Kao majka skoro četverogodišnjeg dječaka s celijakijom, znam koliko je teško održavati bezglutensku prehranu u svakodnevnom životu. Međutim, također je osobni izazov neprestano senzibilizirati one oko sebe i riješiti se tvrdoglavih zabluda: suprotno uvriježenom mišljenju, celijakija je kronična autoimuna bolest koja se ne može izliječiti.

Koji znakovi mogu ukazivati na moguću celijakiju?

Dijagnoza celijakije za nas je bila potpuno neočekivana. Od uvođenja dohrane sumnjali smo da s hranom nešto nije u redu. No, naša nam je pedijatrica prva rekla da se radi o celijakiji.

Pedijatri na internetu navode „kronične bolove u trbuhu, zatvor, nedostatak željeza, povišene vrijednosti jetre, defekte zubne cakline, nejasne kožne simptome, probleme sa zglobovima, lošu pokretljivost, glavobolje, depresiju itd., koji se razvijaju tek u adolescenciji ili odrasloj dobi ”.

Proljev, gubitak apetita i napuhan trbuh također mogu biti mogući znakovi. Aretej iz Kapadokije opisao je celijakiju prije 2000 godina starogrčkom riječi "koilia".

No, sve više djece s celijakijom ima jedva primjetne simptome. Tako je bilo i s našim sinom: primijetilo se da i u dobi dohrane ne voli kruh i tjesteninu, a više voli rižu i kašu. No kod djeteta koje još ne može govoriti, teško je pronaći uzrok. Zato sam jako zahvalna našoj pedijatrici što je sumnju usmjerila na pravi način.

Danas znam: obično se prvi simptomi kod male djece pojavljuju tri do šest mjeseci nakon uvođenja prvih žitarica, kruha, tjestenine ili dvopeka. Znači, obično oko prvog rođendana.

Što uzrokuje celijakiju u tijelu i kako se autoimuna bolest može dijagnosticirati?

Celijakija je bolest tankog crijeva kod koje tijelo ne može razgraditi određeni protein iz žitarica - gliadin. Umjesto toga, stvaraju se protutijela koja napadaju i oštećuju sluznicu i resice tankog crijeva.

Ta se protutijela mogu otkriti u krvi. Gastrointestinalnom endoskopijom, kojom se uklanja tkivo iz dvanaesnika, može se utvrditi radi li se o celijakiji, intoleranciji na gluten ili alergiji na pšenicu.

Uzorak tkiva može se uzeti kod djece koja imaju značajno povećanu vrijednost antitijela u posebnom krvnom testu. U drugom testu krvi otkrivaju se daljnja antitijela i genetski markeri koji ukazuju na stupanj rizika.

Kontaktne točke za pouzdano postavljanje dijagnoze kod djece, osobito dok su još sasvim mala, su specijalizirane klinike i odjeli u bolnicama. Ovdje pogođene obitelji također dobivaju savjete o prehrani i početnu pomoć kod kuće.

Kako bi se izbjegli problemi u razvoju, kao i ozbiljna oštećenja crijeva i ozbiljne sekundarne bolesti, neophodno je pridržavati se stroge dijete.

Na što morate obratiti pozornost kada provodite bezglutensku dijetu kod kuće?

Čak i najmanje količine žitarica koje sadrže gluten, točnije 0,08 g, mogu izazvati simptome kod oboljelih. Zato je važno osigurati najveću moguću higijenu kuhinje. U praksi to znači imati duplikat svih kuhinjskih pomagala kao što su daske za rezanje, drvene žlice, noževi za rezanje kruha i radne površine koje dolaze u dodir s namirnicama koje sadrže gluten.

Na primjer, kuhinju smo podijelili u dva dijela: jedan kuhinjski ormarić rezerviran je za bezglutenske proizvode našeg sina, drugi je rezerviran za kruh s glutenom koji jedemo navečer kad sin spava.

Preostale dnevne obroke – doručak i ručak – kuhamo bez glutena za cijelu obitelj.

Koje su namirnice bez glutena?

Srećom, sada postoji veliki izbor proizvoda bez glutena. Ovo je osobito praktično ako želite pripremati hamburgere, rolice ili druge male zalogaje za užinu.

No mnoge vrste žitarica također su prirodno bez glutena. Tu spadaju kukuruz, riža, proso, heljda, kvinoja, amarant, canihua i teff. Potonja žitarica koja još nosi naziv patuljasto proso, ima blago čokoladni okus i idealna je za palačinke i kolače. Prema studiji Medicinskog centra Sveučilišta u Leidenu, čak se kaže da teff ima ljekoviti učinak na oštećenu sluznicu tankog crijeva za one koji boluju od celijakije.

Je li zob bez glutena?

Iako je zob jedna od žitarica bez glutena, do kontaminacije može doći tijekom procesa prerade – od kombajna do mlina za žitarice. Bezglutenska zob se stoga smije uzgajati samo na područjima gdje žitarice koje sadrže gluten nisu uzgajane dulje od dvije godine.

Iako su sva europska društva za celijakiju odobrila zob bez glutena za oboljele od celijakije, avenin sadržan u zobi kod nekih može izazvati iritaciju crijeva. Morate se estirati kako biste saznali kojoj skupini pripadate.

Važno je da nakon dijagnosticiranja celijakije prvo izbacite zob iz prehrane na dulje vrijeme dok se crijeva ne regeneriraju. Tek tada postupno testirajte kako vaše tijelo reagira na zob.

Sve povrće je prirodno bez glutena

Krumpir, a posebice krumpirov škrob danas su za nas među najvažnijim izvorima ugljikohidrata. Osim toga, mahunarke poput leće, graška, slanutka, graha i soje važan su izvor proteina i od njih se sve više rade šareni rezanci.

Gdje se sve nalazi gluten?

Gluten se ne nalazi samo u najčešćim vrstama žitarica - osobito pšenici, piru, ječmu, raži, zelenim zrnima i komercijalnoj zobi. Ove vrste žitarica sadrže gluten koji oboljeli od celijakije ne mogu razgraditi.

Pšenica je popularno sredstvo za punjenje i vezivanje, posebno u industrijski prerađenoj hrani. Gluten se često krije u proizvodima koji sadrže pšenični škrob, žitne pahuljice ili krušne mrvice. Čak i hrana koja je prirodno bez glutena može sadržavati pšenicu, a time i gluten.

Tu spadaju gotova jela koja nikako ne biste očekivali: na primjer u temeljcima, pomfritu, (sojinim) umacima, kobasicama, čipsu, kečapu, senfu, mješavinama začina, sladoledu pa čak i čokoladi (!)!

Osim pšeničnog škroba, za to je zaslužan ekstrakt ječmenog slada koji je također popularan u proizvodnji hrane. Čitanje sastojaka mi je kao majci postalo navika. Mogu od pomoći biti i određene aplikacije.

Kako svladati svakodnevni obiteljski život bez glutena

Nakon što je našem sinu prije više od dvije godine dijagnosticirana celijakija, dobro smo se upoznali s bezglutenskom prehranom kod kuće. Drugačije je u restoranima, na putovanju ili u vrtiću. To nam je još uvijek svakodnevni izazov koji zahtijeva puno planiranja i organizacije.

Tako vikendom pripremamo ručkove koje sinu nosimo u vrtić. Tu je i mala kutijica s već zapakiranom hranom poput muffina, kolačića i grickalica za slučaj da u vrtiću (opet) bude neka torta iznenađenja s glutenom za djecu.

Općenito, svi slatkiši i komadići čokolade su teški. Čak i Smarties sadrže gluten. Nažalost, nedavno sam to ponovno otkrila na rođendanskoj proslavi gdje je bila bezglutenska torta posebno za mog sina. Bila je ukrašena Smarties bombonima.

Što je moj sin stariji, to je nama kao roditeljima sve teže kontrolirati njegovu prehranu. No, preko roditelja njegovih prijatelja znam i da se posebno djeca predškolske dobi vrlo savjesno nose s alergijama, bilo kod sebe bilo kod drugih.

Inače, na roditeljskim večerima nastojimo senzibilizirati i druge roditelje za tu temu. U vrtiću smo ostavili bezglutensku knjižicu recepata i bezglutensku univerzalnu mješavinu brašna te popis svih namirnica koje naš sin ne smije jesti.


Zaključak:
Ipak, želja mi je ohrabriti sve roditelje koji se tek kratko bave ovom temom: celijakija podrazumijeva doživotnu promjenu prehrane, brojna ograničenja na putovanju, u pokretu i restoranima, ali znači i odricanje..

No dijagnozu celijakije možete vidjeti i kao priliku da se svjesno posvetite temi prehrane. Također, ne slažem se s predrasudom da prehrana bez glutena uzrokuje simptome nedostatkaodređenih vitamina, minerala i elemenata.

Proseno brašno, mahunarke, amarant i riža od cjelovitog zrna sadrže mnoge važne minerale i elemente u tragovima koji su često zanemareni u konvencionalnoj prehrani!