Active Beauty
Prehrana tijekom menopauze: na što biste trebali pripaziti?

S tekom

Prehrana tijekom menopauze: na što biste trebali pripaziti?

Zdrav način života uz redovitu tjelovježbu i uravnoteženu prehranu najbolji je način kako se osjećati dobro u svojoj koži i ostati u formi u bilo kojoj životnoj dobi. No za vrijeme menopauze posebno biste morali pripaziti na svoj jelovnik. Uostalom, mnoge tjelesne i psihičke tegobe moguće je ublažiti osviještenom prehranom koja pogoduje zdravlju.

Menopauza: žensko tijelo u fazi promjene

Oko 50. godine žene ulaze u klimakterij, poznat i pod pojmom menopauze. U godinama prije i nakon posljednje menstruacije (menopauza), ravnoteža hormona u tijelu se mijenja. Tijelo postupno sve manje proizvodi estrogen i progestin, što može prouzročiti tipične simptome menopauze kao što su: valunzi, znojenja, debljanje ili probavni problemi. No promjena prehrane tijekom menopauze može značajno utjecati na posljedice zbog nedostatka hormona.

Prehrana tijekom menopauze: ovako možete ublažiti simptome

Valunzi

Najčešće su obilježje menopauze – gotovo 2/3 svih žena koje prolaze kroz menopauzu pate od valunga. Još nije jasno zašto do njih dolazi. Vjerojatno ih uzrokuje pad razine estrogena u organizmu, što dovodi do oscilacija u ravnoteži temperature ženskog tijela. Niske razine šećera u krvi također mogu biti povezane s valunzima.

Simptome je moguće ublažiti uz pomoć prirodnih začina te blagotvornih pića poput vode ili biljnih čajeva. Osobito je preporučljiva kadulja koja se tradicionalno koristi za smanjenje valunga. Eterična ulja u kadulji ili drugim aromatičnim biljkama, poput origana, inhibiraju živčane završetke znojnih žlijezda, pa one tada proizvode manje znoja.

Izbijanje znoja

Do znojenja može doći kada razina šećera u krvi padne prenisko, a to se događa između obroka. Zato je obroke potrebno uzimati redovito.

Simptome je moguće ublažiti grickalicama s niskim udjelom šećera i visokim udjelom bjelančevina od cjelovitih žitarica što se i preporučuje jer grickalice s visokim udjelom šećera mogu izazvati snažne oscilacije razine šećera u krvi. Prehrana bogata proteinima dulje vas drži sitima i smanjuje porast razine šećera u krvi. Izvori životinjskih proteina su, na primjer, riba, jaja ili mliječni proizvodi, dok su mahunarke poput graška i leće izvori biljnih proteina.

Povećanje težine

Tijekom menopauze mnoge žene imaju sklonost k debljanju, a salo im se nakuplja oko bokova. Hormonske promjene utječu i na zadržavanje vode u organizmu.

Simptome je moguće ublažiti zdravim i aktivnim načinom života. Osviješteno uključite sezonsko povrće u svoju prehranu, pa ćete tako lakše smanjiti kalorije i u organizam unijeti važne nutrijente. Uvijek je dobro osloniti se na namirnice od cjelovitih žitarica umjesto na proizvode od bijelog brašna s jednostavnim ugljikohidratima.

Problemi s probavom

Pad razine estrogena također može utjecati na probavu, što dovodi do neugodnih probavnih smetnji i zatvora.
Simptome je moguće ublažiti dovoljnim unosom tekućine i vlakana u organizam kako bi crijeva optimalno funkcionirala. Dnevno je preporučljivo unositi 30 grama vlakana, što je lako postići prehranom koja se sastoji od cjelovitih žitarica, orašastih plodova, sjemenki i povrća. Biljke kao što su maslačak, krasuljica, estragon ili peršin sadrže važne gorke tvari koje potiču probavu.

Pravilnom prehranom njegujemo i kožu

Menopauza ostavlja vidljive tragove i na koži. Kolagen, koji strukturno osnažuje kožu, propada. Kako biste u ovoj životnoj fazi svojoj koži pružili optimalnu podršku, trebali biste se osloniti na tri stupa: hranu bogatu proteinima, puno tekućine i uravnotežen unosa vitamina. Metabolizmu kože najviše pogoduje vitamin C koji se nalazi u agrumima, krumpiru, paprici i kupusu, kao i vitamin A koji se nalazi u mliječnim proizvodima, špinatu, žumanjcima, jetri i ribi. Vitamini B skupine, koji dobro štite kožu, nalaze se, između ostalog, u žitaricama, orašastim plodovima i mliječnim proizvodima.