Active Beauty
PMS: pravilno liječenje simptoma
Tekst: Caroline Pacholet

Iz mjeseca u mjesec

PMS: pravilno liječenje simptoma

I odjednom svijet je u komi: Neke žene PMS pogađa teže nego druge. Blage promjene u raspoloženju, čisti kaos osjećaja ili snažni bolovi u donjem dijelu trbuha: Koji su tipični simptomi i što tada može pomoći.
Napadaji gladi, umor, nadutost, glavobolja: Mnoge žene se iz mjeseca u mjesec bore s menstrualnim tegobama. Kod nekih žena simptomi dolaze zajedno s promjenama u raspoloženju već nekoliko dana ranije - pate od PMS-a, predmenstruacijskog sindroma.

Sve što morate znati o PMS-u

Definicija PMS-a

„Pod pojmom predmenstruacijski sindrom (PMS) se podrazumijeva niz tegoba koje su vremenski povezane s menstruacijom“, govori salzburška ginekologinja Angelika Graf. „Oni se tijekom svih plodnih godina mogu javljati u različitim oblicima.“

Kod nekih žena PMS-a počinje već u pubertetu te se može pojavljivati sve do nastupa menopauze. Međutim, tegobe u vezi PMS-a mogu se javljati i samo nekoliko mjeseci do godina – i zatim ponovo potpuno nestati, zna stručnjakinja Graf.

Po čemu prepoznajem simptome PMS-a?

U jednom ste trenutku presretni i u idućem se samo želite sakriti nekamo. Promjene u raspoloženju samo su jedan od simptoma, govori dr. Angelika Graf: „Tegobe kod PMS-a mogu biti mentalne ili tjelesne naravi. Za njih je karakteristično da dolaze u drugoj fazi ciklusa, takozvanoj lutealnoj fazi. Ona započinje ovulacijom i završava nastupom menstruacije.“

Ovo su tipični simptomi PMS-a

Tjelesni (fizički) simptomi:

  • na dodir osjetljive grudi do bolnih grudi
  • tegobe u trbuhu uključujući želudac i/ili crijeva
  • napadaji vrtoglavice (povremeno kod mlađih žena)
  • glavobolja do migrene prije nastupa menstruacijskog krvarenja

Mentalni (psihički) simptomi:

  • povećana razdražljivost
  • depresivno raspoloženje
  • tjeskoba
  • promjena ponašanja u prehrani
  • nesanica

Budući da su važni vanjski okidači, tegobe se mogu javljati pojedinačno ili u brojnim kombinacijama tegoba od jednog do više simptoma.

Tegobe u PMS-u: Što je činiti?

Na žene prije svega psihičke tegobe posebno jako utječu. „Pogođene osobe govore o utjecajima na međuljudske odnose pa sve do pogrešnih odluka s teškim posljedicama tijekom predmenstruacijske faze“, govori Graf. Ako žene boluju od endometrioze, hormonalne promjene mogu dodatno pojačati tegobe u PMS-u.

Oprez: Kod jakih bolova u donjem dijelu trbuha u svakom slučaju treba potražiti pomoć liječnika!

Što pomaže u liječenju simptoma PMS-a?

Hormonska terapija

Liječenje PMS-a ovisi prije svega o stupnju i jačini boli.“ I o tome, želi li žena koristiti hormonsku kontracepciju ili ne. Jer: Uzimanje kontracepcijske tablete većinom potiskuje pojavu predmenstruacijskih tegoba.

Prirodno ublažavanje simptoma PMS-a

Ako ne želite koristiti hormonsku kontracepciju i PMS želite liječiti prirodnim putem, možete posegnuti za fitohormonima, tj. biljnim tvarima poput monaške konopljike ili jama. „Osim fitohormona, koje svaka žena može bez recepta nabaviti u ljekarni, preporučuju se elementi u tragovima, kalcij i omega 3 masne kiseline.“

Neke žene također se kunu u CBD - kanabidiol iz biljke konoplje ima djelovanje otpuštanja grčeva, umirujuće i protuupalno djelovanje. Smatra se prirodnim sredstvom za umirivanje bolova koje može ublažiti grčeve prije i tijekom menstruacije.

Koju ulogu moj način života igra u PMS-u?

„Koliko god se podrazumijevalo i zvučalo trivijalno, ali uređen dnevno-noćni ritam s redovitim obrocima i malo alkohola i nikotina značajno poboljšavaju predmenstruacijske simptome“, govori ginekologinja Graf.

Što pomaže kod predmenstruacijskih tegoba: 4 savjeta

1. Uravnotežena prehrana

Često pogotovo prije menstruacije imate veliku želju za masnom i slatkom hranom? U PMS-u vrijedi pravilo: Radije posegnite za svježim voćem i povrćem! Razlog tome: Muskulatura maternice, koja se grči kod menstruacijskih bolova, treba dovoljno hranjivih tvari. I konzumacija alkohola može pogodovati bolovima jer se time povećava potreba za magnezijem.

2. Redovito kretanje

Ako se redovito krećete, onda potičete i tijelo i psihu jer se prilikom sporta izlučuju hormoni sreće. Oni u PMS-u pomažu da promjene u raspoloženju drže pod kontrolom. Bez brige, za to ne morate trčati maraton - i kratke šetnje mogu povećati osjećaj ugode.

3. Dovoljno sna

Idealno je osam do devet sati sna. Tada se tjelesne stanice regeneriraju i prikupljaju dovoljno energije za idući dan. Dobra kvaliteta sna tako utječe na našu generalnu dobrobit i može pozitivno utjecati na simptome PMS-a. Otići nešto ranije u krevet tim se danima, dakle, može isplatiti.

4. Toplina protiv grčeva

Poznato dokazano kućansko sredstvo kod menstrualnih bolova su termofori, grijaći flasteri ili jastuci punjeni zrnima. I topla kupka može ublažiti simptome: Naime, toplina ima opuštajuće djelovanje i time pomaže kod otpuštanja grčeva.