Active Beauty
Endometrioza: uzrok bolova u trbuhu

Žensko zdravlje

Endometrioza: uzrok bolova u trbuhu

Bolovi u trbuhu i neostvarena želja za djecom - otprilike svaka deseta žena boluje od endometrioze. Ovo su najvažnije činjenice o bolesti. Endometrioza može uzrokovati jake bolove u trbuhu kao i neostvarenu želju za djecom. Premda od ove bolesti obolijeva svaka deseta žena, često može proći i do deset godina prije no što se dijagnoza konačno ne postavi. O terapijskim pristupima, uzrocima i dijagnozi razgovarali smo sa stručnjacima.

Što je endometrioza?

Endometrioza benigno je stanje kod kojega se tkivo koje podsjeća na sluznicu maternice, pojavljuje izvan maternice. Imunološki sustav potom reagira na tkivo te se razvija kronična upala. Otprilike 10 do 15 posto svih žena u reproduktivnoj dobi zahvaćeno je endometriozom. "Međutim, broj neevidentiranih slučajeva mogao bi biti znatno veći", pojašnjava dr. Janschek, voditelj Centra za endometriozu u Villachu. „Postoje i žene koje gotovo da i nemaju simptome.“ Međutim, kod mnogih bolest prate jaki bolovi.

Simptomi koji su tipični za endometriozu:

  • jaka menstrualna bol
  • bol u donjem dijelu trbuha neovisna o mjesečnici
  • neostvarena želja za rađanjem djece
  • bolan spolni odnos
  • bol u leđima
  • nelagoda u crijevima ili osjećaj punoće
Ako su bolovi toliko intenzivni da ograničavaju kvalitetu vašega života, trebali biste neodgodivo posjetiti liječnika.

Što uzrokuje endometriozu?

Postoji nekoliko teorija o tome kako nastaje endometrioza. „Moguće je da endometrijsko tkivo prodire u trbušnu šupljinu te se tamo nastavlja nakupljati“, pojašnjava Janschek. "Prema drugoj teoriji menstrualne kontrakcije uzrokuju invaziju endometrija dublje u tkivo maternice, što se naziva adenomioza. Prema trećoj teoriji određene matične stanice mogu se transformirati u stanice endometrija u tijelu.”

Zašto se dijagnoza endometrioze postavlja prekasno?

Put do dijagnoze nerijetko je dug. Oboljeli trenutačno čekaju osam do deset godina kako bi se postavila točna dijagnoza. "Endometrioza ima mnogo lica", kaže Janschek. “Podskupine bolesti često proizvode simptome koji se ne bi odmah povezali s endometriozom. Nažalost, menstrualne se bolove još uvijek kvalificira kao uobičajene, čak i ako su toliko jaki da imaju utjecaja na privatni život, posao ili školu. Nažalost, bolest je još uvijek podcijenjena. Unatoč tome, svijest o bolesti polako raste.”

Kako se postavlja dijagnoza endometrioze?

Ako sumnjate na to da imate endometriozu, najbolje bi bilo da se obratite svome ginekologu koji će vas uputiti na daljnje liječenje. "Na početku se provodi detaljna anamneza (ispitivanje i bilježenje simptoma i povijesti bolesti pacijenta) u kojoj se isključuju drugi uzroci boli", opisuje Janschek. “Potom slijedi ginekološki pregled i dubinski ultrazvučni pregled. Većina oblika endometrioze može se otkriti već u ovoj fazi.”

Kako endometrioza utječe na želju za začećem?

Različiti čimbenici mogu utjecati na želju za rađanjem djece. Endometrioza može zahvatiti stijenku maternice ili jajnike. Priraslice i upalna žarišta u abdomenu također predstavljaju mehaničke prepreke. Kod operativnih zahvata na jajnicima, nažalost uvijek se uklanja i zdravo tkivo. Bolest se uvijek mora precizno odrediti kako bi se pacijentica liječila na najbolji mogući način i kako bi joj se pomoglo da ostane u drugom stanju. Iz raznih razloga endometrioza može dovesti i do poremećaja implantacije oplođenog jajašca ili, pak, izazvati komplikacije dok traje trudnoća ili porod.

Što možemo učiniti da spriječimo endometriozu?

Liječenje endometrioze ovisi o tipu bolesti i željama pacijentice. Sve dok nemaju želje za djecom i dok je prisutan blagi oblik endometrioze, dvije trećine žena mogu se liječiti hormonskom terapijom s malo ili bez simptoma. U prvome redu, učinkoviti su pripravci s luteinizirajućim hormonima ili klasične (kontracepcijske) pilule, kaže Janschek. “Iako oni ne mogu eliminirati bolest, sprečavaju daljnji razvoj endometrioze. Druga mogućnost liječenja je stavljanje tijela oboljele osobe u umjetnu alternaciju. Međutim, kod dužeg liječenja potrebno je uzimati malu dozu ženskih hormona kako bi se izbjegle ozbiljne nuspojave poput valunga, znojenja i smanjene gustoće kostiju. Od jeseni 2023. takav će pripravak biti dostupan i za oralnu primjenu. Trenutačno se primjenjuje ubrizgavanjem.” “Važno je da liječnik specijalist precizno definira bolest kako ne bi došlo do previda kod teških oblika endometrioze. U nekim slučajevima nužno je odlučiti se za operaciju, kako bi se očuvale funkcije organa”, kaže Janschek. “Međutim, liječenje lijekovima samo je dio liječenja. U idealnom slučaju trebalo bi se opredijeliti za holistički pristup liječenju. Zdrava prehrana s fokusom na tradicionalnu mediteransku prehranu, redovito bavljenje sportovima izdržljivosti, akupunkturu te biljne mješavine koje djeluju protiv grčenja te vraćaju hormonalnu ravnotežu upotpunjuju niz tretmana. Također je važno naučiti zdrave strategije suočavanja s bolešću!”