Active Beauty
Vegetarijansko roštiljanje: tri jednostavna recepta

Hot stuff!

Vegetarijansko roštiljanje: tri jednostavna recepta

Sezona roštilja počinje s prvim zrakama sunca. Da nakon krumpira u foliji ne ostanemo bez ideja, kao mantru smo uzeli vegetarijansko roštiljanje. Zagrijte roštilj i dobar tek!

Veganske enchilade

Sastojci za 4 porcije:

Priprema:

Naribajte sir cheddar. Prepolovite avokado, uklonite koštice, meso odvojite od kore i narežite na kockice. Operite i usitnite jalapeno paprike. Operite, osušite korijandar i mentu, listove počupajte sa stabljike. Operite limete. Jednu narežite na komade, stavite u posudu i odložite sa strane. Drugu ocijedite. Četiri tortilje raspodijelite na dva lima za pečenje, pospite sirom cheddar i preko toga pokapajte 2 žlice kiselog vrhnja. Stavite u pećnicu na 2-3 minute (ili kratko na roštilj) sve dok se sir ne otopi. Nakon toga obložite grahom, kukuruzom, avokadom, jalapeno paprikama i biljem te pokapajte sokom od limete. Ostatak kiselog vrhnja raspodijelite preko toga, začinite sa solju, paprom i malo čilija. Zatim prekrijte svaku s dodatnom tortiljom i lagano pritisnite. Po želji tortilju kratko stavite na roštilj.
Zatim prepolovite na četiri dijela i odmah poslužite. Dodajte komadiće limete za kapanje.

Humus s lepinjom

Sastojci za 4 porcije

  • 2 češnja češnjaka
  • 220 g slanutak iz staklenke, ocijeđen (npr. marke dmBio)
  • 2 žlice tahina (npr. dmBio tahini od sezama)
  • 2 žlice limunovog soka
  • 4 žlice maslinovog ulja (npr. marke dmBio)
  • sol • 1/2 žličice Ras el Hanouta (mješavina začina) • 1/2 žličice kim u prahu (kumin)

Najbolje uz to: svježa lepinja

Priprema:

Ogulite češnjak i grubo ga nasjeckajte. Sa slanutkom, tahinom, limunovim sokom, 3 žlice maslinovog ulja i eventualno malo vode izradite kremasti pire u mikseru. Začinite sa solju, Ras el Hanoutom i kimom i stavite u posudu. Pokapajte s preostalim maslinovim uljem i pospite s malo Ras el Hanouta.
Lepinju pecite na roštilju ili u pećnici 4-5 minuta. Podijelite na komade i poslužite s humusom.

Breskva s roštilja s Harissa tofuom

Sastojci za 4 porcije:

Za ukrašavanje: jestivo cvijeće; npr. latice karanfila

Priprema:

Narežite tofu na kriške debljine 1 cm. Oljuštite češnjak, narežite na sitne kockice, pomiješajte s Harissa začinom, maslinovim uljem, sokom od limete, sirupom od datulja i malo soli i papra. Tofu stavite u mješavinu začina i marinirajte najmanje sat vremena. Operite, prepolovite breskve i izvadite koštice. Očistite, operite i osušite rikolu.
Tofu i breskve uz okretanje pecite na dobro prethodno zagrijanom roštilju 4-5 minuta (alternativno se može koristiti pećnica na 200 °C gornje i donje zagrijavanje). Rikolu raspodijelite na pladanj, na to stavite breskve i tofu. Sjemenke pomiješajte s limunovom koricom i pospite preko svega.
Ukrasite s laticama i poslužite.
 
Ovi recepti dokazuju: Vegetarijansko roštiljanje je sve samo ne dosadno!
Na dm.hr možete pronaći ostale inspiracije za večeri uz roštilj - potpuno bez mesa.