženiji uz rooibos čaj

Rooibos čaj spada u vrste čajeva koji su bogati vitaminima i mineralima. On je čistač radikala i pomaže našem tijelu u obrani od bolesti i očuvanju zdravlja. Osim toga je dobar za želudac. To je upravo idealno zimi kada se u adventsko i blagdansko vrijeme previše i nezdravo hranimo. Najmanje jednako važno: rooibos čaj djeluje opuštajuće i pruža uravnoteženost - što je optimalno ako ste pod stresom i tražite mir.

6. Uputite se u daleke svjetove s chai čajem

Kineska riječ „chai“ u prijevodu znači čaj. A pod chai čajem smatramo specijalni začinjeni čaj: crni čaj, obogaćen kardamom, đumbirom, cimetom, klinčićima i mnogim drugim začinima. Tako gotovo i nastaje božićni okus. Ova vrsta čaja je vrlo omiljena prije svega u Indiji i može se uvijek iznova preinačiti i poboljšati s različitim začinima. Tako varira i njegovo djelovanje: dok đumbir ima prethodno navedena svojstva, kardamom primjerice potiče probavu. Zbog crnog čaja kao baze uvijek lagano stimulira i time služi kao zamjena za kavu. Prije svega je chai latte (chai čaj s mlijekom) već godinama apsolutni trendovski napitak koji se nudi u većini kafića.

7. Započnite jutro veselo uz crni čaj

Crni čaj prikladan je za mnoge prilike; ujutro ili kao zamjena za kavu ili poslijepodne u englesko vrijeme za čaj uz dodatak mlijeka. A ako želite smanjiti konzumaciju kave, s ovom vrstom čaja to doduše nećete postići. On naime nema manje kofeina od kave, već samo djeluje drugačije, a načelno i crni čaj ima stimulativno djelovanje i potiče probavu. Međutim, potrebno je više vremena da kofein razvije svoje djelovanje u tijelu, ali i duže traje. Prednost je da se jačina kofeina može samostalno regulirati: kratko vrijeme namakanja za više kofeina u čaju, duže za manje kofeina. Uz to crni čaj manje nadražuje želudac od kave. Prema američkoj studiji crni čaj pomaže i u jačanju imunološkog sustava i uz redovnu konzumaciju potiče imunitet.

8. Krenite u nova carstva s bijelim čajem

Jedna od najmanje poznatih vrsta čaja je bijeli čaj. To je pogrešno, jer je njegov učinak izvanredan: on snažno hladi, sadrži mnogo vitamina C i svojim antioksidativnim svojstvima čak sprječava rak. Kofein sadržan u bijelom čaju djeluje pretežito na središnji živčani sustav (a manje na kardiovaskularni sustav) i tako na nježan način potiče koncentraciju. Jedini nedostatak je da bijeli čaj ima svoju cijenu jer se velik dio proizvodnog procesa sastoji od ručnog rada.

I još više boostera za imunološki sustav možete pronaći ovdje: Je li Vas navala virusa već ulovila? Pomoću ovih kućnih pripravaka kod prehlade i naših savjeta kako da se brzo riješite hunjavice, brzo ćete opet biti fit!