Active Beauty
Muško zdravlje: 10 savjeta kako muškarci mogu ostati fit i zdravi
Tekst: Birgit Brieber

Briga

Muško zdravlje: 10 savjeta kako muškarci mogu ostati fit i zdravi

Muškarci ne shvaćaju toliko ozbiljno mjere opreza kada je riječ o zdravlju: manje se brinu o sebi, češće su kronični bolesni, kraće žive i rjeđe odlaze liječniku. Donosimo najvažnije preventivne savjete o muškom zdravlju kako bi i vaš voljeni naučio brinuti o sebi.

Muškome zdravlju treba posvetiti više pažnje

Muškarci imaju kraći životni vijek od žena, češće su kronični bolesnici, 25 % rjeđe odlaze liječniku, manje vode računa o preventivi, ali u prosjeku 15 % duže provode u bolnici ako se nešto dogodi i obole. Brojke su alarmantne i kad je riječ o mentalnom zdravlju i kvaliteti života: tri četvrtine svih samoubojstava počine muškarci. Imaju manje društvenih kontakata, manje vježbaju, pogotovo što su stariji, manje se hrane zdravo i vjerojatnije je da neće ništa napraviti kada primijete fizičke promjene. Ovo je jedan od razloga zašto je inicijativa mladića iz Adelaidea u Australiji objavljena na internetu prije 20 godina kako bi se skrenula pozornost na temu koja je jednako važna koliko i premalo tretirana, a riječ je o zdravlju muškaraca. Ključne točke pokreta, koji kombinira englesku riječ za brkove ("moustache") s nazivom mjeseca studeni+og ("movember"), su: najčešći oblici raka kod muškaraca, poput raka prostate i testisa, kao i mentalno zdravlje i prevencija suicida.
Donosimo deset savjeta kako muškarci mogu bolje brinuti o svom zdravlju.

Trebali biste imati na umu ovih deset savjeta za muško zdravlje:

1. Zdravstveni savjet za muškarce: krećite se

Prema najnovijim studijama, samo 4000 koraka dnevno dovoljno je da značajno smanji rizik od kardiovaskularnih i kancerogenih bolesti. Da biste to realizirali, morate svaki dan hodati normalnim tempom ukupno oko 40 minuta – bez obzira na to idete li na posao, u pekarnicu ili navečer šećete po susjedstvu...

2. Zdravstveni savjet za muškarce: recite kako se osjećate

Sagorijevanje, krize i depresija podjednako često pogađaju muškarce i žene, ali se rjeđe dijagnosticiraju kod muškaraca - često zato što se previše srame govoriti o navodnim slabostima. No, prava snaga dolazi od onih koji se brinu za sebe i svoje prijatelje - također u smislu svog mentalnog stanja.

3. Zdravstveni savjet za muškarce: redovito se kontrolirajte

“Repair medicine”: vjerojatno biste ovaj izraz radije čuli u radionici klasičnih automobila nego kod liječnika. Zato bi muškarci nakon 45. rođendana morali poduzimati redovite mjere opreza – i jednom godišnje provjeravati svoju zdravstvenu sposobnost.

4. Zdravstveni savjet za muškarce: češće razgovarajte s prijateljima

Dugoročne studije pokazuju da za zdravlje i dug život moramo biti integrirani u zajednicu i imati stabilne odnose koji nas podržavaju. Dakle, razgovarajte o srdačnim stvarima ne samo sa svojom ženom, već i sa svojim najboljim prijateljem!

5. Zdravstveni savjet za muškarce: posjetite urologa jednom godišnje

Ne, nije zabavno, ali od 45. godine (ili od 40. ako imate takvu obiteljsku anamnezu) obvezno je redovito posjećivati urologa. Rano otkrivanje i liječenje raka prostate ili testisa može spasiti živote.

6. Zdravstveni savjet za muškarce: održavajte svoj um u formi

Rješavajte križaljke, čitajte novine ili redovito raspravljajte o aktualnim političkim događajima s kolegama: duhovno sudjelovanje u životu čini vas samodostatnim, neovisnim do duboke starosti - i sretnijim!

7. Zdravstveni savjet za muškarce: obratite pozornost na tjelesne signale

Odjednom imate problema sa spavanjem, penjanje uza stepenice postaje vam sve teže ili osjećate stres i sve veći pritisak? Molimo vas da na takve znake obratite veću pažnju! Čak i mali znakovi mogu biti pokazatelji ozbiljnih problema.

8. Zdravstveni savjet za muškarce: uživanje umjesto odricanja

Zdrava prehrana ključna je za dobar život - i ključna za održavanje forme čak i nakon 30. godine života i povezanih metaboličkih promjena. Ako vam “promjena prehrane” zvuči previše drastično, preporučujemo da proširite svoj jelovnik laganim mediteranskim jelima koja su vam prijala na godišnjem odmoru, energizirajućom azijskom kuhinjom - ili čak vegetarijanskim delicijama iz vaše voljene domaće kuhinje... Usput, neće vam štetiti ako se posavjetujete s nekim nutricionistom.

9. Zdravstveni savjet za muškarce: planirajte apstinenciju

U usporedbi sa ženama, muškarci dulje puše i konzumiraju više piva ili vina. To uzrokuje trajna oštećenja kardiovaskularnog sustava. Bez cigareta ili alkohola barem tri dana u tjednu: izvediv je to izazov, zar ne?

10. Zdravstveni savjet za muškarce: isključite se

Budući da hormon stresa kortizol utječe na krvni tlak i metabolizam, stres se smatra presudnim pokretačem mnogih bolesti civilizacije. Prema istraživanjima, redovite sesije opuštanja poput kratkog sna nakon ručka mogu to učinkovito spriječiti.

Dodatne informacije: smiješne brade za zdrave muškarce

Kako bi problem muškog zdravlja stavili u fokus i kako bi muškarci poduzimali više preventivnih mjera, pokret "Movember" poziva muškarce diljem svijeta da u jedanaestom mjesecu puste brkove i aktiviraju se: hashtag #movember broji milijune objava na društvenim mrežama i prikazuje dlakave ukrase na licu i izazove povezane s donacijama.

S velikim uspjehom: samo 2021. oko 347 500 kreativnih brada donijelo je više od 77 milijuna dolara za istraživačke projekte, što je sjajan rezultat!