Active Beauty
Pet sportskih disciplina u trendu koje ćemo probati 2024.

Popularne discipline u fitnessu

Pet sportskih disciplina u trendu koje ćemo probati 2024.

Svaki trend ne moramo slijediti, ali o trendovima možemo biti dodatno informirani. Donosimo novi tekst o aktualnim trendovima u sportu. Možda otkrijete kako bi vam neki od njih mogao pružiti zadovoljstvo? Upravo to i jest najbitnija stvar kod svakog sporta – treba biti zabavan. Nakon puno godina trčanja i joge konačno smo spremni isprobati nešto novo.

Ovih pet sportova u trendu bit će nam jako zabavni u 2024.

1. Vježbat ćemo HIIT i u zatvorenom i na otvorenom 2024.

HIIT je skraćenica za High Intensity Interval Training, a zove se tako zato što donosi istinski izazov za tijelo te nam omogućuje da treniramo uz vrlo visoku frekvenciju pulsa. Ovaj trenutačno vrlo popularan oblik treninga jako je popularan kod žena i muškaraca jer potiče sagorijevanje masti, omogućuje više snage i mišićne mase te općenito pridonosi poboljšanju kondicije. Dakle, ako želite posebno dobro oblikovati svoje tijelo, HIIT je pravi izbor. Trening je strukturiran tako da se vrlo intenzivni intervalni treninzi izmjenjuju s kratkim fazama odmora. Puls pritom ubrzano raste, dok tijelo radi punom parom na treninzima koji često traju samo 10 - 30 minuta. Nerijetko nam je lakše pronaći vremena za kratki, intenzivni trening nego za 60-minutno trčanje bez stanki. Prema studijama, učinak u pogledu kondicije je isti. Osobito su na dobitku žene jer bi ionako od 40. godine trebale raditi na održavanju i izgradnji mišićne mase. Sada postoje brojne aplikacije s vrlo dobrim uputama za vježbanje. Vježbati se može samo s vlastitom tjelesnom težinom ili s lakšim utezima za noge ili bučicama.

2. Spikeball u proljeće i ljeto 2024

Za sve koji vole društvo, zabavu i sport, spikeball je odličan način za održavanje kondicije na timskoj razini. Igra loptom iz 80-ih iziskuje određenu razinu osnovne kondicije. Igra se malom lopticom, polje za igru nije ograničeno, za razliku od odbojke, stalno se krećete i trčite. Također biste trebali moći bez problema izvoditi skokove. Spikeball nije prikladan za osobe s problemima s koljenima ili opterećenim zglobovima i bolovima u leđima jer igra zahtijeva nagle pokrete.

3. Piloxing: sportski trend iz Hollywooda

Trebao bi izgraditi mišiće, tonirati tijelo i pomoći vam da postignete tijelo o kakvome sanjate: piloxing, grupni intervalni trening, kombinacija je pilatesa i boksa (usput, ovdje pročitajte zašto je boks sve popularniji među ženama). Vježbe inspirirane pilatesom jačaju dubinske mišićne skupine. Kombiniraju se s elementima boksa koji potiču mobilnost. Trenažni učinak piloxinga pojačan je posebnim rukavicama koje su opremljene utezima.

4. Barre-Workout: Fit sa balerina treningom

Barre jedan je od trenutačno popularnih sportova koji naglašava i oblikuje cijelo tijelo. Intenzivni trening zu baletnu šipku kombinira elemente baleta s pilatesom i jogom. Mješavina brzih i sporih pokreta vrlo je učinkovita i – poput mnogih sportova u trendu – dolazi iz SAD-a, gdje je vrlo popularna među modelima i influencerima. Budući da barre-treninzi prvenstveno treniraju dublje mišićne skupine, jedan trening vrlo je naporan. (Kako spriječiti ili brzo izliječiti upalu mišića možete pročitati ovdje.)

Ritmična popratna glazba čini barre-treninge zabavnim te potiče ritam i koordinaciju. Za ovakve treninge ne treba vam nikakva posebna oprema, dovoljne su protuklizne čarape i uska sportska odjeća (kako biste brže prepoznali loše držanje). Ostatak opreme osiguravaju posebno opremljeni fitness-studiji koji nude barre-treninge.

5. Vožnja bicikla na otvorenom u toploj sezoni

Tijekom posljednjih nekoliko godina mnogi ovisnici o fitnessu otkrili su svoju ljubav prema sportovima na otvorenom. Na vrhu liste takvih sportova nalazi se biciklizam. Bez obzira je li riječ o brdskom biciklizmu, opuštenoj vožnji biciklom vikendom ili dužim putovanjima na e-biciklu, vožnja bicikla je sportska disciplina na otvorenom u trendu u 2024. Prema anketama preko 56 posto Austrijanaca kaže da ih vožnja bicikla čini sretnima. Većina ljudi vozi kako bi se opustili, no fokus je i na vježbanju na svježem zraku kao i vježbanju na biciklu. Dodatan benefit za cijelu obitelj: čak i maleni imaju prednosti od bicikliranja u prirodi tako da ništa ne bi trebalo stajati na putu zajedničkim obiteljskim vožnjama koje donose blagodat za zdravlje. Dodatno, kvalitetni e-bicikli za duge planinske ture sada se mogu jednostavno unajmiti na bilo kojem odredištu za odmor.

6. Peloton se može trenirati i zimi

Tijekom pandemije postojao je trend relativno jednostavnih kućnih sportova bez opreme koji se izvode samo s pomoću vlastite tjelesne težine i koji se mogu izvoditi kod kuće na podlozi za jogu uz upute iz aplikacije. Sada se taj trend dodatno razvio. Također je u porastu individualno treniranje, a peloton se izvodi uz sportsku opremu visoke tehnologije i usmjereni trening kao u fitness-studiju. Peloton je poznat cijelome svijetu još od lansiranja spinoffa Seksa i grada “And Just Like That”. Na vođenim treninzima vježbate s virtualnim trenerom, uz vrhunsku opremu i prvoklasne vježbe, kao da ste u teretani – ali niste, nego ste kod kuće. Moguće je voziti bicikl, trčati ili vježbati, a sve je usklađeno zahvaljujući posebno razvijenoj aplikaciji Peloton. Prednost: tečajevi su dostupni u bilo kojem trenutku na zaslonima uređaja i u aplikaciji. Iskusni treneri pružaju virtualnu podršku, a u ponudi je više od 14 disciplina za fizičko i mentalno zdravlje.

Dodatni savjet: dm ima veliki izbor kinezioloških traka za bavljenje sportom.