Active Beauty
Hormonska joga: povratak u ravnotežu

Žensko zdravlje

Hormonska joga: povratak u ravnotežu

Dinah Rodrigues kaže da su žene sklone ostaviti po strani misli o menopauzi, mjesečnici i promjenama raspoloženja. Psihologinja iz São Paola smatra se utemeljiteljem hormonske joge. Željela bih pomoći ženama da same reguliraju ravnotežu hormona i tako osiguraju više unutarnje ravnoteže i sreće u životu.

Što je hormonska joga?

U hormonskoj jogi spajaju se najrazličitiji oblici joge: ona kombinira elemente hatha i kundalini joge s tibetanskim energetskim vježbama. Trebala bi spriječiti tegobe tijekom menopauze, kao i menstrualne probleme, a trebala bi čak pomoći i kod neostvarene želje za djecom. Hormonska joga kakvu danas poznajemo, datira od vremena Brazilke Dinah Rodrigues. Prije otprilike 20 godina objavljen je njezin vrlo hvaljen i nedavno ponovno objavljen bestseler “Hormonyoga”. Otkad je objavljena, knjiga je inspirirala žene diljem svijeta da pronađu samoodlučan i učinkovit način izlaska iz kroničnih bolesti.

Kome je namijenjena hormonska joga?

Dinah Rodrigues razvila je hormonsku jogu kada je i sama imala menopauzu. Sukladno tome, vježbe su namijenjene suzbijanju pada ženskih hormona koji je tipičan za menopauzu. S početkom menopauze smanjuje se proizvodnja estrogena i progesterona. Taj pad razine hormona može dovesti do simptoma različite težine. Najčešće su promjene raspoloženja, glavobolje, valunzi i problemi sa spavanjem. No čak i mlađe žene sve češće imaju probleme s hormonima, poput jakih menstrualnih bolova ili neredovitog menstrualnog ciklusa. Vježbe također mogu vratiti hormonsku ravnotežu. Iako se uvelike razlikuju od klasične hatha joge, jednostavne su za vježbanje i ne zahtijevaju posebno predznanje.

Kako funkcionira hormonska joga?

Hormonska joga uključuje veliki izbor stilova joge. Dinah Rodrigues svoju tehniku opisuje kao unutarnju masažu svih onih organa i žlijezda koji su odgovorni za proizvodnju hormona. Određenim tehnikama disanja i ciljanom kontrolom energetskih tokova u našem tijelu, takozvane prane, treba aktivirati i održavati ravnotežu hormona. Kombinacija asana i tehnika disanja stimulira endokrine žlijezde i oslobađa novu energiju koja se uz pomoć vježbi vizualizacije usmjerava na željena mjesta u tijelu. Učinkovite tehnike opuštanja također su posebno važne u hormonskoj jogi. Stres posebno ima negativne učinke na ravnotežu ženskih hormona i inhibira proizvodnju progesterona i estrogena. Zato su vježbe meditacije i opuštanja važan dio svake jedinice hormonske joge.

Pomaže li hormonska joga u menopauzi?

Menopauza je vjerojatno jedna od najizazovnijih faza u životu žene. Vrijeme mjesečnice i hormonske kontracepcije te trudnoće, poroda i dojenja su pri kraju. Uz ovu unutarnju fazu oproštaja, tu su i novi izazovi, ponekad i tegobe koje obilježavaju menopauzu. Mnoge žene pate od valunga ili nesanice koji se vrlo dobro mogu ublažiti blagim vježbama joge. Već dobrih 20 godina žene govore o pozitivnom učinku hormonske joge na ženski organizam tijekom menopauze. Važno je vježbama pristupati polako i točno promatrati što rade u vlastitom tijelu.