Active Beauty
8 znakova klimakterija koje trebate znati prepoznati

Promjene

8 znakova klimakterija koje trebate znati prepoznati

Teme poput menopauze ili menstruacije dugo su bile tabu teme, no to se srećom promijenilo, pa ljudi sve otvorenije razgovaraju o različitim aspektima ženskog zdravlja. Imajući to na umu, probrali smo osam tipičnih znakova klimakterija.

Što podrazumijevamo pod pojmom klimakterij?

Menopauza ili klimakterij predstavljaju kraj plodne faze u životu žene. Ta faza završava posljednjim menstrualnim ciklusom. U kojem točno trenutku on nastupa, može se sa sigurnošću utvrditi tek naknadno jer kod nekih žena ovulacija nerijetko zna i izostati, a ciklusi variraju u svome trajanju.
Tipične znakove klimakterija pokreću jajnici koji počinju proizvoditi manje hormona (estrogena i progesterona). U tijelu se to često odražava u vidu različitih tegoba.
Prirodne hormonalne promjene u tijelu u prosjeku traju osam do deset godina i mogu se podijeliti u različite faze:
  • premenopauza: vrijeme prije nastupa menopauze
  • perimenopauza: vrijeme oko kraja menstruacije
  • postmenopauza: razdoblje nakon menopauze

Prijevremena menopauza

Ako nastupi prije 40. godine života, govorimo o prijevremenom početku klimakterija. Znakovi prijevremenog klimakterija nalikuju onima normalne menopauze, ali izostanak menstruacije može nastupiti i iznenada. Rana menopauza obično je povezana s bolestima i pripadajućim terapijama, poput raka. Ako gore opisane znakove klimakterija osjetite prije 40. rođendana, preporučujemo vam da se posavjetujete s liječnikom.

Kada klimakterij stvarno nastupi, tijelo će vam reći raznim znakovima klimakterija.

Znakovi klimakterija

1. Valunzi kao znakovi klimakterija

Najpoznatiji znakovi klimakterija su valunzi. Tijekom njihove navale, vrući val iznenada prostruji cijelim tijelom, nad čime žene nemaju kontrolu. Može doći do izbijanja crvenih mrlja, znojenja, tahikardije i osjećaja panike, što ozbiljno ograničava zdravlje. Nakon valunga, često nastupa blagi osjećaj hladnoće. Valunge izaziva pad spolnog hormona estrogena. Pad estrogena šalje mozgu lažne signale da se tijelo pregrijava. Tako se šire krvne žile, uzrokujući tipične simptome.

2. Poremećaji sna kao znakovi klimakterija

Poremećaji sna prije, za vrijeme i poslije menopauze prilično su česta pojava i mogu imati različite uzroke. S jedne strane, valunzi mogu prouzročiti zamorno noćno znojenja, što ujedno smanjuje kvalitetu sna. Osim toga, promjena ne utječe samo na lučenje estrogena i progesterona, već i melatonina, hormona spavanje, što često dovodi do poremećaja sna.

3. Oscilacije u raspoloženju kao znakovi klimakterij

Kada razmišljate o ženi koja prolazi kroz fazu menopauze, imate na umu vrlo specifičan klišej - lako je razdražljiva osoba koja bi svakog trenutka mogla briznuti u plač. Drugim riječima, pati od promjena raspoloženja. Iako su takvi prikazi, naravno, pretjerani, promjene raspoloženja zapravo mogu biti znakovi klimakterija. To je također povezano s hormonskom ravnotežom jer estrogen djeluje na poboljšanje raspoloženja. Kada organizam proizvodi manje estrogena, mogu nastupiti bezvoljnost, razdražljivost i depresija. U nekim slučajevima ova hormonalna promjena može čak postati okidač za psihičke bolesti, zbog čega je važno probleme shvatiti ozbiljno i na vrijeme potražiti liječničku pomoć.

4. Zaboravljivost kao znak klimakterija

Nekada sredovječne žene vlastitu zaboravljivost odmah povezuju s mogućom demencijom. Ako posjetite liječnika, otkrit će vam da nema razloga za brigu i da su problemi bezazleni znakovi klimakterija. Vjerojatno sada već i naslućujete da je pad razine estrogena odgovoran i za povećanu zaboravljivost tijekom klimakterija. Može doći do poremećaja asocijativnog mišljenja, što može dovesti do problema s pamćenjem i poteškoća s pronalaženjem prave riječi.

5. Debljanje kao znak klimakterija

Premda ne jedete više nego prije, ne krećete se manje, brojka na vagi i dalje raste. Ne mora to nužno biti znak klimakterija, već može biti i posljedica smanjenja bazalnog metabolizma povezanog sa starenjem. Takvo stanje uzrokovano je smanjenjem mišićne mase. Međutim, ono što je zapanjujuće jest da se masno tkivo tijekom klimakterija taloži i u drugim dijelovima tijela. Dok se mnoge mlađe žene uglavnom debljaju na bokovima, bedrima i stražnjici, tijekom klimakterija masne se naslage nakupljaju na trbuhu.

6. Suhoća rodnice kao znak klimakterija

Suhoća rodnice može se manifestirati kao peckanje, svrbež, pa čak i bol tijekom seksualnog odnosa. Ako patite od takvih simptoma, svakako se trebate posavjetovati s ginekologom kako biste isključili bolesti kao što su vaginalna gljivična oboljenja. Ako se ne pronađe nikakav drugi uzrok, suhoću vaginalne sluznice možemo tumačiti kao znak klimakterija - pad razine estrogena uzrokuje povlačenje vaginalne sluznice te remeti ravnotežu vlage.

7. Bol u dojkama kao znak klimakterija

Bolovi u dojkama mogu izazvati veliki strah kod žena jer ih mnogi povezuju s rakom dojke. Nježne grudi, pa čak i malene kvržice spadaju među najčešće znakove klimakterija. To je zbog činjenice da se proizvodnja hormona progesterona obično smanjuje na početku klimakterija, što dovodi u disbalans razine progesterona i estrogena. Kao posljedica toga premalo progesterona dospijeva u dojke, što može dovesti do zadržavanja vode i stvaranja čvorića. Čak i ako postoje uglavnom bezazlena objašnjenja za bol u prsima, kao što su PMS, trudnoća ili menopauza, takve simptome uvijek treba razjasniti liječnik. To se obično radi ultrazvukom dojke ili mamografijom.

8. Međumenstrualno krvarenje kao znak klimakterija

Promjene u menstrualnom ciklusu tijekom klimakterija često rezultiraju krvarenjem između mjesečnica. Često je posljedica nepravilnosti u razinama estrogena i obično je potpuno bezopasno. No ako je krvarenje jako obilno ili ako krvarite dulje od dva tjedna, hitno trebate posjetiti ginekologa jer je i krvarenje jedan od ranih znakova raka vrata maternice.

Što učiniti protiv simptoma klimakterija?

Nažalost, simptome klimakterija nije moguće izbjeći, no mogu se ublažiti: Puno kretanja, uravnotežena prehrana i što pozitivniji stav prema tjelesnim promjenama pomažu mnogim ženama. Prihvatite novu fazu svog života sa spoznajom da se uskoro više nećete morati baviti zamornim problemima kao što su menstrualne tegobe i kontrola začeća. Posebni dodaci prehrani s crvenom djetelinom i čajem od kadulje mogu olakšati tjelesne simptome. Ako razina tegoba postane previsoka, porazgovarajte sa svojim ginekologom ima li za vas smisla uzimanje hormona. Međutim, neophodno je da dobijete dobar savjet o ovoj temi jer hormonski pripravci obično mogu imati i nuspojave.

Više informacija o ženskom zdravlju potražite na: dm.hr/zenskozdravlje